Parlamentarikere: Nationalitet ikke vigtigt i formandsvalg

EU: Nationalitet er ikke så vigtigt som politisk ståsted, når en ny EU-Kommissionsformand skal vælges. Det mener et flertal af de danske parlamentarikere, der dog tror, at en dansk kandidat vil kunne noget særligt.
Når der skal findes en afløser til Barroso, behøves ingen dansk kandidat, mener de danske europapalamentarikere.
Når der skal findes en afløser til Barroso, behøves ingen dansk kandidat, mener de danske europapalamentarikere.
Morten Øyen
Når José Manuel Barrosos afløser som formand for EU-Kommissionen skal findes, er det ikke vigtigt med en dansk kandidat. Det mener et flertal af de danske europaparlamentarikere. De mener i stedet, at det er vigtigere, at den "nye Barroso" bliver en, der afspejler deres politiske gruppe i Europa-Parlamentet.

Det viser en rundspørge, Altinget.dk har lavet blandt de danske europaparlamentarikere. Her svarer otte af de 13 parlamentarikere, at nationalitet ikke skal spille en rolle i valget af en ny kommissionsformand.

"Hvis vi har oplagte danske kandidater, så frem med dem - men jeg vil hellere have en fransk socialdemokrat end en dansk liberal," siger SF's Emilie Turunen.

"Man kan sige, at kommissionsformanden i dag er Europas vogter, og derfor er det vigtigt at få ud i lyset, hvilken partifarve og ideologisk baggrund personen har," uddyber hun.

Kandidaten afgør
Men selvom det nu i udgangspunktet er partifarven, der skal tælle, er der flere parlamentarikere, som peger på, at en dansk kandidat også vil kunne bidrage med noget særligt.

Fakta
EU-Kommissionen er EU's "regering" og består af en politisk ledelse med en formand og 26 kommissærer med ansvar for hver deres politikområde. Kommissærerne bliver udpeget for en periode på fem år af medlemslandenes regeringer efter godkendelse af Europa-Parlamentet. Alle medlemslandene har én kommissær. Den nuværende Kommission, under ledelse af formanden José Manuel Barroso (Barroso II-kommissionen), blev udnævnt den 10. februar 2010 og sidder frem til den 31. oktober 2014.

Kilde: EU-Oplysningen

"En dansk kandidat vil kunne bidrage med rigtig meget godt. Overordnet set afhænger det dog af, hvilken person det er, og hvad vedkommende står for. Så som udgangspunkt vil jeg pege på en socialdemokrat," siger Christel Schaldemose (S).

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt ser dog gerne en dansk kandidat til posten, bare vedkommende er kompetent.

Som udgangspunkt er det godt for Danmark at se nogle af fædrelandets børn i topposter, men det skal være en god kandidat, som er kvalificeret til det.

Morten Messerschmidt (DF)
Europaparlamentariker

"Som udgangspunkt er det godt for Danmark at se nogle af fædrelandets børn i topposter, men det skal være en god kandidat, som er kvalificeret til det," siger han.

Dansk kandidat skal støttes
Da José Manuel Barroso blev valgt som kommissionsformand for anden gang i 2009, blev danske Poul Nyrup Rasmussen (S) inden nævnt som Socialdemokraternes modkandidat. Og kommer et dansk emne op inden det næste valg i 2014, bør vedkommende blive støttet, mener Jens Rohde.

"Hvis Danmark har en kvalificeret kandidat, så skal vedkommende på banen. Og hvis den danske kandidat har kvalificerede muligheder for at blive valgt, så skulle man da være et skarn, hvis ikke man forsøgte at fremme vedkommende," siger Jens Rohde.

At det skulle ske, vurderer De Konservatives Bendt Bendtsen dog ikke som et særlig realistisk scenarium.

"Jeg kan slet ikke forestille mig en dansk kandidat. I og med at Danmark har de fire forbehold, så er det en utopi at forestille sig en dansk kandidat til posten," siger Bendt Bendtsen.

Den næste EU-Kommissionsformand skal udpeges i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget i 2014.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

José Manuel Durão Barroso

Bestyrelsesformand, Goldman Sachs International, Fhv. formand, EU-Kommissionen
ll.m. (University of Lisbon), msc (University of Geneva)

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, bestyrelsesmedlem, EKF Danmarks Eksportkredit
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)

0:000:00