José Manuel Barroso
Når der skal findes en afløser til Barroso, behøves ingen dansk kandidat, mener de danske europapalamentarikere.

Parlamentarikere: Nationalitet ikke vigtigt i formandsvalg

3. oktober 2012 kl. 23:05
EU: Nationalitet er ikke så vigtigt som politisk ståsted, når en ny EU-Kommissionsformand skal vælges. Det mener et flertal af de danske parlamentarikere, der dog tror, at en dansk kandidat vil kunne noget særligt.
| Flere
Når José Manuel Barrosos afløser som formand for EU-Kommissionen skal findes, er det ikke vigtigt med en dansk kandidat. Det mener et flertal af de danske europaparlamentarikere. De mener i stedet, at det er vigtigere, at den "nye Barroso" bliver en, der afspejler deres politiske gruppe i Europa-Parlamentet.

Det viser en rundspørge, Altinget.dk har lavet blandt de danske europaparlamentarikere. Her svarer otte af de 13 parlamentarikere, at nationalitet ikke skal spille en rolle i valget af en ny kommissionsformand.

"Hvis vi har oplagte danske kandidater, så frem med dem - men jeg vil hellere have en fransk socialdemokrat end en dansk liberal," siger SF's Emilie Turunen.

"Man kan sige, at kommissionsformanden i dag er Europas vogter, og derfor er det vigtigt at få ud i lyset, hvilken partifarve og ideologisk baggrund personen har," uddyber hun.

Kandidaten afgør
Men selvom det nu i udgangspunktet er partifarven, der skal tælle, er der flere parlamentarikere, som peger på, at en dansk kandidat også vil kunne bidrage med noget særligt.

"En dansk kandidat vil kunne bidrage med rigtig meget godt. Overordnet set afhænger det dog af, hvilken person det er, og hvad vedkommende står for. Så som udgangspunkt vil jeg pege på en socialdemokrat," siger Christel Schaldemose (S).

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt ser dog gerne en dansk kandidat til posten, bare vedkommende er kompetent.

"Som udgangspunkt er det godt for Danmark at se nogle af fædrelandets børn i topposter, men det skal være en god kandidat, som er kvalificeret til det," siger han.

Dansk kandidat skal støttes
Da José Manuel Barroso blev valgt som kommissionsformand for anden gang i 2009, blev danske Poul Nyrup Rasmussen (S) inden nævnt som Socialdemokraternes modkandidat. Og kommer et dansk emne op inden det næste valg i 2014, bør vedkommende blive støttet, mener Jens Rohde.

"Hvis Danmark har en kvalificeret kandidat, så skal vedkommende på banen. Og hvis den danske kandidat har kvalificerede muligheder for at blive valgt, så skulle man da være et skarn, hvis ikke man forsøgte at fremme vedkommende," siger Jens Rohde.

At det skulle ske, vurderer De Konservatives Bendt Bendtsen dog ikke som et særlig realistisk scenarium.

"Jeg kan slet ikke forestille mig en dansk kandidat. I og med at Danmark har de fire forbehold, så er det en utopi at forestille sig en dansk kandidat til posten," siger Bendt Bendtsen.

Den næste EU-Kommissionsformand skal udpeges i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget i 2014.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
LÆS NYESTE ARTIKLER:
LÆS OGSÅ:
Nyeste artikler om EU-Kommissionen:
Sort pil 22/10/2012: Jens Ring ny pressechef for EU-Kommissionen
Sort pil 8/10/2012: Medlemsstater udsulter Kommissionen
Nyeste artikler med Emilie Turunen:
Sort pil 3/9/2014: Eks-MEP skal styrke Nykredits position i samfundet
Sort pil 20/1/2014: Turunen stopper i politik