Radikale, SF og Socialdemokraterne laver EU-valgalliance

EP2014: SF bliver en del af regeringspartiernes valgforbund ved valget til Europa-Parlamentet. Det faldt på plads mandag. Imens har Liberal Alliance valgt, at partiet ikke ønsker at være med i et borgerligt valgforbund.
Socialdemokraterne, Radikale og SF indgår valgforbund ved valget til Europa-Parlamentet 25. maj.
Socialdemokraterne, Radikale og SF indgår valgforbund ved valget til Europa-Parlamentet 25. maj.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Morten Øyen
Radikale, SF og Socialdemokraterne har valgt at være i et fælles valgforbund til maj, når der skal stemmes til Europa-Parlamentet. Det blev vedtaget mandag, oplyser partierne.

"Vi fortsætter egentlig bare samarbejdet fra sidste valg. Det er en valgteknisk måde, der betyder, at vi kan forøge vores chancer for at blive valgt og dermed få indflydelse på Europa-Parlamentet. Det handler ikke om politik," siger sekretariatschef hos De Radikale Rasmus Grue Christensen.

Når partier indgår valgforbund, betyder det, at overskydende stemmer på et parti, som ikke omsættes i et mandat, overføres til et andet parti i valgforbundet.

Ved valget i 2009 endte De Radikale stemmer med at give Socialdemokraterne det fjerde mandat. Men normalt er det en fordel for de små partier at være med i valgforbund, mener De Radikale.

"Spærregrænsen til valget er ret høj, og derfor øger det chancen for mindre partier for at få fodfæste. Men det er nu engang altid vilkårerne, at man kan ende med ikke at blive valgt, og stemmerne så går til andre. Vi synes, så det er fint, at vi har sikret, at stemmerne går til EU-positive partnere i Socialdemokraterne og SF," siger Rasmus Grue Christensen.

Fakta

Valgresultatet i 2009:

Socialdemokraterne 21,5 pct. (4 mandater)
Radikale Venstre 4,3 pct. (0)
Konservative 12,7 pct (1)
SF 15,9 pct (2)
Liberal Alliance 0,6 pct (0)
JuniBevægelsen 2,4 pct (0)
Folkebevægelsen mod EU 7,2 pct. (1)
Dansk Folkeparti 15,3 pct. (2)
Venstre 20,2 pct. (3)  


Kilde: Danmarks Statistik

SF-stemme kan ende i Venstres gruppe
Dansk Folkeparti har tidligere kritiseret valgforbundene for at være udemokratiske. Og Morten Messerschmidt (DF) har højlydt undret sig over, hvordan det kan være logisk, at en stemme på Margrete Auken (SF) kan gå til Morten Helveg Petersen (R).

I EU-sammenhæng går skillelinjerne noget anderledes end i Danmark: Så en stemme på SF kan i princippet ende hos en radikal, som samarbejder med Venstre i ALDE-gruppen i Europa-Parlamentet.

Vi ser det egentlig på samme måde som kommunalvalgene. Der indgår vi også i valgforbund, ligesom Dansk Folkeparti også gør det.

Rasmus Grue Christensen
Sekretariatschef, De Radikale

Men den kritik giver De Radikale ikke meget for.

"Vi ser det egentlig på samme måde som kommunalvalgene. Der indgår vi også i valgforbund, ligesom Dansk Folkeparti også gør det. Og ved kommunalvalget er de ikke for fine til det," siger Rasmus Grue Christensen.

LA går solo
Mandag oplyste Liberal Alliance, at partiet ikke ønsker at være del af valgforbund ved det kommende valg til Europa-Parlamentet. Ved EU-valget i 2009 var Liberal Alliance i valgforbund med Konservative og Venstre, men partiet fik ikke nok stemmer til at komme ind.

Folkebevægelsen mod EU står også uden for valgforbund ved det kommende valg. Ved valget i 2009 var det dog netop valgfobundet med Junibevægelsen, som sikrede bevægelsen et mandat i Parlamentet.

Venstre og Konservative har endnu ikke officielt meddelt, at de indgår i valgforbund, men det er forventningen, at det vil ske ganske snart.  

Ved valget til Europa-Parlamentet skal Danmark vælge 13 parlamentarikere. Dermed er den reelle spærregrænse omkring 7,6 procent.

Dokumentation

Valgforbund

Når valgresultatet til Europa-Parlamentet tælles op, er der umiddelbart en tendens til, at store partier får en større andel af mandaterne, mens mindre partier får en mindre andel. For at stå bedst muligt i kampen om mandaterne og mindske stemmespild kan partierne og bevægelserne derfor indgå såkaldte valgforbund med hinanden. Når partier indgår valgforbund, aftaler de, at deres stemmetal lægges sammen, når det i første omgang regnes ud, hvilke partier og bevægelser som får mandaterne.

Når det er regnet ud, hvor mange mandater et valgforbund har fået, skal mandaterne selvfølgelig også fordeles internt i valgforbundet mellem de partier, som valgforbundet består af, men i første omgang kan partierne forbedre deres stilling i kampen om mandaterne ved at indgå valgforbund med andre partier.

Ved valget til Europa-Parlamentet i 2009 havde Dansk Folkeparti ikke indgået valgforbund, men ellers hvde de øvrige partier og bevægelser indgået nedenstående valgforbund ved valget:

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre.
JuniBevægelsen og Folkebevægelsen mod EU.

Kilde: EU-Oplysningen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00