Nu kan Samuelsen bremse russisk gasledning

VEDTAGET: Folketinget har torsdag givet udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mulighed for at stille sig i vejen for Nord Stream 2. 

Foto: /ritzau/Benjamin Nørskov
Daniel Bue Lauritzen

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kan afvise det russiske selskab Nord Stream 2's aktuelle planer om at føre en gasledning gennem dansk territorie tæt ved Bornholms kyst. 

Det står klart, efter at et enigt Folketing torsdag vedtog, at de udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser skal inddrages, inden der gives tilladelse til olie- og gasledninger i dansk søterritorium. 

I praksis betyder det, at udenrigsminister Anders Samuelsen har magt til at afvise russernes ønske, selvom det i sidste ende er energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), der giver tilladelsen. 

Det skyldes, at Anders Samuelsen skal give en indstilling til Lars Chr. Lilleholt, hvor han vurderer, om ansøgningen er forenelig med danske interesser. Hvis han vender tommelfingeren nedad, skal Lilleholt rette sig efter det.

Kan tegne ny linje
Men selvom Anders Samuelsen i første omgang nægter russerne tilladelse, kan ledningen, der skal transportere gas fra Rusland til Tyskland, alligevel ende med at blive lagt. 

Det skyldes, at Danmark kun har ret til at afvise ledningen inden for dansk territorialfarvand. 

Sådan skriver juraprofessor Bent Ole Gram Mortensen fra SDU i en kronik i Altinget. 

Læs også: Jura-ekspert: Kampen mod Nord Stream 2 er overmodig symbolpolitik 

Ifølge russernes nuværende planer skal ledningen placeres syd for Bornholm. Men hvis Nord Stream 2 tegner linjen mere end 22 kilometer væk fra Bornholms kyst, er det ikke længere op til Danmark at give tilladelse. 

Læs også: Det mener EU-landene om russisk gasrørledning

Skeptiske russere
Nord Stream 2 har tidligere i skarpe vendinger kritiseret lovændringen, der ifølge selskabet er på kant med Grundloven. 

De mener dels, at lovændringen kan mistænkes for "at udgøre singulær lovgivning" og kun har deres konkrete ansøgning for øje. 

Læs også: Nord Stream langer ud efter regeringen: I lovgiver med tilbagevirkende kraft 

Desuden mener de, at lovforslaget er lovgivning med tilbagevirkende kraft, fordi Anders Samuelsen med sit nye mandat kan stoppe gasprojektet, selvom ansøgningen blev sendt under andre forudsætninger.   

De spekulationer har Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, dog blankt afvist: 

”Tilladelsen til Nord Stream 2 er jo ikke givet, så jeg synes ikke, det er med tilbagevirkende kraft. Jeg kunne forstå, der ville være tale om tilbagevirkende kraft, hvis de havde fået tilladelsen eller havde bygget gasrørledningen. Men her er der jo intet, som minder om det," sagde han til Altinget

Den nye lovændring træder i kraft 1. januar. 

Dokumentation

Sagen kort
Det russiske gasselskab Gazprom, der er statskontrolleret, er med Nord Stream 2 på vej til at anlægge en ny gaslinje, som skal løbe parallelt med forløberen, Nord Stream, fra 2011.

Med Nord Stream 2 vil Rusland hvert år kunne sende 110 milliarder kubikmeter gas til Tyskland – dobbelt så meget som i dag. Det betyder også, at Ukraines rolle som hovedtransitland for russisk gas på vej mod EU – og de milliardindtægter, det giver landet – er i stor fare. 

Dermed står den danske regering i et dilemma. Med et ja til ledningen kommer den til at skuffe Ukraine, Baltikum og Østeuropa, og med et nej kommer regeringen til at lægge sig ud med Rusland og Tyskland, der er Danmarks vigtigste allierede

Nord Stream 2 er planlagt til at løbe fra Rusland tværs gennem Østersøen tæt ved Bornholm. Gasrørledningen krydser finske, svenske, danske og til sidst tyske farvande, før den slutter ved Greifswald i Nordtyskland.

Med den nuværende rute skal anlæggelsen af Nord Stream 2 godkendes af både Finland, Sverige, Tyskland og Danmark.

Den russiske gasrørledning Nord Stream 2 har udviklet sig til et storpolitisk stridsemne, efter EU har indført sanktioner mod Rusland grundet landets rolle i konflikten med Ukraine om Krim-halvøen.

Herudover peger kritikere af projektet på, at det ikke lever op til ånden i EU’s energiunion og klimamål.

Anlægsfasen af ledningen skal efter planen begynde i 2018.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00