Ngo'er: EU tager ikke nok handling i kampen om menneskerettighederne

UNDER PRES: Der er spredt uenighed blandt EU's medlemslande om, hvordan det står til med menneskerettighederne inden for Unionens grænser. Amnesty International og Human Rights Watch giver hver sit bud her.  

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, er flere gange blevet kritiseret af Europa-Parlamentet for at bryde menneskerettighederne. 
Ungarns premierminister, Viktor Orbán, er flere gange blevet kritiseret af Europa-Parlamentet for at bryde menneskerettighederne. Foto: Tamas Kaszas/Reuters/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Opretholdelse af menneskerettigheder er et af de helt fundamentale krav, hvis et land gerne vil være en del af Den Europæiske Union.

Alligevel bliver flere af EU's egne medlemslande kritiseret for ikke at leve op til det krav.

For mens artikel 7, der er en procedure, der kan bruges, hvis et EU-land bryder de grundlæggende demokratiske principper, er blevet aktiveret over for både Ungarn og Polen, bliver der også holdt et skarpt øje med korruption i Rumænien og journalistmord i Malta. 

Dokumentation

Sådan fungerer artikel 7
Artikel 7 i Lissabon-traktaten har en forebyggelsesmekanisme og en sanktionsmekanisme indbygget, som betyder, at et medlemsland i sidste ende kan få inddraget sin stemmeret i Ministerrådet, hvis det alvorligt og gentagne gange forbryder sig mod EU-samarbejdets grundlæggende værdier.

Disse fælles værdier drejer sig om respekt for menneskelig værdighed, menneskerettigheder, frihed, demokrati, lighed og retsstatsprincipper. Det er det, som kandidatlande til EU skal leve op til, når de træder ind i Unionen, og som det også er forventningen, at alle lande holder i hævd efterfølgende.

Den forebyggende mekanisme går ud på at udstikke en advarsel til et land, som vurderes at være på kant med de fælles værdier. Sanktionsmuligheden i artikel 7 kan aktiveres, hvis det findes, at der er en "grov og vedvarende overtrædelse" af disse værdier, og det kan lede til suspension af landets stemmeret.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00