Nordens feminister vil give det politiske system et skud ligestilling

KØNSKAMP: I frustration over manglende politisk fokus på køn stiftede norske feminister sidste år partiet Feministisk Initiativ efter svensk forbillede. Samtidig gik utilfredse danskere sammen i bevægelsen Feministisk Forandring, men de danske feminister er ikke klar til den partipolitiske scene endnu.

Svenske Feministiskt Initiativ kom ind i Europa-Parlamentet ved sidste valg. Deres kvinde på tinge hedder Soraya Post. Partiet sidder i Parlamentets socialdemokratiske gruppe, S&D.
Svenske Feministiskt Initiativ kom ind i Europa-Parlamentet ved sidste valg. Deres kvinde på tinge hedder Soraya Post. Partiet sidder i Parlamentets socialdemokratiske gruppe, S&D.Foto: Europa-Parlamentet
Lise-Lotte Skjoldan

Auditoriet på biblioteket i Bergen var så stuvende fuldt af mennesker, at dørene blev lukket en halv time, før foredraget skulle begynde. De, der ikke nåede at få en plads, så i stedet foredraget via live-streaming på internettet.

Det var Gudrun Schyman, der fik de mange norske feminister til at strømme ind til et oplæg under Kvindefestivalen en forårsdag i 2015. Hun var kommet for at fortælle om det svenske parti, som hun er partileder for: Feministiskt Initiativ.

”Efter Gudrun Schymans oplæg stillede mange af tilhørerne spørgsmål om, hvorfor vi ikke havde noget Feministisk Initiativ i Norge, og hvornår hun troede, det ville komme. Hun svarede: ’Jamen, I skal jo bare starte et parti, i stedet for at vente på, det kommer til jer’,” fortæller Sunniva Schultze-Florey.

0:000:00