Mays forsøg på at redde Brexit-aftale preller af på skeptikere

NO DEAL: Forsikringer fra EU om vilkårene for Brexit imponerer ikke britiske politikere, der forventes at give premierminister Theresa May et ydmygende nederlag tirsdag, når hun sætter udtrædelsesaftalen med EU til afstemning i Underhuset.

Dagen inden den afgørende Brexit-afstemning var der fuld aktivitet uden for Westminster fra både tilhængere og modstandere.
Dagen inden den afgørende Brexit-afstemning var der fuld aktivitet uden for Westminster fra både tilhængere og modstandere.Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Når historiebøgerne skal skrives, vil folk se tilbage på den beslutning, der træffes i det her hus i morgen og spørge: Leverede vi på landets ønske om at forlade Den Europæiske Union?”

Ordene fra den britiske premierminister, Theresa May, faldt mandag aften i et sidste forsøg på at samle støtte til den 585 sider lange skilsmisseaftale mellem EU og Storbritannien, der hænger i en tynd tråd forud for en afstemning i Underhuset tirsdag.

Uviljen mod aftalen rækker dybt ind i Mays politiske bagland, i regeringens nordirske støtteparti, DUP, og i oppositionspartiet Labour.

Udsigten til et ydmygende nederlag for premierministeren fik mandag cheferne for henholdsvis EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd, Jean-Claude Juncker og Donald Tusk, til at sende May et brev med en række forsikringer.

De er især knyttet til det såkaldte backstop, der skal forhindre behovet for kontrol ved EU’s nye ydre grænse mellem Irland og Nordirland, hvis det ved udgangen af den små to år lange overgangsperiode, der følger, efter briterne træder ud i marts, ikke er lykkedes at komme frem til en samarbejds- og handelsaftale, der gør en sådan grænse overflødig.

Kun midlertidig
Backstoppet indebærer, at briterne bliver i et snævert toldsamarbejde med EU, mens nordirerne også forbliver i dele af det indre marked, indtil der er fundet en anden løsning. May havde ønsket sig en tidsbegrænsning på, hvor længe et sådant backstop skulle gælde, men det var der ikke lydhørhed overfor hos EU-cheferne.

Til gengæld lover de, at der vil blive gjort så meget som muligt for at nå at konkludere en aftale mellem de to parter, der gør det unødvendigt at ty til backstoppet. Og i det tilfælde, at det alligevel skulle blive nødvendigt, understreger de, at det kun skal gælde, til der er fundet en anden permanent løsning, der udelukker behovet for en hård grænse.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker gjorde også klart, at så snart blækket er tørt på underskriften på skilsmisseaftalen, står Kommissionen rede til at starte forhandlingerne om det fremtidige forhold, så der er så gode chancer som muligt for at undgå at ende med at hive i nødbremsen.

Både Juncker og May signalerer også deres vilje til at lade en sådan fremtidig handelsaftale træde midlertidigt i kraft, allerede inden alle 28 har haft den igennem deres respektive parlamenter, hvis det kan hjælpe.

DUP siger nej
Intet af det ændrer dog ved indholdet i den 585 sider lange aftale eller ved backstoppets karakter. Og forsikringerne prellede fuldstændig af på dem, de var stilet mod.

Næstformanden i regeringens nordirske støtteparti, Nigel Dodds fra Democratic Unionist Party (DUP), fejede de velmenende ord fra Bruxelles af bordet.

”Der er intet nyt. Intet er ændret,” udtalte han i en pressemeddelelse.

Selv om Dodds kun repræsenterer ti mandater i Underhuset, har partiet stor symbolsk betydning. Mays læsning har været, at hvis hun kunne få DUP med ombord, kunne hun vinde nogle af dem af sine egne tilbage, som har argumenteret med, at det såkaldte backstop splittede Det Forenede Kongerige ved at efterlade nordirerne tættere på EU end resten af Storbritannien. Men på trods af at May har lovet nordirerne mere medindflydelse på backstoppets praktiske udmøntning, var der nul hjælp af hente der.

Det er der heller ikke hos oppositionspartiet Labour, som gør sig klar til at stille et mistillidsvotum til May, når nederlaget er et faktum tirsdag aften.

Labour-leder Jeremy Corbyn vil presse på for, at der udskrives valg så hurtigt som muligt.

”Tory-partiets fejlslagne aftale vil blive afvist af parlamentet. Så får vi brug for et nyvalg for at have chancen for at stemme for en regering, som kan samle folk og adressere de dybtliggende problemer, som vi står overfor som land,” sagde Corbyn.

Du har tre dage
Det er dog usandsynligt, at Corbyn kan finde den fornødne støtte til at vælte May.

I stedet breder forventningen sig om, at May kommer til at bede EU om mere tid, fordi det nu ser mere og mere usandsynligt ud, at briterne kan blive klar før Brexit-dag 29. marts.

Ved en afstemning i Underhuset i sidste uge blev May pålagt at komme tilbage med en plan B inden for tre arbejdsdage, hvis hun ikke kan få sin Brexit-aftale vedtaget.

Og selv om hun mandag afviste at ville bede om en forlængelse, kan det meget vel være det, hun ender med at præsentere for de britiske parlamentarikere af ren og skær tidsmangel.

Det er muligt at udskyde den britiske exit, hvis alle EU-landene bakker op om det, men det er ikke en løsning, der er stor opbakning til på EU-siden, blandt andet fordi man lynhurtigt løber ind i et EU-parlamentsvalg i maj, som det ikke er meningen, at briterne skal være med til.

Løkke: Hvad vil I?
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gjorde ved en konference hos Tænketanken Europa mandag klart, at han og kollegerne gerne vil strække sig til det yderste for at give May en hjælpende hånd. Han udelukker heller ikke at udsætte Brexit, hvis May beder om det, men kun, hvis en sådan udsættelse kan udmøntes i noget konkret.  

”Så skulle det i givet fald være, fordi Storbritannien kunne sige, hvad den mere tid skal bruges til,” understregede statsministeren.

I Bruxelles advarer embedsmænd dog kraftigt mod at lade briterne sparke til hjørne endnu en gang.

”Det er den største bjørnetjeneste, man kan gøre briterne lige nu. Det fratager dem presset for at forholde sig til den aftale, der ligger på bordet. Det lader dem blive i en drømmeverden, hvor alt er muligt, i stedet for at tvinge dem til at forholde sig til virkeligheden,” siger en EU-diplomat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00