Anmeldelse af 
Per Okkels

Ny bog om Folketingets kontrol med EU-lovgivning er hyggelæsning for politiknørder

Aarhus Universitet fik i 2019 til opgave at undersøge, hvordan EU-lovgivningen indvirker på dansk ret. Det er der kommet en – for nørder og særligt interesserede – meget læseværdig bog ud af, skriver tidligere departementschef Per Okkels.

Ny bog undersøger, hvordan EU-direktiver og ikke mindst EU-forordninger implementeres i dansk ret.
Ny bog undersøger, hvordan EU-direktiver og ikke mindst EU-forordninger implementeres i dansk ret.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Per Okkels
Det nationale råderum - ved gennemførelse af EU-regler
Jens Blom-Hansen, Jørgen Grønnegård Christensen, Caroline Howard Grøn, Michael Hansen Jensen, Peter Bjerre Mortensen
227 sider, Djøf Forlag

Forfatterne Jens Blom-Hansen, Jørgen Grønnegård Christensen, Caroline Howard Grøn, Michael Hansen Jensen og Peter Bjerre Mortensen er fra øverste hylde i Danmark, så forventningerne er store når første side åbnes i bogen ’Det nationale råderum ved gennemførelse af EU-lovgivning’.

De indfries efter min opfattelse – ikke mindst er formidlingen af stoffet imponerende.

Delegation og bemyndigelse er, som det også fremgår af bogen, en fast og accepteret del af den danske styreform. Men det er også en fast del af slidfladen mellem Folketinget og den til enhver tid siddende regering. Delegation, for eksempel i form af bekendtgørelser, er nødvendige og hensigtsmæssige, men har altid været omgærdet af diskussioner, om i hvilket omfang disse er problematiske i magtrelationen mellem lovgivende og udøvende magt.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00