Partier klar til nye forhandlinger om europaaftale

FORHANDLINGER: Regeringen ønsker at genoptage forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale til august. Venstre kræver retsforbeholdet til afstemning, og SF vil have Danmark med i bankunionen.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil indkalde til nye forhandlinger om en europaaftale til august.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil indkalde til nye forhandlinger om en europaaftale til august. Foto: Udenrigsministeriet
Morten Øyen

Hovedbudskabet med den europæiske aftale vil stadig være det samme; det handler om at sende et klart signal om, at Danmark skal placeres så tæt på kernen i det europæiske samarbejde som muligt.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
EU-ordfører
Fakta
Danmarks europapolitik:
Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte "nationale kompromis" i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.
Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.

Kilde: EU-Oplysningen
Regeringen indkalder endnu engang til forhandlinger om en ny europapolitisk aftale. Forhandlingerne startede ellers i foråret sidste år, men blev igen og igen udsat, for så helt at blive taget af bordet forud for valget til Europa-Parlamentet.

Men nu ønsker regeringen at prøve igen.

"Vi har haft nogle måneder, hvor bølgerne er gået højt, og så har vi haft en hård EU-valgkamp. Det har gravet nogle kunstige kløfter mellem ja-partierne, som jeg ikke helt tror har belæg i den virkelige verden," siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Berlingske, hvortil han fortæller, at han forventer, forhandlingerne starter til august.

Det er Venstre, Konservative og SF, der vil blive indkaldt, og fra partierne lyder det enstemmigt, at man er klar til at genoptage forhandlingerne.

0:000:00