Omstridt ukrudtsdræber undgår EU-forbud

FORLÆNGET: EU-Kommissionen forlænger godkendelsen af verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, glyphosat, i halvandet år.

BRUXELLES: I sidste øjeblik har EU-Kommissionen taget en beslutning, som EU’s medlemslande ikke selv har kunnet blive enige om at træffe, om at forlænge godkendelsen af verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, glyphosat, i 18 måneder.

Glyphosat er aktivstoffet i landmændenes og havefolkets lille hjælper Roundup, som har været brugt i det europæiske landbrug i årtier. Stoffets EU-tilladelse udløber pr. 1. juli, men det er ikke lykkedes EU’s medlemslande at nå til enighed om, hvorvidt den tilladelse skulle forlænges eller ej.

Derfor falder beslutningen nu tilbage på kommissærerne, der får ansvaret, når landene ikke selv kan træffe en beslutning.

”Kommissionen vil følge vores retlige forpligtelser. Vi har en deadline 30. juni, og vi vil vedtage en forlængelse af godkendelsen i 18 måneder,” siger EU’s sundheds- og fødevaresikkerhedskommissær, Vytenis Andriukaitis, ved et rådsmøde i Luxembourg tirsdag aften.

Kontroversielt stof
Glyphosat har været omstridt, siden Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningsenhed IARC sidste år konkluderede, at stoffet kunne være potentielt kræftfremkaldende.

Det har skabt pres på mange regeringer fra forbrugere og grønne organisationer for ikke at forlænge godkendelse.

Til gengæld har de europæiske landmænd reageret med panik over udsigten til at miste et vigtigt redskab i deres planteværnsværktøjskasse.

18 måneders forlængelse giver et spillerum til, at EU’s kemikalieagentur, ECHA, kan komme med sin ekspertvurdering af stoffets farlighed. EU’s fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, har allerede konkluderet, at det er usandsynligt, at glyphosat skulle indebære en sundhedsfare.

Kommissionens foreløbige godkendelse foregår i såkaldt skriftlig procedure, som forventes at afsluttes onsdag.

Forrige artikel Løkke: EU må vise mere rummelighed Løkke: EU må vise mere rummelighed Næste artikel Camerons afsked med EU: I skal lære af det britiske nej Camerons afsked med EU: I skal lære af det britiske nej
Det sker i EU: Fiskekvoteforhandlinger og valg af EU-ombudsmand

Det sker i EU: Fiskekvoteforhandlinger og valg af EU-ombudsmand

OVERBLIK: Der er to ministerrådsmøder på programmet, før EU-systemet går på ferie. Og så skal europaparlamentarikerne både vælge en ny ombudsmand og fejre Lisabon-traktatens 10-års jubilæum. Få overblik over den kommende uge i EU.