Debat

Pernille Weiss: Derfor var COP25 i Madrid lige så ringe som COP15 i København

DEBAT: Klimatopmødet i Madrid var lige så ringe som det, vi havde i København i 2009. Det skyldtes, at det i tekst og teknik kniber for flere lande at leve op til Parisaftalen, og at COP25 var meget teknisk. Nogle lande modarbejder direkte Parisaftalen, skriver Pernille Weiss.

Pernille Weiss deltog i COP25 som én af 16 delegerede europaparlamentarikere.
Pernille Weiss deltog i COP25 som én af 16 delegerede europaparlamentarikere.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Hele verden er optaget af, hvordan vi redder klimaet ved at sænke CO2-udledningerne. Eller næsten alle.

Dét er lektien, vi har lært af det seneste klimatopmøde.

Langt de fleste af COP'ens 197 lande er enige om at ville leve op til Parisaftalen. I al fald i ord. I tekst og teknik kniber det gevaldigt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Fik ikke en COP25-aftale
Især fordi store lande som USA har trukket sig fra Parisaftalen, og fordi blandt andre Brasilien, Saudi-Arabien og Kina enten direkte modarbejder eller undlader at aktivere den indflydelse, de ligger inde med.

Jeg tænker især på sidstnævnte, der herved afslører, at på vægten mellem klodens klima og erhvervelsen af herredømmet over samme, så taber kloden – og viljen til en verden, hvor lande samarbejder om at holde friheds- og lighedsidealer i hævd samt respektere demokratiet som den mindst ringe styreform.

Det er, som om det internationale forhandlingsklima er præget af, at der er for mange "pæne og lyttende", som køres rundt i manegen af "de kyniske distanceblændere".

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi fik jo ikke en egentlig COP25-aftale. Faktisk er klimatopmødet i Madrid lige så ringe som det, vi havde i 2009 i København.

Dette skyldes ovenstående, og at denne COP var en meget teknisk en af slagsen, hvor man – set i bakspejlet – godt kan kritisere, at opløbet ikke havde prioriteret at sætte flere eksperter sammen i god tid forud til at lave det grundige regne-analytiske arbejde, som måske kunne have styrket forhandlerne i hurtigere at skyde de alt for egoistiske og kortsigtede argumenter ned.

For mange "pæne og lyttende"
Jeg deltog selv i COP'en som én af 16 delegerede europaparlamentarikere og mødte undervejs et par gange klimaminister Dan Jørgensen (S), som i søndags blev citeret for, at han havde oplevet – som jeg forstod det – at forhandlingerne var lidt for meget præget af forvirring i tomgang.

Altså lidt for lidt struktur og alt for lidt "træden i karakter" over for hinanden. Det er jeg helt enig i.

Det er, som om det internationale forhandlingsklima er præget af, at der er for mange "pæne og lyttende", som køres rundt i manegen af "de kyniske distanceblændere".

Forestået på den måde, at der går alt for lang tid, før man for alvor tager fat i de hule og manipulerede påstande om, at "det er slet ikke vores skyld", eller at "vores land er alt for fattigt".

Læs også

Faker omstillingsmuligheder
Nuvel – nogle lande er virkelig i knæ rent økonomisk og strukturelt. Men de kommer med saglige og faktuelle argumenter om, hvad der skal til, for de vil gerne medvirke til at Parisaftalen overholdes, og ambitionerne højnes.

For ellers dør deres land af enten for meget vand eller for varm en sol – og deres befolkninger med, hvis ikke de når at flygte. Et eller andet sted hen, hvor der kun meget svært er plads til dem.

Dem, som jeg snart ikke kan snuppe, er de lande, der faker deres omstillingsmuligheder, fordi de ikke gider betale hele eller dele af regningen. Helt ærligt. Danmark begyndte den grønne omstilling tilbage i 1970'erne, og derfor er vi blandt andet en af verdens førende vindmøllenationer.

Milliarder af skattekroner og risikovillig virksomhedskapital er blevet brugt på at være på forkant med rettidig omhu.

Lederskab, der rykker
Derfor blev jeg også i COP-ugen glad for at se, hvordan EU’s stats- og regeringsledere valgte at bakke op om European Green Deal ved ikke at lade sig bremse af, at Polen ikke (endnu) vil forpligte sig til, at EU skal være CO2-neutral i 2050.

Det er dæleme politisk lederskab, der rykker. Og jeg håber, at vi i de næste måneder og år kommer til at se meget mere til det fra EU’s side. Det er der brug for, og mange lande og delegationer i regi af COP'ens 197 lande beder ligefrem EU om at gå forrest som rollemodel og som rambuk for at redde klimaet.

Det betyder så også – som jeg ser det – at socialisternes julelege med at bruge tiden på følelsesladede og udskammende ordspil (emergency mod urgency) må stoppe.

Lige så træt jeg er af egoistiske lande, der ikke gider det afgørende samarbejde på tværs af grænser – lige så træt er jeg af, at venstrefløjen bruger klimakrisen til at skabe splid mellem de politiske grupper. Det kan da ikke være deres alvor, at det, vi kræver af hinandens lande, får så trange kår på de politiske markedspladser.

Minder om USA's månelanding
Lad os dog give hinanden og kloden det forsæt, at EU, og især Europa-Parlamentet, nu sætter rumpetten i sædet og i et innovativt samarbejde laver alle de konkrete politikker og præcise værktøjer, der skal til, for at vi som kontinent kan vise de andre, hvordan man gør.

Uden tvang, uden forbud, uden skam, uden tab af arbejdspladser, uden mistet konkurrenceevne – uden at ødelægge det Europa, vi kender og holder af.

European Green Deal er blevet sammenliget med Europas svar på USA's månelanding for 50 år siden. Dét skete ikke alene ved tankens kraft. Derimod krævede det forskning, omstilling og evne til samarbejde. Den opskrift skal vi bruge.

Om 11 måneder er der igen COP. I Glasgow. Jeg glæder mig til, at EU og Europas lande ved den lejlighed for alvor tager førertrøjen på og har massevis af stærke eksempler og fakta med, så vi kan blive klodens rollemodel og dermed stærkeste drivkraft for at løse de globale klimaudfordringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00