Parlamentarikere kræver bæredygtighedskommissær

KRITIK: Jean-Claude Juncker har for lidt fokus på grøn vækst og bør have en kommissær for bæredygtighed, hedder opråbet fra 46 europa-parlamentarikere. Lytter Juncker ikke, varsler det et elendigt samarbejde mellem Kommissionen og Parlamentet, siger Jeppe Kofod.

Jean-Claude Junckers Kommission har ikke nok fokus på bæredygtighed og grøn vækst, mener en række europa-parlamentarikere.
Jean-Claude Junckers Kommission har ikke nok fokus på bæredygtighed og grøn vækst, mener en række europa-parlamentarikere.Foto: Europa-Kommissionen
Morten Øyen

Bedre udnyttelse af ressourcer, energieffektivitet, beskyttelse af naturen. Alle de ting er rigtigt vigtige, og der er masser af arbejdspladser i det. Desværre afspejles det ikke tilstrækkeligt i den nye EU-Kommission.

Det er budskabet fra 46 europa-parlamentarikere, der har sendt et åbent brev til den kommende formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker. Parlamentarikerne, der kommer fra en række partier i Parlamentet og også tæller Margrete Auken (SF) og Jeppe Kofod (S), fortæller i brevet, at de er utilfredse med, at grøn vækst og bæredygtighed ikke har fået en mere fremtrædende plads i beskrivelserne af kommissærernes arbejde.

”Vi faldt over, hvor få gange bæredygtighed er nævnt i disse missionsbreve til kommissærne, og det, synes vi, er en kæmpe fejl. Europas styrke er, at vi kan noget andet, når det gælder grøn og bæredygtig vækst. Derfor vil vi have en vicepræsident, som har ansvaret for bæredygtig vækst. Det er det, vi opfordrer kommissionsformand Juncker til,” siger Jeppe Kofod.

For lidt grøn fokus
I Junckers kommission er der allerede en vicepræsident – eller ”superkommissær” – med ansvar for Energiunion, som skal overse arbejdet fra fødevare-, miljø-, og klima- og energikommissærerne. Men det er ikke tilstrækkeligt, mener parlamentarikerne.

Det varsler et elendigt samarbejde med Juncker-Kommissionen, hvis han ikke lytter til os.

Jeppe Kofod (S)
Europa-parlamentariker

”Et er titlen. Det er snævert, når man kun siger Energiunion. Så vi vil gerne, at det skal være en bæredygtighedskommissær. Men i virkeligheden er det instruktionsbrevene, vicepræsidenterne har fået. Der vil vi gerne have, at bæredygtighed og grøn vækst bliver styrket markant til flere af vicepræsidenterne. Vi undrer os over, at det grønne fokus er så fraværende, som det er,” siger Jeppe Kofod.

Kan få hårdt start
I den sidste uge af september starter høringerne af de nye kommissærer, og der vil parlamentarikerne gå de kommende kommissærer på klingen i forhold til de grønne ambitioner. Og lytter Juncker og hans hold ikke til parlamentarikerne, tror Jeppe Kofod, at den nye Kommission kan få en hård start.

”Det varsler et elendigt samarbejde med Juncker-Kommissionen, hvis han ikke lytter til os. Han får svært ved at få lovgivning igennem, hvis han ikke har Parlamentet med. Så hvis der ikke sker noget, får han det sværere,” siger Jeppe Kofod.

Høringerne af kommissærerne starter mandag 29. september. Første kommissær i rækken af høringer er miljøkommissæren. Den sidste høring sker efter planen tirsdag 7. oktober. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00