Offentligheden har ikke krav på at se EU-parlamentarikernes pengeforbrug

NY DOM: Journalister har ikke krav på aktindsigt i, hvordan EU-parlamentarikerne bruger deres månedlige tillæg. Læg bilagene frem frivilligt, opfordrer Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

EU-parlamentariker Rina Ronja Kari har frivilligt lagt sine bilag frem for offentligheden. Selvom EU-Domstolen har fastslået, at medlemmerne af Parlamentet ikke kan kræves at lægge oplysningerne offentligt frem, opfordrer hun sine kollegaer til at gøre det alligevel.  
EU-parlamentariker Rina Ronja Kari har frivilligt lagt sine bilag frem for offentligheden. Selvom EU-Domstolen har fastslået, at medlemmerne af Parlamentet ikke kan kræves at lægge oplysningerne offentligt frem, opfordrer hun sine kollegaer til at gøre det alligevel.  Foto: Malene Anthony Nielsen/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

De bruger vores penge; de lovgiver på vores regning. At vi ikke får lov at se, hvordan de bruger de penge, de får til politisk arbejde, havde jeg ikke forestillet mig, at domstolen ville give Parlamentet ret.

Staffan Dahllöf
Journalist ved mediet DEO og en af journalisterne bag sagsanlægget mod Europa-Parlamentet

EU-parlamentarikernes brug af diæter, rejsetillæg og penge til kontorhold er fortsat en hemmelighed.

Det fastslog EU-Domstolens første instans tirsdag.

Her besluttede domstolen at afvise flere journalisters krav om aktindsigt i, hvordan EU’s 751 folkevalgte bruger de mange tusinde kroner, de månedligt får ud over deres løn.

Dokumentation

Hvilke godtgørelser har EU-parlamentarikerne ret til

Godtgørelse for generelle udgifter (blyantspenge)
Denne faste godtgørelse skal først og fremmest dække udgifterne til aktiviteter i valgkredsene såsom leje og drift af kontor, telefon og abonnementer, repræsentationsaktiviteter, computere og telefoner, arrangering af konferencer og udstillinger. Godtgørelsen halveres for medlemmer, som uden behørig grund er fraværende ved halvdelen af plenarmøderne i et parlamentsår (september til august). I 2018 er denne godtgørelse på 4.416 euro om måneden. Det svarer til godt 33.000 danske kroner.

Rejseudgifter
Medlemmer får godtgjort de faktiske billetudgifter, de har i forbindelse med deltagelse i disse møder, mod forelæggelse af kvitteringer og op til et maksimumbeløb svarende til en flyrejse på business class (eller tilsvarende), en togrejse på 1. klasse eller 0,50 euro per kilometer ved rejse med bil.

Medlemmerne har ofte behov for at rejse i eller uden for den medlemsstat, hvor de er valgt, men hvor der ikke er tale om officielle møder. For aktiviteter uden for medlemmernes eget land kan de få godtgjort deres rejse- og opholdsudgifter og andre tilknyttede udgifter op til et årligt beløb på højst 4.264 euro. Hvad angår aktiviteter i den medlemsstat, hvor de er valgt, får de dækket transportudgifterne.

Diæter
Parlamentet udbetaler en fast godtgørelse på 313 euro om dagen. Det svarer til lidt over 2.000 danske kroner. Det skal dække indkvartering og relaterede omkostninger for hver dag, medlemmer befinder sig i Bruxelles eller Strasbourg i et tjenesteanliggende, forudsat at de attesterer deres tilstedeværelse ved at underskrive de hertil fremlagte tilstedeværelseslister. Denne godtgørelse dækker hotelregninger, måltider og alle andre hermed forbundne udgifter. Godtgørelsen halveres, hvis parlamentsmedlemmer er fraværende ved over halvdelen af afstemninger ved navneopråb på dage, hvor der afholdes afstemninger på plenarmødet, selv om de har været til stede og har underskrevet tilstedeværelseslisten.

For møder uden for EU er diæterne på 156 euro (igen med det forbehold, at der skrives under på en tilstedeværelsesliste).

Kilde: Europa-Parlamentet


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00