Ønsketænkning præger plan for livet efter Brexit

FREMTIDEN: Der er masser af ambitioner, der bliver svære at indfri i den plan for forholdet mellem EU og Storbritannien efter Brexit, som skal vedtages på et topmøde på søndag. Imens truer Spanien med veto.

Et Brexit-topmøde i weekenden trues af uenighed mellem den spanske premierminister, Pedro Sanchéz, og den britiske premierminister, Theresa May, om Gibraltar.
Et Brexit-topmøde i weekenden trues af uenighed mellem den spanske premierminister, Pedro Sanchéz, og den britiske premierminister, Theresa May, om Gibraltar.Foto: Alastair Grant/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Vejen til Brexit er belagt med gode intentioner. Så meget står klart i den erklæring om det fremtidige forhold mellem briterne og EU, der torsdag blev lagt frem i Bruxelles.

Det 36 siders dokument, der skal flankere den egentlige skilsmisseaftale, er én lang ønskeliste for det ”ambitiøse og omfattende” forhold, de to parter skal have på den anden side af Brexit, efter at den overgangsperiode er slut, hvor sådan en ny aftale skal forhandles.

Det er dog samtidig et studie i brug af ord som ”påtænker” og ”agter”, hvilket afspejler, at dette – i modsætning til den 585 sider lange skilsmissetraktat – ikke er et juridisk bindende dokument, men nærmere en hensigtserklæring.

Dokumentation

Det skal de beslutte på søndag

  • En 585 sider lang tilbagetrækningstraktat – også kaldet skilsmisseaftalen.
  • Heri indgår en overgangsordning på 21 måneder med mulighed for forlængelse, hvor Storbritannien forbliver dækket af al EU-lovgivning, men ikke sidder med ved forhandlingsbordene.
  • En politisk erklæring om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.


0:000:00