Debat

Pernille Weiss: Regeringens strategi for EU-budgettet er avanceret populisme

DEBAT: Når regeringen i EU's budgetforhandlinger kun taler i store linjer og med simple værdiord, lyder det mere som en avanceret form for populisme. Regeringen skal turde politik som den kontaktsport, det er, skriver europaparlamentariker Pernille Weiss.

Politik, og især budgetforhandlinger, er en kontaktsport, hvor man bliver nødt til at smøge ærmerne op og vise kreativt håndværk, mener Pernille Weiss.
Politik, og især budgetforhandlinger, er en kontaktsport, hvor man bliver nødt til at smøge ærmerne op og vise kreativt håndværk, mener Pernille Weiss.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

"Hvis moral er godt, er dobbeltmoral dobbelt så godt." Det er en ofte brugt og derfor lidt kedelig kliché.

De fleste, som får den replik retur på noget, de har sagt eller skrevet, vil også for det meste indse, at deres logik ikke helt er i vatter.

Men for den socialdemokratiske regering er sætningen faktisk et credo. Altså, en slags trosbekendelse eller leveregel. For mens statsminister Mette Frederiksen kalder det "gak" at foreslå en udvidelse af EU's syvårige budget til mere end den sædvanlige maksimale én procent af bruttonationalindkomsten, så kalder finansminister Nicolai Wammen Kommissionens budgetforslag ”ude af proportioner” her i Altinget 19. februar.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Enig i budgettets størrelse
Misforstå mig ikke. Jeg er faktisk helt enig med regeringen i, at EU's næste og syvårige budget (MFF) ikke bør stige til over én procent af bruttonationalindkomsten.

Men jeg er bestemt ikke enig i regeringens valg af taktik for at få synspunktet fremmet blandt EU's 26 andre lande, hvoraf kun 3 af dem er enige med Danmark.

Jeg er faktisk helt enig med regeringen i, at EU's næste og syvårige budget (MFF) ikke bør stige til over én procent af bruttonationalindkomsten.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Jeg er selvfølgelig med på, at budgettet kræver enstemmighed, hvorfor vi har lidt fat i den lange ende. Men også kun lidt. For hvad nytter det at have nej-hatten på, når andre peger på de konkrete og store udfordringer, der skal løses? Hvis man ikke vil bruge flere penge, må man finde dem, ved at anvise realistiske omplaceringer inden for rammen – og beskrive, hvad der i EU kan gøres anderledes for de samme penge for at opnå de helt nødvendige resultater.

Her tænker jeg især på den grønne omstilling og klimaudfordringen. Jeg tænker på udvikling af EU's konkurrencedygtighed på det globale handelsmarked. Her er forskning på højde med konkurrenterne i USA og Kina pinedød nødvendig, ligesom den digitale omstilling vil kræve ressourcer i nærheden af de samme, vi skal bruge på klimaomstillingen.

Migrationspresset skal også adresseres langt mere effektivt, for uanset hvor stærkt vi gør grænseagenturet Frontex, så vil det aldrig nogensinde kunne dæmme op for den strøm af illegale migranter, der vil et andet liv, end det de har udsigt til i Afrika og urolige områder i Mellemøsten.

Drop ord som "gak" og "uansvarlig"
Hvis man som dansk regering i EU fortsætter med at bruge korte sætninger med ord som "gak" og "uansvarlig" om de andre, så vil den smertelige effekt være, at ingen gider at høre på os danskere, når vi kommer med de konstruktive forslag til et bedre og stærkere Europa.

Forslag som gror i det innovative og forskningstunge netværk mellem danske virksomheder og vidensinstitutioner. Forslag, som er hovedingredienserne i en fortsat stærk eksportøkonomi, som i massevis af år har givet Danmark råd til velfærd, udvikling og en langt større indflydelse på verdens gang, end vores størrelse ellers tillader.

Men det er som om, at den danske regering har fået en overdosis af den nye moderne ”intentionelle politik”, hvor man kun taler i store linjer og i simple værdiord, som ikke vil kunne klare en såkaldt "ikke-test".

For mig at høre, lyder det mere som en avanceret form for populisme. Det er som om, at den danske regering ikke tør politik som den kontaktsport, det også er.

Også på de bonede gulve i EU's store rum, hvor man aldrig kommer til at befinde sig hjemmevant og trygt. Men – sådan er det. Kom nu ind i kampen alligevel.

Kom med konkrete forslag
Politik – og især budgetforhandlinger – er en kontaktsport, hvor man udover overordnede principper bliver nødt til at smøge ærmerne op og vise kreativt håndværk for at få enderne til at nå sammen.

Det er det ægte og samfundsansvarlige credo at bekende sig til, hvis man vil passe godt på Danmark i Europa og os alle i en verden. Det kræver nemlig, at EU kan finde ud af mere selv og stå som den stærke rollemodel for, hvordan vi bevarer fred og frihed, mens vi omstiller fra sort til grønt.

Skal det lykkes uden en budgetforøgelse, skal vi presse på med konkrete forslag til, hvordan EU's næste budget kan indrettes langt mere grønt og innovativt.

Læs også

Læg taktikken om fra ord til handling
Jeg har tidligere forslået at lande eller sektorer kan få en art "frikommune-status" for at teste nye teknologier og hermed vise vejen ud af klimakrisen. Her handler det om rammer og ikke om flere skattekroner.

Det vil give dansk erhvervsliv en kæmpe mulighed for at tjene endnu flere penge hjem til vores samfund. Ender det med, at Danmark skal æde en lille budgetforøgelse, vil det være én af de vigtige ingredienser at få med ind i budgetaftalen, for med den kan vi tjene meget mere ind i det lange løb.

Jeg håber, at Frederiksen og Wammen finder kampsportsånden frem og lægger deres taktik om fra ord til handling. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00