Portræt af en krigsøkonomi: Ukraines kamp for overlevelse sker ikke kun på slagmarken

Hvem holder gang i hjulene i Ukraine, mens krigen raser? Forbløffende mange, lyder det fra Kyiv, hvor forskningsdirektøren i den økonomiske tænketank IER gør status over Ukraines krigsøkonomi.

Landmænd i krigszonen er blandt dem, der holder hjulene i gang i Ukraine under svære vilkår. 
Landmænd i krigszonen er blandt dem, der holder hjulene i gang i Ukraine under svære vilkår. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: 25. februar 2022 gjorde Veronika Movchan det, mange andre indbyggere i Kyiv gjorde. Hun tog mod vest. Ud af den ukrainske hovedstad, som dagen inden var blevet gjort til målet for Ruslands magtovertagelse.

Mens præsident Vladimir Putins styrker forsøgte at bane sig vej dybere ind i hendes land fra syd, fra nord og fra øst, flyttede hun ind i familiemedlemmers gamle hus i det vestlige Ukraine, der stod tomt, men var beboeligt.

Da de russiske konvojer så begyndte at sidde fast i mudderet og bryde sammen i stor stil, og det blev tydeligt, at det var lykkedes ukrainerne at afværge den lynkrig, den russiske præsident havde forestillet sig ville være overstået på et par dage, gjorde hun det, som også rigtig mange andre ukrainere gjorde. Hun tog tilbage til Kyiv. Og hun tog på arbejde.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00