Messerschmidt: Kvoteslagsmål løser ingenting

INTERVIEW: Connie Hedegaards redningsplan for det europæiske kvotesystem ændrer ikke på, at EU's energimarked grundlæggende er ren planøkonomi, mener europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF). Han vil hverken stemme ja eller nej til EU-Kommissionens forslag.
Uden et grundlæggende opgør med de nationale støtteordninger vil Morten Messerschmidt ikke røre ved EU's kvotesystem.
Uden et grundlæggende opgør med de nationale støtteordninger vil Morten Messerschmidt ikke røre ved EU's kvotesystem.Foto: Dansk Folkeparti
Michael Hjøllund

Man kan godt sidde og lave alle mulige små lappeløsninger, som det her forslag vil være, men det løser ikke det grundlæggende problem, og derfor vil jeg ikke være en del af det.

Morten Messerschmidt (DF)
Europa-parlamentariker
Fakta
EU's system for emissionshandel (ETS) har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. EU-Kommissionen mener ikke det er klogt at fortsætte med at forsyne et allerede overforsynet marked. Derfor vil Kommissionen bane vej for en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne bortauktioneres. Med denne kortsigtede foranstaltning vil markedet komme til at fungere bedre, lyder argumentet.

I det nye år har Europa-Parlamentets industriudvalg stemt Kommissionens forslag ned, mens Miljøudvalget stemte for forslaget.

Europa-Parlamentet skal behandle Kommissionens forslag under plenarsamlingen fra 15.-18. april.

Det europæiske energimarked er sølet ind i konkurenceforvridende nationale støtteordninger, og derfor gør det hverken fra eller til, at Europa-Parlamentet på tirsdag skal stemme om en redningsplan til EU's kvotesystem.

Det mener Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt. Han kalder det konkrete forslag fra EU-kommissær Connie Hedegaard et valg mellem pest og kolera, som ikke ændrer på det grundlæggende støttesytem til energisektoren, som han betegner som "sygt" og "planøkonomisk."

Konkret foreslår EU-Kommissionen at fjerne 900 millioner kvoter fra det europiske CO2-kvotemarked, for at tvinge den historisk lave kvotepris opad. Uanset udfaldet, mener Morten Messerschmidt dog, at forslaget får en negativ virkning på enten danske virksomheder eller danske forbrugere.

0:000:00