Debat

Morten Løkkegaard: Liberal fremtid vil hjælpe Tyskland og Danmark

DEBAT: Den europæiske, socialdemokratiske bevægelse styrtbløder i disse dage og uger. Og det er godt nyt for både Tyskland og Danmark, hvis Merkel indgår i regering med Tysklands liberale parti, FDP, skriver Morten Løkkegaard, medlem af Europaparlamentet for Venstre.

Foto: /pressefoto
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Adskillige gange i løbet af de seneste år har vi set, at vi ikke skal sætte vores lid til meningsmålinger. Derfor bør man også passe på med skråsikre udmeldinger om, hvem der er Tysklands kansler om en uge.

Alligevel vover jeg et øje: Kansleren hedder Merkel efter på søndag. Taberen bliver socialdemokraten Martin Schulz - og med ham hele den europæiske, socialdemokratiske bevægelse, som styrtbløder i disse dage og uger.

Den liberale bevægelse er på vej til come back
I Norge lykkedes det at formøble et komfortabelt forspring og ende på en ubrugelig andenplads. Det samme sker formentlig i Tyskland. Dermed samles interessen om tredjepladsen, som kan gå hen og blive afgørende for den kommende regeringsdannelse, hvis ellers Merkels CDU/CSU bliver stor nok.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det faktum har længe været godt nyt for Tysklands liberale parti, FDP - og dermed hele den europæiske, liberale bevægelse. Her har vi længe håbet på et solidt come back for vore tyske venner, der i årtier spillede rollen som kongemager i tysk politik. Den plads skal gerne generobres.

Nu skal FDP selvfølgelig lige repræsenteres i Bundestag igen, kunne man indvende. Partiet røg nemlig helt ud ved det seneste valg. På den baggrund kan det måske virke lidt dristigt allerede at tale om nøgleroller. Men sagen er den, at FDP på bemærkelsesværdig kort tid er lykkedes med at transformere sig selv til et moderne, slagkraftigt liberalt midterparti. Derfor har partiet den seneste tid ligget lunt på den rigtige side af 10 pct. i meningsmålingerne. Men den eftertragtede tredjeplads er på vippen.

Et styrket, regeringsbærende FDP vil være den længe ventede og helt nødvendige styrkelse af den europæiske liberale kurs, som har lidt voldsomt under det tyske FDP-fravær, både i Bundestag og med et nedbarberet FDP i Europa-Parlamentet.

Morten Løkkegaard
MEP, Venstre

I den seneste store meningsmåling (Ak, ja - der var meningsmålingen igen) har det højreradikale AfD (11 procent) sneget sig op foran Die Linke (10 procent), FDP (9 procent) og Die Grüne (8 procent).

Kapløbet står altså mellem AfD, som ingen vil lege med, Die Linke, som ude på venstrefløjen får svært ved at gøre deres røde stemmer gældende i en Merkel-regering og FDP, igen i rollen som koalitionspartner – en rolle, som kun fem år tilbage sendte partiet ud af Forbundsdagen. Endeligt Die Grünen, der med en vis sandsynlighed kan ende med at indgå i en svær "Jamaica"-koalition med Merkel og FDP.  

En liberal koalition vil være bedst for Tyskland og Danmark
Der er ingen tvivl om, hvilken koalition, jeg som liberal håber på. Et genvalg af Merkel, flankeret af de liberale med partileder Christian Lindner i spidsen, vil være det bedste for Tyskland – og for Danmark. 

Udviklingen af FDP over de seneste år er bemærkelsesværdig: efter fem år som CDU-koalitionspartner, kom partiet ikke over spærregrænsen på de 5% ved seneste valg. Partiet stod uden for Forbundsdagen og skulle genfinde sine ben.

Den dengang 34-årige Christian Lindner har siden stået i spidsen for et parti, der med bemærkelsesværdig fart har bragt sig tilbage i centrum af tysk politik. For et år siden strøg partiet ind i Berlins regionale parlament (man gik fra 0 til 12 mandater), og et forrygende valg i delstaten Nordrhein-Westphalen førte partiet ind i den regionale regering. 

Om en uge kan Lindner afslutte sit svendestykke og krone partiet med ministertaburetter – hvis partiet ellers er enig i, at det er det rigtige at gøre på nuværende tidspunkt.  

Lindners grundlæggende pragmatiske tilgang - krydret med en god portion liberalisme – vil være et godt modstykke til Merkels konservative, fornuftige - til tider kedelige – ledelse.

Fremtiden er liberal
Et stærkt FDP i den næste regering vil være det bedste, vi kunne drømme om i Danmark. Det gælder særligt Europa-politikken. Her handler det om en stram økonomisk politik og en ambitiøs digital dagsorden.

Merkels og franske Macrons drømme om en fælles EU-finansminister er ikke en FDP-livret (der er Venstre helt på linje). FDP vil desuden stramme udlændingepolitikken i forhold til den, som Merkel og SPD har stået for i de seneste fem år (også her på linje med Venstre).

Men måske vigtigst af alt: Et styrket, regeringsbærende FDP vil være den længe ventede og helt nødvendige styrkelse af den europæiske liberale kurs, som har lidt voldsomt under det tyske FDP-fravær, både i Bundestag og med et nedbarberet FDP i Europa-Parlamentet.

Overalt er der lige nu fremgang for de liberale partier, og i 2019 er forventningen, at vi liberale styrkes betragteligt i netop Europa-Parlamentet. For os i Venstre vil det være særligt velkomment, fordi vi altid har dannet makkerpar med FDP i de fleste væsentlige spørgsmål i parlamentet. Med forventeligt store nye grupper af spanske og polske liberale i 2019, er der brug for en tilsvarende styrket, nordeuropæisk gruppering.

Også derfor glæder jeg mig til at tilbringe søndag aften i selskab med et formodet vinderhold i Berlin.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00