Debat

Nej til vildskud i EU's landbrugspolitik

DEBAT: Den budgetaftale, EU's regeringsledere blev enige om, er ikke god nok. Den indeholder en række vildskud, som parlamentarikerne nu skal forsøge at rydde væk, så det bliver et mere moderne budget.
Anne E. Jensen
Anne E. JensenFoto: Aldeadle/flickr.com
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU's statsledere valgte desværre at skære på forskning, uddannelse og investeringer i grænseoverskridende transport- og energinet for at kunne føre flere penge over til landbrugspolitikken.

Anne E. Jensen (V)
Europa-parlamentariker

Af Anne E. Jensen (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet stemte i marts om resolutionen for EU's syv-årige budgetramme. Det blev et nej til aftalen i dens nuværende form med en skitse af de elementer, som Europa-Parlamentet ønsker ændret i de kommende forhandlinger med Rådet. Forhandlinger, hvor ikke kun budgetrammen, men også lovgivningen om den fremtidige landbrugspolitik er i spil.

Fleksibel budgetramme er afgørende
Og der er sandelig ting at forbedre. Vi kræver et mere moderne budget. EU's statsledere valgte desværre at skære på forskning, uddannelse og investeringer i grænseoverskridende transport- og energinet for at kunne føre flere penge over til landbrugspolitikken. Ja, EU's satsning på telekommunikation blev stort set lagt på hylden.

Det er også afgørende, at vi får en fleksibel budgetramme, hvor der kan flyttes penge mellem politikområder og mellem år. Der er langt til 2020, og der skal være mulighed for at sætte ind og prioritere nye behov. 

Fakta
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Nej til at flytte penge mellem puljerne
Samtidig skal vi i forhandlingerne om den fremtidige landbrugspolitik gøre op med Rådets ønske om at flytte penge fra den direkte landbrugsstøtte til udvikling af landdistrikter uden national medfinansiering og lukke for den generelle mulighed for at flytte penge fra udvikling af landdistrikter til direkte landbrugsstøtte.

Det er en mulighed, der kun må gælde nye medlemslande med lav hektarstøtte - ikke noget, som for eksempel Frankrig skal kunne bruge til at sikre deres landmænd fortsat høj hektarstøtte til skade for danske landmænds konkurrenceevne. Det er et vildskud, der skal ryddes væk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne E. Jensen

Formand, Danske Sømands- og Udlandskirker, EU-koordinator, TEN-T korridoren fra Østersøen til Adriaterhavet
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

0:000:00