Putin og Merkel mødes lørdag: Danmark og Nord Stream 2 er på dagsordenen

NORDSTREAM: Striden om den russiske gasrørledning Nord Stream 2, der giver danske politikere hovedpine, skal diskuteres, når Tysklands kansler, Angela Merkel, mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin.

Både Merkel og Putin har stor interesse i, at Nord Stream 2 bliver til virkelighed. 
Både Merkel og Putin har stor interesse i, at Nord Stream 2 bliver til virkelighed. Foto: Alexander Zemlianichenko/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Den omstridte russiske gasrørledning Nord Stream 2 er på dagsordenen, når den tyske kansler, Angela Merkel, mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, lørdag.

Det skriver Mandag Morgen.

Både Merkel og Putin har stor interesse i, at Nord Stream 2 bliver til virkelighed. Tyskerne har brug for russisk naturgas, og russerne har brug for de mange milliarder euro, de kan se frem til at tjene.

Der er dog en ting, der spænder ben for projektet. Danmark har som det eneste land endnu ikke givet tilladelse til at lade gasrørledningen gå gennem dansk farvand.

Forklaringen fra officielt hold er, at Danmark er bange for at skuffe blandt andet Ukraine. Rusland har nemlig tidligere brugt sin gasledning gennem Ukraine til at lægge politisk pres på landet. Det er ikke den eneste forklaring, for ifølge Mandag Morgen spiller USA, der helst ser, at den danske regering blokerer for projektet, også en stor rolle. 

Det manglende svar fra Danmark resulterede fredag i sidste uge i en ny ansøgning fra Nord Stream om en ny alternativ rute, der går uden om dansk farvand. Selv om den både er dyrere og længere, kan den løse problemet med en manglende dansk accept.

Trods den nye ansøgning er mødet mellem Merkel og Putin dog interessant for Danmark, skriver Claus Kragh, der er europaredaktør på Mandag Morgen. Det skyldes, at Merkel tidligere har givet udtryk for, at hun er villig til at finde en løsning på striden om Nord Stream 2. Det handler om at få Putin til at garantere, at det russiske gasselskab Gazprom i fremtiden også vil sende gas gennem Ukraine.

Hvis Angela Merkel sikrer den indrømmelse, kan Danmark kan forsvare at godkende den oprindelige ansøgning fra Nord Stream.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

0:000:00