Messerschmidt klar til gruppe-skifte efter valg

STOLELEG: Får den EU-skeptiske højrefløj fremgang ved valget til Europa-Parlamentet kan det betyde ny gruppe til Dansk Folkepartis medlemmer. Det fortæller spidskandidat Morten Messerschmidt i en ny debat-bog.
Morten Messerschmidt blev valgt til Europa-Parlamentet i 2009 med  284.500 personlige stemmer.
Morten Messerschmidt blev valgt til Europa-Parlamentet i 2009 med 284.500 personlige stemmer.Foto: Facebook
Michael Hjøllund
Forstærket EU-skepsis i EU kan få helt konkret betydning for organiseringen af danske parlamentarikere efter europaparlamentsvalget til maj.

Det er meldingen fra Morten Messerschmidt (DF), der spår nye alliancer blandt de EU-kritiske folkevalgte.

"Jeg tror, at hvis man får et parlament, som i højere grad forsøger at inkludere EU-skepsissen, vil der være en ny måde at agere på fra vores side. Det vil sandsynligvis også betyde en ny måde at gruppere os på. Jeg kunne godt forestille mig, at der efter valget kommer en bredere EU-kritisk alliance, som vil kunne agere mere samlet," siger han i en ny debat-bog, der netop er udkommet.

I dag er Morten Messerschmidt medlem af Gruppen For Europæisk Frihed og Demokrati (EFD), der primært består af medlemmer fra det EU-kritiske britiske parti UKIP.

Cameron som forbillede
Morten Messerschmidt blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 2009 sammen med daværende partikollega Anna Rosbach. Sidstnævnte brød dog med det danske moderparti i 2011 og skiftede samtidig EFD-gruppen ud med Europæiske Konservative Reformister (ECR).

Jeg er ikke sådan en flik-flakker. Når man har nogle kammerater, man har samarbejdet med i fire år, så synes jeg, man skal blive der. Men det er klart, at efter et valg er alting ligesom i spil.

Morten Messerschmidt (DF)
Europaparlamentariker

Denne gruppe er også britisk-ledet, men består primært af medlemmer af premierminister David Camerons Konservative Parti. Den britiske regeringschef slår i dag til lyd for et mere begrænset EU-samarbejde og har annonceret en folkeafstemning om britisk EU-medlemsskab senest i 2017.

I bogen "Det er (ikke) sort/hvidt - Samtaler om skepsis, demokrati og visioner," fortæller Morten Messerschmidt om, hvordan David Camerons skifte mod et mere kritisk blik på EU har fanget hans interesse.

En linje, der ifølge Dansk Folkepartis spidskandidat er kritisk, men samtidig pragmatisk.

"Det er den linje, som jeg selv står for. Jeg har talt med flere, også i andre grupper, om, at det er sådan en gruppe, vi skal forsøge at skabe efter valget. Efter næste valg tror jeg, at man har besindet sig på, at EU-skepsissen ikke er noget, der blot forsvinder, men noget, der skal tages mere alvorligt," siger han.

Alting er i spil
Morten Messerschmidt vil dog ikke på forhånd bekende kulør og åbent sige, hvilken gruppe han eller eventuelt andre europaparlamentarikere valgt for Dansk Folkeparti ønsker at være medlem af efter valget den 25. maj.

"Jeg er ikke sådan en flik-flakker. Når man har nogle kammerater, man har samarbejdet med i fire år, så synes jeg, man skal blive der. Men det er klart, at efter et valg er alting ligesom i spil," siger han.

"Det er (ikke) sort/hvidt - Samtaler om skepsis, demokrati og visioner for Europa" er en samtalebog mellem Morten Messerschmidt og Radikale Venstres spidskandidat Morten Helveg Petersen.

Bogen udkom på forlaget Peoples Press, den 3. marts 2014, ved journalist Morten Øyen Jensen, Altinget.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00