Regeringen på vej med lovforslag: Asylproces skal flyttes udenfor Europa

ÅBNINGSTALE: I løbet af det kommende år vil regeringen præsentere et lovforslag, der skal gøre det muligt at behandle asylsager udenfor Danmark. Det fortæller statsminister Mette Frederiksen i sin tale ved Folketingets åbning.

Det har længe været S-regeringens ambition at flytte behandlingen af asylansøgere til lande udenfor Europa.

Nu vil regeringen tage det næste skridt hen mod at realisere sin plan.

Indenfor det kommende folketingsår vil regeringen præsentere et nyt lovforslag, der skal gøre det muligt at lave den danske asylproces i et tredjeland.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) i sin tale i anledning af Folketingets åbning.

”Regeringen vil i den folketingssamling, som vi åbner i dag, fremlægge et lovforslag, der gør det muligt for os at overføre asylansøgere til lande uden for Europa – og dermed gør Danmark klar til et nyt asylsystem. Jeg håber, at det er en opgave, som vi kan stå sammen om,” siger statsministeren i talen.

Sideløbende arbejder regeringen på at lave aftaler med tredjelande om et samarbejde om asylprocessen. Der er ingen officielle aftaler endnu.

Mette Frederiksen afviser kritikere
Idéen om asylcentre udenfor EU’s grænser blev afvist blankt af EU’s migrationskommissær Ylva Johansson for blot 2,5 uge siden, da Altinget interviewede hende i forbindelse med EU-Kommissionens nye asyludspil.

”Det kommer aldrig til at ske, at vi eksporterer retten til asyl. Det er en grundlæggende rettighed, at man kan søge asyl, når man befinder sig på en medlemsstats territorium. Og den rettighed skal forsvares,” sagde hun.

Modstanden fra EU får dog ikke Mette Frederiksen til at ryste på hånden. I sin tale fremhæver hun selv, at flere har givet udtryk for, at regeringens plan ikke er gangbar.

”Mange har sagt, det er urealistisk – at det ikke kan lade sig gøre. Men også her gælder det, at det bestemmer vi selv. Giver vi op på forhånd, eller sætter vi handling bag ordene,” siger Mette Frederiksen.

Ifølge regeringens nye lovprogram er det forventningen, at lovforslaget vil blive fremsat i slutningen af februar næste år.

Forrige artikel Altingets ejer fylder rundt: Rasmus Nielsen har stadig noget at bevise Altingets ejer fylder rundt: Rasmus Nielsen har stadig noget at bevise Næste artikel Forsker: Her er faldgruberne i regeringens plan om at flytte asylproces uden for Europa Forsker: Her er faldgruberne i regeringens plan om at flytte asylproces uden for Europa