Parlamentet#16: Bliver briterne urimeligt straffet for at melde sig ud af EU?

PODCAST: Europa-Parlamentet skælder ud over Junckers lynudnævnelse af ny topchef, mens Trumps gamle ven rejser rundt og opmuntrer EU’s nationalister. Hør om det i ugens podcast, hvor Rådets generalsekretær, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, også forklarer, hvorfor Brexit ikke kan være et tag-selv-bord for Theresa May.

Steve Bannon sammen med Marine Le Pen ved en samling for partiet Front National.
Steve Bannon sammen med Marine Le Pen ved en samling for partiet Front National.Foto: /Ritzau Scanpix/AP/
Thomas Lauritzen

Man kan ikke både være med i EU’s indre marked og stå uden for det. Den besked gentager de europæiske ledere og deres forhandlere gang på gang i forhandlingerne med Storbritanniens regering om landets udmeldelse.

Briterne kan ikke både ”beholde deres kage og spise den”, som EU-præsident Donald Tusk flere gange har sagt. Når den er spist, så er den spist. Det er den britiske regering bare ikke enig i.

Mens tiden løber, tager de vanskelige forhandlinger en ny drejning, når statsminister Lars Løkke Rasmussen(V), forbundskansler Merkel og de andre stats- og regeringsledere under et topmøde i næste uge vedtager deres udspil til retningslinjer for fremtidens samarbejde med briterne efter Brexit.

Udkastet fastslår sort på hvidt, at Storbritannien kan få en ambitiøs frihandelsaftale med EU – men ikke andet eller mere. Der findes ikke noget ”indre marked-light” eller en form for halvvejs, skræddersyet medlemskab for briterne.

”Når de nu ikke vil være en del af det indre marked, så er det svært for os at forstå, hvordan de så skulle være i stand til at høste de fordele, som vi har med det indre marked," siger generalsekretæren for EU’s Ministerråd, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Som øverste embedsmand for EU-præsident Donald Tusk er det netop danskeren Tranholm og hans folk, der har udformet den Brexitplan, som toplederne ventes at vedtage 22.-23. marts.

Jeppe Tranholm-Mikkelsen udtaler sig kun sjældent til citat om forhandlingerne med briterne. Men i denne uges udgave af Altingets Europa-podcast kan du høre ham udlægge EU’s strategi både grundigt, klart og konkret: Han forklarer for eksempel hele opfindelsen af det indre marked gennem et eksempel med en eksporteret plæneklipper!

Altingets Europa-analytiker og podcastvært, Thomas Lauritzen, funderer blandt andet over Angela Merkels fjerde udnævnelse til kansler: Hvorfor går morsomme tyskere for tiden rundt og siger ”Wake me up before you GroKo”?

EU-redaktør Rikke Albrechtsen analyserer Europa-Parlamentets raseri over kommissionsformand Jean-Claude Junckers lynudnævnelse af sin egen politiske rådgiver og kabinetschef til Kommissionens topfunktionær.

Han hedder Martin Selmayr – og sagen, som både parlamentet og EU’s ombudsmand nu vil undersøge, er allerede blevet kendt som ’SelmayrGate’. Er det en skandale eller en heksejagt?

Og så bliver der også plads til at lytte lidt til, hvad det er, Donald Trumps gamle kampagneleder, Steve Bannon, rejser rundt og opmuntrer Europas nationalistpartier med for tiden.

God fornøjelse med den nye udgave af Altinget: parlamentet.

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stichter her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Tranholm-Mikkelsen

Departementschef, Udenrigsministeriet, fhv. generalsekretær, EU's ministerråd
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1992), msc i internationale relationer (London 1990)

0:000:00