Opløftet Samuelsen: EU et skridt tættere på sanktioner mod Iran

SANKTIONER: Første slag i kampen om fælles EU-sanktioner mod Iran faldt godt ud for Danmark, mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Konkrete sanktioner ligger dog stadig måneder væk.

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix).<br>
(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

De første spæde skridt mod en fælles EU-reaktion på det formodede iransk planlagte mordforsøg i Danmark er taget.

På et fælles møde for alle EU’s udenrigsministre mandag formiddag enedes man ifølge Anders Samuelsen (LA) om at forfølge sanktionssporet mod det iranske regime.

Til stor tilfredshed for Samuelsen og den danske regering, der i EU-regi presser på for en EU-markering over for iranerne i sagen, hvor PET og det danske politi foreløbig har anholdt en norsk statsborger med tilknytning til Iran.

”Jeg har på mødet understreget, at det er fuldstændig uacceptabelt, det iranerne har været i gang med at gøre i Danmark. Og jeg har fået en meget, meget bred opbakning,” sagde Anders Samuelsen på et pressemøde umiddelbart efter mødet med sine europæiske kolleger.

Ingen talte Danmark imod
På forhånd var det ventet, at Frankrig og Hollands udenrigsministre efter lignende sager i deres lande ville bakke op om de danske sanktionsønsker.

Men ifølge Anders Samuelsen gik opbakningen videre end det. 

”Der var ingen stemmer, der talte imod. Alle, der tog ordet, talte for, og i Mogherinis (EU's udenrigschef, red.) konklusion var der ingen, der talte imod,” lød det fra Anders Samuelsen.

Den samstemmige opbakning er vital, da fælles sanktioner skal vedtages med opbakning fra alle EU-medlemslande. Udenrigsministeren ville dog ikke sige, om Østrig og Italien, der indtil videre har trukket i håndbremsen i sagen, aktivt støttede op om Danmarks agenda.

På pressemødet blev det heller ikke præciseret, hvilken type sanktioner den danske regering har på ønskelisten i fremtidige forhandlinger.

I stedet fokuserede Samuelsen på, at der vil nu blive sat skub i en proces, hvor det juridisk skal vurderes, hvilke sanktioner mod Iran der kan lade sig gøre.

”Vi har besluttet, at vi sætter en teknisk procedure i gang for at se på, hvad det næste skridt er, vi kan tage i forhold til eventuelle sanktioner,” sagde Anders Samuelsen.

Atomaftale spøger i baggrunden
Udenrigsministeren ville ikke give tidsangivelser for, hvornår eventuelle sanktioner mod Iran kan være på plads. Og formentlig ligger en egentlig vedtagelse af sanktioner – hvis EU-opbakningen overhovedet varer ved – måneder væk.

Samtidig slog Anders Samuelsen fast, at EU og Danmark stadig agter at respektere atomaftalen med Iran, og at nye sanktioner derfor skal styre uden om aftalen. 

”Atomaftalen skal vi selvfølgelig forsvare, for den er i vores egen sikkerhedsinteresse. Men vi skal selvfølgelig sende et klart signal til Iran.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00