Regeringen får mandat til at sige nej til EU's barselsdirektiv

ORLOV: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kan nu på Danmarks vegne stemme nej til EU's forslag om øremærket barsel. EU-direktivet splitter rød blok. 

Øremærket barsel til mænd har længe været på tegnebrættet i Bruxelles. I EU-kommisionens oprindelige forslag var der lagt op til, at mænd skulle have fire måneders øremærket barsel. I det direktiv, Danmark skal stemme om, er der øremærket to måneder. 
Øremærket barsel til mænd har længe været på tegnebrættet i Bruxelles. I EU-kommisionens oprindelige forslag var der lagt op til, at mænd skulle have fire måneders øremærket barsel. I det direktiv, Danmark skal stemme om, er der øremærket to måneder. Foto: Sophia Juliane Lydolph / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Et flertal i Folketingets Europaudvalg kunne onsdag bakke op om regeringens forslag til at stemme nej til EU's barselsdirektiv.

Det betyder, at Danmark stemmer nej til EU's forslag om at øremærke to måneder af barselsorloven til fædrene.

"Vi mener, at det er et nationalt anliggende. Og vi mener, at det er et familieanliggende, hvor den enkelte familie skal have lov at indrette sig, som man finder det bedst." Sådan sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ifølge TV 2 onsdag formiddag, inden han gik ind til mødet.

Men på trods af at Danmark stemmer imod direktivet, ser det ikke ud til at få den store betydning, da et flertal af medlemslandene ifølge TV 2 stemmer for. 

Splittet rød blok
Det var dog langt fra et enstemmigt udvalg, der vedtog den samlede danske holdning.

Fra rød blok var det kun Socialdemokratiet, der bakkede op om regeringen. Dermed gik resten af rød blok ind for at indføre øremærket barsel. 

Men heller ikke for Socialdemokratiet er tanken helt fremmed. Da partiet selv stod i spidsen for den tidligere SRSF-regering, var øremærket barsel til fædre en del af regeringsgrundlaget. Regeringen så sig dog nødsaget til at droppe forslaget.

Daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) forklarede til Berlingske, at man havde grund til at tro, at mændene ikke ville gøre brug af barslen, og at den samlede forældreorlov dermed ville blive kortere.  

SF: Regeringen lever i det forrige århundrede
At forslaget om øremærket barsel dengang blev droppet var til stor frustration for SF, der, ifølge dem selv, var det eneste parti i den daværende regeringen, der fortsat ønskede øremærket barsel.

Derfor glæder SF sig i dag over EU's initiativ.

"Vi er i 2018 – selvfølgelig er barsel et anliggende for både mænd og kvinder. Jeg kan slet ikke se problemet i at give mænd og kvinder lige barselsrettigheder og samtidig sikre, at mødre og fædre bliver mere ligestillede på arbejdsmarkedet, i hjemmet og i forhold til børnene. Regeringen befinder sig åbenbart i det forrige århundrede," lyder det fra partiets ligestillingsordfører, Trine Torp, i en pressemeddelelse.

Dokumentation

De danske barselsregler
I Danmark er der i dag 32 ugers forældreorlov til fri deling mellem forældrene. Det er i tillæg til de 14 uger efter og fire uger før fødslen, som danske mødre allerede har, samt to uger øremærket til faderen i forbindelse med fødslen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Torp

Fhv. MF (SF), fhv. medlem af Folketingets Præsidium
cand.psyk. (Københavns Uni. 2000)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00