Kommentar af 
Vibe Termansen

Viktor Orbán har genoplivet tankerne om et “race-rent” Europa

Det, Viktor Orbán siger, bliver ofte fulgt af det, Viktor Orbán gør. Derfor bør den ungarske premierministers chokerende udtalelse om racerenhed få både EU og Nato til at vågne op, skriver Vibe Termansen.

”Vesten er i krig med sig selv. Globalisterne kan gå ad helvede til," sagde Viktor Orbán i en tale i Texas.
”Vesten er i krig med sig selv. Globalisterne kan gå ad helvede til," sagde Viktor Orbán i en tale i Texas.Foto: Go Nakamura/Reuters/Ritzau Scanpix
Vibe Termansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Der er en verden, hvor europæiske folk er blandet med dem, der kommer hertil fra lande udenfor Europa. Det er en verden af blandingsracer. I Karpaterbækkenet er vi ikke af blandet race. Og vi ønsker ikke at blive et folk af blandet race."

Sådan lød det i en tale 23. juli fra den ungarske premierminister Viktor Orbán, der har siddet på posten gennem de seneste 12 år. Han brugte det ungarske ord "faj". Det betyder "arter" eller "racer", og det er det ord, nazisterne brugte i 1930'erne og 1940’erne.

Det ord kender de godt i Ungarn. Den daværende admiral Miklós Horthy – som var landets højreorienterede, autokratiske leder – samarbejdede indtil marts 1944 med Hitlers nazi-Tyskland. Da det blev for broget for Horthy, og Hitler ikke længere var tilfreds med hans indsats, blev han smidt på porten og afløst af de ungarske fascister, Pilekorspartiet, der villigt hjalp med at tømme landet for jøder og sende dem til Auschwitz.

Måske var Orbáns snak om ”blandings-racer” blot et trick. Balladen er bare, at hvad Orbán siger ofte er efterfulgt af, hvad Orbán gør

Vibe Termansen

At høre en leder i et EU-land i 2022 genintroducere begrebet racerenhed fik det derfor til at gibbe i den ungarske opposition, i det jødiske samfund og i den vestlige offentlighed.

Den chokerende udtalelse var nøje timet af Viktor Orbán, som er en dygtig politiker. Den kom lige efter, at Ungarns udenrigsminister, Péter Szijjártó, var i Moskva. Og den kom lige før, at premierministeren selv fløj til USA for at give thumbs up med Donald Trump i hans golfklub og holde tale ved den store konservative kongres, CPAC.

Desuden var medieopmærksomheden ved at samle sig om den skyhøje ungarske inflation, den faldende valutakurs og Fidesz’ dårlige meningsmålinger. Så måske var Viktor Orbáns snak om "blandingsracer" blot et trick for at opfinde (endnu) en fjende, gøre sig populær i USA og Rusland samt aflede opmærksomheden fra protesterne i Budapests gader?

Måske. Men: I 2006 sagde Viktor Orbán til en flok diplomater, der var bekymrede for hans økonomiske udmeldinger, at de skulle ignorere, hvad han sagde og i stedet fokusere på hvad, han gjorde. Balladen er bare, at hvad Orbán siger, ofte er efterfulgt af, hvad Orbán gør.

Tag nu for eksempel hans hadkampagne i 2015 mod (muslimske) migranter, der blev fulgt op af et mange hundrede kilometer langt hegn og såkaldte transit-zoner, hvor børn og forældre blev skilt ad, så immigrantbørn, der fik mad ifølge konventionerne, ikke kunne dele den med deres forældre, der ikke fik det.

Det trick chokerede først det meste af Europa, men løsningen blev mere og mere populær, jo flere migranter, der kom til Europa, og jo længere, Angela Merkels "Wir schaffen das"-næse blev.

Danmark byggede også hegn (mod vildsvin, forstås) og har for nylig sendt både pigtråd og en minister til Litauen i samme ærinde. Det hegn blev en sejr for Orbán, hvilket han ikke glemmer ét sekund.

I 2017 havde Viktor Orbán opfundet en ny fjende, der truede den europæiske og ungarske tradition og kultur – og derfor måtte bekæmpes med alle midler. Det var denne gang den jødisk-ungarsk-amerikanske finansmand Georges Soros, som i en sidebemærkning finansierede Viktor Orbáns studier på Oxford University i slutningen af 1980'erne.

Læs også

Problemet med Soros var ikke, at han er rig. Orbán har ikke noget mod rige mennesker. Hans gamle skolekammerat, Lörinc Mészáros, er for eksempel nu ifølge Forbes Ungarns rigeste mand. Han står desuden til at modtage cirka 250 millioner danske kroner fra EU’s genopretningsmidler, hvis de bliver frigivet til Ungarn. Mészáros, der er uddannet rørlægger, har selv udtalt, at hans lykke skyldes "Gud, Viktor Orbán og held."

Problemet med Soros var heller ikke den måde, han havde tjent sine penge på. Problemet var den måde, han brugte dem på demokratiopbygning i Øst- og Centraleuropa.

Han var eksempelvis med til at finansiere det ambitiøse Centraleuropa-universitet i Budapest. Universitetet fokuserede på demokrati, betalte sine ansatte anstændigt, havde et veludstyret bibliotek og internationale forbindelser. Samtidig igangsatte det en masse kritik af blandt andet styret i Ungarn.

Kort sagt: Universitetet skulle ud, og det kom det med den såkaldte 'Lex CEU', der forbød udenlandske universiteter – men særligt dette udenlandske universitet – at være i Ungarn. Loven blev senere kendt ulovlig af EU-Domstolen, men for sent. Centraleuropa-universitetets amerikanske del ligger nu i Wien.

I 2020, da coronaen ramte Europa, fik Viktor Orbán vedtaget den såkaldte bemyndigelseslov. Han kunne styre per dekret, sende parlamentet og domstolene hjem, og der blev indført en straf på op til fem års fængsel for at "sprede disinformation".

Viktor Orbán holdt et fem timer langt møde med Vladimir Putin. Vi ved ikke, hvad d’herrer talte så længe om. Men vi ved, at Putin tre uger senere invaderede Ukraine

Vibe Termansen

Bemyndigelsesloven blev ophævet i sommeren 2020, men mange af paragrafferne er stadig i brug. Faktisk har forskellige nødretstilstande afløst hinanden i Ungarn siden migrant-nødretstilstanden i 2015.

Den seneste er udløst af den økonomiske situation og krigen i nabolandet Ukraine. Man kan stadig komme fem år i fængsel for at sprede "disinformation", og Viktor Orbán kan stadig styre per dekret, hvis han får brug for det. Men hvorfor skulle han dog det? Fidesz har – igen – to tredjedels flertal, og parlamentet gør nøjagtig, hvad han beder det om.

Ungarerne kan ikke længere skifte deres regering ved valg. For Ungarn er ikke længere et demokrati. 

Det argumenterer den amerikanske professor Kim Lane Scheppele, der har fulgt Ungarn siden 1990'erne, for i en artikel, hvor hun gennemgår parlamentsvalget 3. april 2022.

Samme resultat er den amerikanske ngo Freedom House, der måler landes frihed og demokrati, kommet frem til. Ungarn er et hybridregime. Ikke et demokrati, ikke et diktatur, men noget derimellem. Det er ikke et frit, men et "delvist frit" land.

I år landede Ungarn som nummer 85 ud af 180 lande på pressefrihedsindekset fra Reporters Without Borders. I 2010, da Viktor Orbán overtog regeringsmagten, var Ungarn nummer 23 i verden.

1. februar i år holdt Viktor Orbán et fem timer langt møde med den russiske præsident Vladimir Putin i Moskva. På dagsordenen var økonomiske emner, der for længst var klappet af, og på det efterfølgende pressemøde kunne Putin stå skulder ved skulder med en statsleder, der er med i både EU og Nato.

Vi ved ikke, hvad d'herrer talte så længe om ved det senere så berømte lange, hvide bord i Kreml. Men vi ved, at Putin godt tre uger senere invaderede Ukraine.

Vi ved også – fordi modige journalister på en af de få uafhængige ungarske medier, Direkt36, har afsløret det – at Rusland har hacket det ungarske udenrigs-, indenrigs- og forsvarsministerium. Dermed har Rusland kunne læse med i EU og Natos klassificerede dokumenter i årevis – også efter invasionen af Ukraine.

Det, Orbán siger, bliver faktisk ofte fulgt af det, Orbán gør. Vi andre vil nok gøre klogt i snart ikke bare at sige, men også at gøre noget

Vibe Termansen

Viktor Orbán truede i foråret med at nedlægge veto mod EU's sanktioner af russisk olie, men endte med at stemme for en udvandet model, hvor kun import af russisk olie per skib blev forbudt, således at forbuddet ikke ramte det centraleuropæiske land, der hverken har kystlinje eller havne.

Det var på grund af samme emne – billig russisk energi – at Ungarns udenrigsminister, Péter Szijjártó, tog til Moskva 21. juli for at mødes med sin russiske kollega, Sergej Lavrov. De skulle diskutere mere import af russisk gas til Ungarn – dagen efter at EU fremlagde sin plan for at bruge 15 procent mindre gas denne vinter.

Lavrov, der lige før jul uddelte en venskabspris til Szijjártó, kunne ikke blot glæde sig over den fine photo-op med en udenrigsminister i et EU- og Nato-land, men benyttede også lejligheden til at diskutere perspektiverne for den russiske specielle militære operation i Ukraine samt det ungarske mindretal i Ukraines interesser.

Viktor Orbán rejste selv 4. august den modsatte vej til Texas. Der, under et stort banner med teksten "awake – not woke", var han blandt venner, da han veloplagt og smilende holdt sin tale "Sådan kæmper vi".

"Vesten er i krig med sig selv, (men, red.) globalisterne kan gå ad helvede til. Jeg er kommet til Texas!" lød det fra Orbán. Han beskrev sig selv som leder af et land, der er under erobring af progressive liberale, og han sammenlignede migranterne i 2015 med Djengis Khans hære.

Den måske mest populære del af talen handlede om familiepolitik, og han høstede bifald, da han læste op af den ungarske forfatning, hvor der står: "Moderen er en kvinde og faderen er en mand."

Læs også

Familier i Ungarn, hvor moderen ikke er en kvinde, og hvor faderen ikke er en mand, har siden 2020 med Viktor Orbáns niende forfatningsændring ikke bare været ulovlige, men simpelthen forfatningsstridige. Imod Grundloven.

Forfatningsændringen står ikke alene. Homoseksuelle i Ungarn kan ikke adoptere. Og på officielle dokumenter skal man ikke notere sit køn, men sit køn ved fødsel

Og så er vi tilbage ved det, Orbán siger, og det, Orbán gør.

Den såkaldte "børnebeskyttelseslov" blev i 2021 vedtaget i det ungarske parlament. Loven – der minder meget om en, der blev vedtaget i Rusland i 2013 – gør det ulovligt at "promovere" homoseksualitet og kønsskifteoperationer i ungarske skoler samt på tv, film og i reklamer.

"Børnebeskyttelsesloven" blev fulgt op af en folkeafstemning samtidig med parlamentsvalget i april 2022.

Loven fik den nederlandske premierminister, Mark Rutte, til at sprutte af raseri og sige, at Ungarn ikke længere hører til i EU. Det var en voldsom udtalelse, men han var ikke alene. For eksempel lå statsminister Mette Frederiksen nogenlunde på linje med ham.

Om raceudtalelsen kommer til at betyde noget i praksis, får vi nok at se. Men det, Orbán siger, bliver faktisk ofte fulgt af det, Orbán gør. Vi andre i EU og Nato vil nok gøre klogt i snart ikke bare at sige, men også at gøre noget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

0:000:00