Ny a la carte-model for europæisk asylpolitik får hug fra flere sider

MIGRATIONSPAGT: EU-Kommissionen slagter kontroversiel idé om tvungen omfordeling af flygtninge, men indfører princippet igen ad bagdøren, lyder noget af kritikken af nyt EU-udspil til asylpolitik, mens andre mener, at fokus på grænsekontrol og hurtige udvisninger risikerer at underminere flygtninges retssikkerhed.

En ny flygtningelejr er sprunget op på Lesbos, efter at den berygtede Moria-lejr brændte ned til grunden. Den slags vil EU-Kommissionen for alt i verden undgå i fremtiden.
En ny flygtningelejr er sprunget op på Lesbos, efter at den berygtede Moria-lejr brændte ned til grunden. Den slags vil EU-Kommissionen for alt i verden undgå i fremtiden.Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenThomas Lauritzen

Vi er bange for, at det reelt kommer til at betyde, at asylansøgere reelt ikke får adgang til en fair asylprocedure og tilstrækkelig juridisk rådgivning.

Charlotte Slente
Generalsekretær, DRC Dansk Flygtningehjælp

BRUXELLES:  ”Der er ingen obligatoriske kvoter for omfordeling under nogen omstændigheder i vores forslag.”

EU’s migrationskommissær, Ylva Johansson, stirrede stift ind i kameraet, mens hun ved en pressekonference per video onsdag forsøgte at lægge en af de mest betændte diskussioner i EU’s historie død.

Siden EU-landene for fem år siden for første gang forsøgte sig med tvungen omfordeling af flygtninge for at afhjælpe migrationspresset på Unionens frontlinjestater, har det forgiftet ethvert forsøg på at blive enig om en ny europæisk asylpolitik.

Dokumentation

Her er højdepunkterne i EU's nye migrationspagt:

  • Ny obligatorisk screening af asylansøgere inden for fem dage
  • Hurtigere sagsbehandling af folk, der vurderes at have ringe chancer for at få asyl
  • Mere fokus på udsendelser
  • Såkaldt obligatorisk solidaritet med lande under pres gennem for eksempel omfordeling af flygtninge eller såkaldte udsendelsessponsorater
  • En mere europæisk tilgang til migranter samlet op på havet, hvor ansvaret deles mellem medlemslandene
  • Mere samarbejde med tredjelande

Kilde: EU-Kommissionens udspil til en ny migrationspagt


0:000:00