Parlamentets ønske om mindre grænsekontrol er allerede strandet

STILSTAND: Europa-Parlamentet vil begrænse EU-landenes brug af grænsekontrol i grænseløse Schengen. Men en endelig aftale har lange udsigter, da landenes regeringer er dybt splittede. ”Det er et enormt følsomt emne,” siger Christel Schaldemose (S).

Danmarks har haft grænsekontrol siden 4. januar 2016. 
Danmarks har haft grænsekontrol siden 4. januar 2016. Foto: Claus Fisker Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

Vi løser ikke vores sikkerhedsproblemer med en grænsebom i Kruså. 

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

BRUXELLES: Europa-Parlamentet sendte onsdag et tydeligt signal om, at de er dybt utilfredse med Danmark, Sverige, Tyskland, Østrig og Frankrigs permanente forbrug af midlertidig grænsekontrol siden migrantionskrisens udspring i 2015. 

"Flere ulovlige og illegale kontroller ved de interne Schengen-grænser har fundet sted i mere end tre og et halvt år. Det er på tide, at det afsluttes," siger den slovenske socialdemokrat Tanja Fajon, der er Parlamentets ordfører i sagen. 

Hun henviser til, at de fem Schengen-lande befinder sig i en juridisk gråzone, når de bliver ved med at forlænge deres midlertidige grænsekontrol i det ellers grænseløse Schengen-samarbejde. 

Dokumentation

Europa-Parlamentet har med et flertal på 339 mod 205 (62 hverken for eller imod) vedtaget sin holdning til midlertidig grænsekontrol i de lande, der er en del af Schengen-samarbejdet. 

Schengen-samarbejdet, der består af 26 europæiske lande, går ud på at holde grænserne åbne mellem de lande, der er en del af aftalen. Det er i dag lovligt at indføre midlertidig grænsekontrol, når du er en del af Schengen. 

Europa-Parlamentet foreslog onsdag at begrænse den midlertidige grænsekontrol fra seks til to måneder. 

Kontrollen bør begrænses til maksimalt et år i stedet for to. 

Medlemmerne af Europa-Parlamentet ønsker derudover, at Schengenlandene skal fremlægge en detaljeret risikovurdering, hvis den midlertidige grænsekontrol forlænges ud over de oprindelige to måneder.

Desuden vil en eventuel efterfølgende forlængelse af grænsekontrollen ud over seks måneder kræve, at Kommissionen vurderer, om forlængelsen følger de retlige krav eller ej, og den bør godkendes af EU's Ministerråd.

Medlemmerne ønsker også, at Parlamentet bliver mere informeret og inddraget i processen.

Kilde: Europa-Parlamentet 


0:000:00