Regeringen åbner grænserne for flere og ændrer rejsevejledninger

CORONAVIRUS: Fra 27. juni vil det være muligt at komme til Danmark fra flere lande end hidtil, og samtidig ændrer Udenrigsministeriet rejsevejledninger for en lang række lande.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Simon Holst Jensen

Efter længere tids kritik er regeringen klar med retningslinjer, der skal give adgang til flere lande i Europa, såfremt de lever op til en række objektive krav.

Senere på måneden ændres Udenrigsministeriets rejsevejledninger, således at langt de fleste lande i EU, Schengen og Storbritannien ikke længere falder under den gruppe lande, som man frarådes at rejse til, hvis det ikke er strengt nødvendigt.

Hvilke lande der er tale om, bliver offentliggjort 25. juni, hvor der laves en opdeling mellem åbne og karantæneramte lande.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

”Jeg er glad for, at vi nu kan tage et væsentligt skridt mod normalisering og gøre det muligt for danskerne at rejse til flere lande i Europa. Vi står et væsentligt bedre sted i Danmark, end vi havde turdet håbe på for bare kort tid siden. Derfor kan vi nu lempe rejsevejledningerne på en måde, som gør, at vi kan åbne op for det meste af Europa og gå fra orange til gul i rejsevejledningerne,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Når et land er gult i rejsevejledningerne, betyder det, at man godt kan rejse dertil, men at man skal udvise ekstra forsigtighed og holde sig opdateret. Det betyder også, at man ikke længere skal 14 dage i karantæne, når man vender hjem.

Kriterier for åbning
For at et land kan kategoriseres som åbent, skal det leve op til en række kriterier i en model, regeringen har lavet. Et kriterie er, at landet skal have under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge.

Ifølge en opgørelse, DR har lavet, er Sverige og Portugal de eneste EU-lande, der ikke lever op til det, og derfor kan danskerne roligt tage på ferie i både Italien, Spanien og Grækenland, når vi passerer 27. juni.

Sverige bliver alligevel på anden vis delvis åbnet. Når et nordisk land ikke lever op til kriterierne, overgår det til en regional ordning, hvor de regioner af landet, der har et lavt nok smittetryk, bliver åbnet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forsikrer om, at åbningen fortsat sker efter et forsigtighedsprincip.

"Det er et stort skridt, men vi gør det med øje for, at det sker på forsvarlig vis og på en måde, som danskerne kan være trygge ved," siger han.

Vækker glæde
Dagens udmelding får de store smil frem hos mange landet over. Det gælder også formand for Udenrigspolitisk Nævn Martin Lidegaard (R), der glæder sig over, at der nu er kommet faglige kriterier for, hvornår lande er åbne eller karantæneramte.

Som han nævner i sit tweet, så skal besøgende i Danmark fortsat kunne fremvise en booking på mindst seks overnatninger, før de får lov til at rejse ind. Det gælder for alle andre end dem, der er bosat i Slesvig-Holsten eller Skåne, Halland eller Blekinge.

At kravet på seks overnatninger endnu ikke er afskaffet, møder dog kritik fra blandt andre Horesta. 

Dokumentation

Disse lande lever op til kravet om smittetryk:

For at et land kan kategoriseres som åbent, skal der være mindre end 20 smittede per 100.000 indbygger per uge. Her er en liste over de lande i EU, Schengen og Storbritannien, der lever op til det:

- Liechtenstein
- Kroatien
- Slovakiet
- Ungarn
- Letland
- Slovenien
- Cypern
- Grækenland
- Finland
- Estland
- Litauen
- Norge
- Schweiz
- Østrig
- Island
- Irland
- Tyskland
- Tjekkiet
- Italien
- Frankrig
- Spanien
- Malta
- Luxembourg
- Belgien
- Holland
- Polen
- Bulgarien
- Rumænien
- Storbritannien.

Danmark lever i øvrigt også selv op til kriteriet, der betyder, at kun Sverige og Portugal ikke gør.

Kilde: DR Nyheder.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00