Debat

R: EU skal med på it-vognen og skrotte ligegyldige kommissærer

DEBAT: Den nye EU-Kommission er lovende, men der er også plads til forbedring. EU bør være frontløbere inden for teknologi og burde skære overflødige kommissionsposter fra, skriver Morten Helveg Petersen (R) og Karen Melchior (R).

Morten Helveg Petersen og Karen Melchior er glade for, at Margrethe Vestager kan fortsætte sit kommissærarbejde. Andre kommissærposter er dog mindre meningsfulde, mener de. 
Morten Helveg Petersen og Karen Melchior er glade for, at Margrethe Vestager kan fortsætte sit kommissærarbejde. Andre kommissærposter er dog mindre meningsfulde, mener de. Foto: EU-Kommissionen
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R) og Karen Melchior (R)
Medlemmer af Europa-Parlamentet

Set med radikale briller er der meget at glæde sig over ved udpegningen af den nye EU-Kommission. Klimaet har fået topprioritet. Der er ligestilling. Og Margrethe Vestager kan fortsætte sit flotte arbejde med konkurrenceområdet og ovenikøbet lægge den digitale agenda oveni. Flot!

Hollandske Frans Timmermans skal være ansvarlig for ”European Green Deal” som formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, slog an før sommer. EU skal være førende i bekæmpelsen af klimaforandringer, og en plan skal laves i løbet af de første hundrede dage med den nye kommission.

Ambitiøst og spændende. Djævlen vil ligge i detaljen som sædvanligt, men det er gode tegn på, at klimaet virkelig har fået høj prioritet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

EU som bannerfører
Der er udpeget i alt 27 kommissærer, da englænderne ikke længere vil være med. Heraf er 13 kvinder, så kønsbalancen er i orden. Det er første gang, det sker, og det er en flot markering af, at ligestilling også er en prioritet.

Historisk har vi set, at EU går forrest i ligestillingen på en række områder i konkret lovgivning. Nu også når det gælder besættelsen af topposterne. Det er også herligt, at der bliver kontinuitet i konkurrencelovgivningen, når Margrethe Vestager kan fortsætte arbejdet. Og når så porteføljen udvides med det digitale område, bliver det endnu bedre.

Fordelingen af poster viser med al ønskelig tydelighed, hvor svært det er at sammensætte en kommission med 27 meningsfulde poster.

Morten Helveg Petersen (R) og Karen Melchior (R)
Medlemmer af Europa-Parlamentet

Datasikkerhed, 5G, beskyttelse af privatliv – alt sammen vigtige og tunge emner, som nu kan få mere fart og dynamik. Derudover viser Vestagers højprofilerede sager mod de store techvirksomheder, at konkurrencepolitik hænger tæt sammen med det digitale.

EU's hængepartier
Europa udnytter ikke sit potentiale på det digitale område. Vi er i dag nettoimportør af digitale tjenester. Det skyldes blandt andet, at vores virksomheder i alt for høj grad ikke har mulighed for at udnytte deres potentiale for innovation og vækst i EU, men flytter ud.

En bunden opgave inden for de første hundrede dage bliver et europæisk udspil om de menneskelige og etiske aspekter af kunstig intelligens. Europa skal være global frontløber på teknologisk udvikling med mennesker i fokus.

Læs også

Der er ting, der er knap så gode. Fordelingen af poster viser også med al ønskelig tydelighed, hvor svært det er at sammensætte en kommission med 27 meningsfulde poster. Nogen af dem er så overlappende, at det bliver mere end almindelig svært at se, hvordan det skal spille ud.

Der er en kommissær for værdier, én for demokrati – hun er også ansvarlig for demografi, hvad det så end betyder – og en kommissær, der skal beskytte den europæiske ′way of life′. Særligt sidstnævnte kan blive kontroversielt, da vedkommende angiveligt som led i jobbeskrivelsen skal have ansvar for migration og beskyttelse af de ydre grænser.

Hvordan det lige er blevet til at beskytte den europæiske måde at leve på, vil vi og resten af Parlamentet interessere os intenst for.

Én lader livet 
Nu skal Europa-Parlamentet have kommissærerne i høring. Og særligt den ungarske kan forvente sig en tur i rutsjebanen. Kandidaten til kommissærposten, László Trócsányi, bedre kendt som Orbáns højre hånd, var Ungarns justitsminister fra 2014, indtil han blev valgt til Europa-Parlamentet i maj.

Som justitsminister indførte Trócsányi en række love, der udløste juridiske konflikter med Europa-Kommissionen. Han indførte desværre også love, der kriminaliserede ngo'er på grund af deres hjælp til flygtninge samt foranstaltninger, der førte til, at Det Centraleuropæiske Universitet blev tvunget til at forlade Budapest.

Han skal derfor ikke regne med, at Europa-Parlamentet har fløjlshandskerne på i høringerne. Så der venter masser af spørgsmål, debat og drama. Europa-Parlamentet har for vane at udse sig mindst én i flokken af kommissærer, der må lade livet. Mon ikke det gentager sig denne gang?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Melchior

MEP (løsgænger, tidl. Radikale)
cand.jur. (Københavns Uni. 2005)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00