Debat

Ny debat om EU's frihandelsaftaler

DEBAT: Hvad betyder EU's frihandelsaftaler for Danmark? Hvad betyder de for EU? Og hvad betyder de for resten af verden? Altinget har spurgt et nyt hold af debattører.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Andersen
Fagdebatredaktør 

EU's frihandelsaftaler har længe delt vandene.

Tilhængere fremhæver især de økonomiske gevinster samt fordelene ved internationalt samarbejde, mens kritikere advarer mod dårligere forbrugersikkerhed, pres på løn- og arbejdsvilkår og multinationale selskabers mulighed for at sagsøge lande.

Specielt aftalerne med henholdsvis USA (TTIP) og Canada (CETA) har skabt debat. TTIP ligger på køl efter Donald Trumps tiltræden som præsident i USA, men CETA lever i bedste velgående og formodes at træde provisorisk i kraft inden sommeren. Den bliver netop nu forhandlet i Folketingets Europaudvalg.

Altinget spørger derfor et nyt hold af debattører: Er frihandelsaftaler en god idé? Hvad betyder aftaler som CETA og TTIP for EU og for Danmark? Hvad er fordelene, og hvor er knasterne?

Mød panelet her.

Christen SørensenChristen Sørensen
Forhenværende overvismand. Christen Sørensen har desuden været professor ved Økonomisk Institut ved Syddansk Universitet, hvor han også har været institutleder. Han har i flere år været formand for AE-rådet og er uddannet cand.polit. 

Benedicte FederspielBenedicte Federspiel
Chefkonsulent, cand. jur. i Forbrugerrådet Tænk og tidligere direktør samme sted. Formand for EU's Økonomiske og Sociale Udvalgs komite for International handel, samt medlem af bestyrelsen for det transatlantiske forbrugersamarbejde.

Hans MartensHans Martens
Seniorrådgiver Tænketanken Europa. Hans Martens er tidligere direktør for tænketanken European Policy Centre i Bruxelles, som han ledede fra 2002 til september 2013. Han er uddannet cand.scient. pol. fra Aarhus Universitet.

Jens Ladefoged MortensenJens Ladefoged Mortensen
Lektor i international politik ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. Jens Ladefoged Mortensen er uddannet scient. pol fra Aarhus Universitet, M.A. (Econ.) fra University of Manchester, UK og Ph.D. fra European University Institute, Firenze.

Michael Bremerskov JensenMichael Bremerskov Jensen
Chefkonsulent, EU & International, Dansk Erhverv. Michael Bremerskov Jensen har tidligere arbejdet i Udenrigsministeriets analyseenhed for handelspolitik. Han har i løbet af sine 16 år i den danske udenrigstjeneste været taleskriver for skiftende udenrigsministre samt udsendt til den danske FN-Mission i Genève, EU-Repræsentationen i Bruxelles og den danske ambassade i Wien. Michael er uddannet i østeuropastudier og historie ved Københavns Universitet.

Jens Boe AndersenJens Boe Andersen
Europapolitisk chef i Dansk Metal og næstformand i Europabevægelsen. Jens Boe Andersen har arbejdet  i Udenrigsministeriet fra 1991-1996, de sidste tre år som ambassadesekretær ved Danmarks EU-repræsentation i Bruxelles. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. 

Nanna Langevad ClifforthNanna Langevad Clifforth
Kampagne- og researchmedarbejder på handelsområdet for miljøorganisationen NOAH Friends of the Earth Denmark. Bestyrelsesmedlem Friends of the Earth Europe. Bachelor i miljøteknologi fra DTU

 

Morten NielsenMorten Nielsen
Sekretariatsleder i Afrika Kontakt.

 

 

Jens Rohde Jens Rohde (R)
Medlem af Europa-Parlamentet. Jens Rohde har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2009. Først for Venstre og sidenhen for Radikale Venstre. Han har været medlem af Folketinget for Venstre fra 1998-2007.

Christina EgelundChristina Egelund (LA)
EU-ordfører. Christina Egelund har været medlem af Folketinget siden 2015. Hun er tidligere selvstændig erhvervsdrivende og har studeret moderne sprog ved Sorbonne i Paris. 

Jan E. JørgensenJan E. Jørgensen (V)
EU-ordfører. Jan E. Jørgensen har været medlem af Folketinget siden 2001. Han er tidligere advokat (L) og er uddannet jurist. 

Søren Bo SøndergaardSøren Søndergaard (EL)
EU-ordfører. Søren Søndergaard har siddet i Folketinget fra 1993-2005 og blev valgt igen ved Folketingsvalget i juni. Han var fra 2007-2014 medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Søren Søndergaard er uddannet svejser og skibsbygger, Lærlingeskolen på B&W Skibsværft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00