Debat

Radikale: Corona truer EU på livet

DEBAT: Italienernes tillid til Unionen er i bund. Og fortællingen kan ligesom virussen sprede sig til hele kontinentet. Hvis ikke vi leverer politiske løsninger på de udfordringer, vi står overfor, risikerer vi, at corona knækker EU, skriver MEP Karen Melchior (R).

EU-flaget og det italienske flag på halvt i Rom som et tegn på sorgen over corona-ofrene.
EU-flaget og det italienske flag på halvt i Rom som et tegn på sorgen over corona-ofrene.Foto: Italian Presidency/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Melchior (R)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Corona har sat alting i bevægelse. Intet er som før. Alle de gode tanker, vi har tænkt, og politiske køreplaner, vi har lagt, kan vi ligeså godt kyle i skraldespanden.

Intet er, som det var for to måneder siden. De næste måneder, år og måske årtier kommer alt, hvad vi foretager sig - både politisk og ude i den virkelige verden - til at have et islæt af coronakrisen. Vores verden er vendt på hovedet. Hvordan verden kommer til at se ud på den anden side, afgør vi i disse dage. Desto hurtigere vi indstiller os på den nye virkelighed, desto hurtigere kan vi gribe ind.

Corona har ingen respekt for grænsebomme 
I disse tider er vigtigheden af samarbejde på tværs af landeskel tydelig. Coronakrisen er ikke en belgisk udfordring eller et tysk udfordring. Det er en europæisk udfordring.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Virussen har ingen respekt for grænsebomme og vildsvinehegn. Sjældent før har det været vigtigere, at vi handler sammen. For Danmark er afhængig af, at vores europæiske venner også klarer det helskindet gennem krisen. Vi er afhængige af hinanden. Når vi møder globale kriser, så handler vi stærkere, når vi handler sammen. Det svækker den nationale indsats, hvis vi borgere ikke følger påbud, fordi vi kan se nabolandes regeringer komme med helt modsatte anbefalinger. Samtidig står vores sundhedsvæsen stærkere, når vi kan søge støtte hos andre EU-lande. Men samarbejdet er truet.

Dødelig for det europæiske projekt
For EU er situationen ikke blot et spørgsmål om at redde så mange europæeres liv som muligt. Virussen er også dødelig for hele det europæiske projekt. Nationalkonservative og kræfter udenfor EU med interesse i et splittet Europa har haft held med at spinne fortællingen om, at EU er handlingslammet.

Nationalkonservative og kræfter udenfor EU med interesse i et splittet Europa har haft held med at spinne fortællingen om, at EU er handlingslammet.

Karen Melchior (R)
MEP

At EU intet har gjort for at hjælpe medlemslande hårdt ramt af virussen. Det er langt fra sandheden. Kommissionen har sat gang i en lang række initiativer, der styrker en fælles europæisk indsats mod virussen. Udover en enorm økonomisk hjælpepakke på 750 milliarder euro, har EU blandt andet stablet en fælles indkøbstjeneste af blandt andet masker og respiratorer på benene. Som Vestager sagde på TV 2 News den anden aften, så er den samlede fælles europæiske indsats faktisk større end den amerikanske regerings.

Bruxelles skal levere
Men hvis det, som europæerne fortæller hinanden er, at unionen har svigtet dem, så er alle de gode initiativer intet værd. Og det er desværre fortællingen, som tingene står nu. Derfor er der brug for stærke udmeldinger og politiske løsninger. Bruxelles skal levere - både for at styre Europa sikkert gennem krisen, men også for at vise europæerne, at EU er sin opgave voksen.

EU’s situation er kompleks. For EU’s mandat er ikke større end det mandat, medlemsstaterne giver Unionen. Og sundhedsområdet har i hele fællesskabets historie været et nationalt anliggende. Derfor er det op til medlemsstaterne at vise, at landene tror på, at samarbejde får os sikkert igennem krisen. Det er dødsens vigtigt for Europas fremtid, at vi tør stå sammen, og at vi er gode til at råbe højt og fortælle om de ting, vi gør for at hjælpe hinanden.

EU står ved en skillevej. Ligesom at coronakrisen stiller os ansigt til ansigt med udfordringer, som ingen af os har oplevet før, kræver krisen også drastiske indgreb og politisk mod, som vi ikke har set mage til. Vi skal ikke skabe panik, men vi er nødt til at forstå alvoren. Vi er nødt til at male fanden på væggen. For hvis ikke vi handler rigtigt, kan corona knække Europa. Og netop nu mere end nogensinde har vi behov for fælles solidariske løsninger på de globale kriser. Men vi kommer ingen steder, hvis ikke medlemsstaterne viser tillid til det europæiske projekt. Vi skal stå sammen - hver for sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Melchior

MEP (løsgænger, tidl. Radikale)
cand.jur. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00