Kommentar af 
David Trads

Putin vil juble, hvis Le Pen vinder, og Danmark stemmer nej

Le Pen som præsident i Paris, Orbán som Putins ven i Budapest og et dansk nej ved folkeafstemningen vil tilsammen ryste Europa og Vesten – og det vil omvendt være en samlet sejr til Putin, som ikke vil kunne overvurderes.

Et dansk nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet vil ikke chokere Vesten, men det vil få Putin til at smile, skriver David Trads. 
Et dansk nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet vil ikke chokere Vesten, men det vil få Putin til at smile, skriver David Trads. Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er tre begivenheder i Europa i disse uger, som Vladimir Putin inderligt håber går hans vej:

For det første det franske valg, hvor en sejr til hjerteveninden, Marine Le Pen, vil ryste Europa, fordi hun vil have sit land, en europæisk stormagt, ud af EU og ud af Nato.

For det andet den ungarske modstand mod EU’s restriktioner, hvor hjertevennen Viktor Orbán, hvis han holder fast, vil skabe en grim sprække i Vestens sammenhold.

For det tredje den danske folkeafstemning om en ophævelse af forsvarsforbeholdet, hvor et dansk nej selvsagt vil blive udlagt som folkelig modstand mod EU’s position.

Set fra Kreml er der alligevel sprækker i vores del af verden – i Frankrig, i Ungarn, og, i mindre grad, i Danmark.

David Trads

Det giver sig selv, at Putin, den gamle KGB-agent, vil gøre alt, hvad han kan for at svække det samlede Europa og Vesten, som overraskende for ham har været fuldkommen unisont i dets massive afstandtagen af hans invasion af Ukraine.

Putin havde forregnet sig, da han troede, at kombinationen af en svag amerikansk præsident, et famlende EU efter Angela Merkels tilbagetræden, og et Europa, hvor Storbritannien efter Brexit skulle manifestere dets nye uafhængighed, ville hindre Vesten og Europa i at samle sig mod ham.

Men…set fra Kreml er der alligevel sprækker i vores del af verden – i Frankrig, i Ungarn, og, i mindre grad, i Danmark. Putin vil selvsagt juble, hvis udviklingen i alle tre lande går i den retning, han håber. Det vil naturligvis føre til helt nye situationer, hvis det skulle gå de veje, som Moskva håber på. Lad os tage dem en for en:

Først Frankrig: Meningsmålinger tyder på genvalg til Emmanuel Macron, men Marine Le Pen, højrenationalisten, kan fortsat overrumple ved søndagens valg. Macron angreb hende hårdt i onsdagens afsluttende tv-duel for sit nære forhold til Putin. Skulle hun ende med at vinde, vil det være et chok for Vesten – næsten på niveau med Brexit og valget af Trump.

Et dansk nej vil ikke chokere Vesten, men det vil få Putin til at smile.

David Trads

Dernæst Ungarn: Alle ved, hvordan netop genvalgte Orbán er et, skal vi sige, ’nølende’ medlem af Vesten. Hans ønske om at være en slags bro mellem Øst (Moskva) og Vest (Bruxelles) er åbenlys. Hans definition af demokrati-begrebet flugter mindst lige så meget med Putins som med vores. Hvis han lykkes med at få lov til at bryde sanktioner over for Putin, vil det svække Vesten dramatisk i kampen mod Putin.

Endelig Danmark: Statsminister Mette Frederiksen understregede, da hun sendte forsvarsforbeholdet til folkeafstemning, at den altovervejende årsag for hendes ønske er kampen mod Putin. Uden Ruslands invasion, ingen folkeafstemning. Et nej vil derfor – selvindlysende – blive udlagt i Kreml, som om at danskerne ikke synes, at Putin udgør en risiko. Et dansk nej vil ikke chokere Vesten, men det vil få Putin til at smile.

Hvis Macron vinder, vil alt fortsætte som hidtil, men hvis Le Pen skulle sejre, så vil alt være forandret på et splitsekund, mens dominobrikkerne begynder at falde

David Trads

Le Pen som præsident i Paris, Orban som Putins ven i Budapest og et dansk nej ved folkeafstemningen vil tilsammen ryste Europa og Vesten – og det vil omvendt være en samlet sejr til Putin, som ikke vil kunne overvurderes.

Det minder om Anne Applebaums, den anerkendte polsk-amerikanske forfatter, dystre forudsigelse i foråret 2015 – om at vi risikerede den perfekte storm: Brexit, Trump og Le Pen. Hun ramte to ud af tre rigtige dengang.

Det mest afgørende for Vestens sammenhold lige nu er valget i Frankrig på søndag – for hvis Macron vinder, vil alt fortsætte som hidtil, men hvis Le Pen skulle sejre, så vil alt være forandret på et splitsekund, mens dominobrikkerne begynder at falde:

EU’s næstvigtigste land (efter Tyskland) og Natos næstvigtigste (efter USA) vil ryste de europæiske og transatlantiske alliancer i dets grundvold – for Paris vil formentlig være i færd med at trække sig fra fællesskabet…Orbán og med ham andre højregrupperinger i Europa vil straks vejre morgenluft og læne sig endnu mere op ad Putin end ad EU… Danskerne vil måske tænke, at et EU, der i givet fald er i knæ, næppe er stedet, som vi skal give mere militær indflydelse, så nej-siden vil være styrket.

Putin, derimod, ja, han vil have svært ved at få armene ned i jubel over at se, at Vesten begynder at krakelere. Der står virkelig meget på spil for vores fremtid i disse uger – og vi må alle folde vores hænder og håbe, at første akt går godt på søndag. Fremad, Macron!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Marine Le Pen

Partileder, Rassemblement National

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

0:000:00