Debat

NB: EU er medansvarlig for brutal Brexit

DEBAT: EU medvirker til, at en grim skilsmisse fra Storbritannien lurer i horisonten. Skaden kan udbedres, ved at Unionen åbner for nye forhandlinger, skriver Peter Seier Christensen, EU- og udenrigsordfører for Nye Borgerlige.

Med Boris Johnson i spidsen risikerer Storbritannien et hårdt Brexit. Men sådan behøver det ikke at være, skriver Peter Seier Christensen. 
Med Boris Johnson i spidsen risikerer Storbritannien et hårdt Brexit. Men sådan behøver det ikke at være, skriver Peter Seier Christensen. Foto: Dylan Martinez/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Seier Christensen (NB)
EU- og udenrigsordfører

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed siger man i ejendomsbranchen. Inden for EU-politikken må det lige nu tilsvarende hedde Brexit, Bexit, Brexit. Storbritannien melder sig ud af EU 31. oktober i år. Det er, hvad der er langt op til, og det er, hvad Storbritanniens premierminister garanterer vil ske. Om ikke andet så med et hårdt Brexit.

Vi i Nye Borgerlige følger spændt med i processen. Vi ønsker som bekendt, at Danmark skal melde sig ud af EU, og her er det afgørende, at Storbritannien viser vejen.

En unødvendigt grim skilsmisse
Forløbet, efter briterne stemte for en udmeldelse, har ikke været kønt. I danske medier fremstilles det, som om udfaldet udelukkende er Storbritanniens skyld. Men EU har heller ikke været samarbejdsvillig, og den aftale, som Theresa Mays regering fik forhandlet på plads, var alt andet end tilfredsstillende.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det er en skam. Det burde være helt naturligt, at et land kan vælge at melde sig ud af EU, ligesom et land kan vælge at melde sig ind. EU bør være i stand til at medvirke til en aftale, som Storbritannien kan se sig selv i. Nu er risikoen for et hårdt Brexit en overhængende fare, og det vil gøre skilsmissen langt mere smertefuld, end den behøvede at være.

Boris Johnson har netop hævet indsatsen med sin plan om at suspendere det britiske parlament i en periode frem mod 31. oktober. Dermed ser muligheden for at hårdt Brexit endnu mere sandsynlig ud.

EU bør være i stand til at medvirke til en aftale, som Storbritannien kan se sig selv i.

Af Peter Seier Christensen (NB)
EU- og udenrigsordfører

Spørgsmålet er, om det vil få EU til at genåbne forhandlingerne med Storbritannien, hvilket de ellers kategorisk har nægtet. Det ville være det bedste, men tiden løber stærkt. Der er kun to måneder tilbage. EU ønsker ikke Brexit, og der er formentlig kræfter i EU-systemet, som har håbet på, at Storbritannien ville omgøre beslutningen.

Tiden rinder ud
Hvis Storbritannien kommer ud af EU, og det efter en periode med turbulens viser sig, at de klarer sig ganske glimrende, vil EU-tilhængernes skræmmekampagner om, at det nærmest betyder landets undergang, hvis et land melder sig ud af EU, klinge hult.

Et hårdt Brexit vil dog også have store negative konsekvenser for de tilbageværende EU-lande, herunder Danmark. Hvis EU nu indser, at valget formentlig står mellem en ny aftale eller et hårdt Brexit, kan det være, at de får motivationen til at forhandle en justering af aftalen, så den bliver spiselig for Storbritannien.

Læs også

Når jeg siger ”formentlig”, er det, fordi forløbet har været tumultarisk, og ingen kan vide sig sikre på, hvad der kommer til at ske i de kommende to måneder.

Den aftale, som Theresa Mays regering forhandlede på plads, er helt uantagelig for Storbritannien, og den er også blevet nedstemt tre gange i parlamentet. Spændende bliver det i hvert fald at følge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Seier Christensen

MF (NB)
kemiingeniør, ph.d. (DTU 1994)

0:000:00