Regeringen tøver med støtte til EU-klimapolitik

CO2: Regeringen ved endnu ikke, om den vil støtte EU-Kommissionens forslag, der skal udskyde salg af CO2-kvoter. Det møder hård kritik fra en række aktører, der frygter, at den danske klimastemme er blevet ”ulden”.
Organisationer hører fra deres udenlandske samarbejdspartnere, at Danmark tøver med at bakke op om Kommissionens klimaforslag.
Organisationer hører fra deres udenlandske samarbejdspartnere, at Danmark tøver med at bakke op om Kommissionens klimaforslag.Foto: Bjarke Ørsted / eu2012.dk
Morten Øyen

Vi vil være sikre på, at vi ender med en god løsning. Derfor afsøger vi nu, hvad mulighederne er for at få et mere ambitiøst forslag på bordet, men også, hvad er egentlig effekten af at gøre det her nu på klimaet.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og Energiminister
Fakta
Sagen kort:

EU's CO2-kvoteordning har siden 2005 omfattet en betydelig del af energisektoren og den energitunge industri samt offshoresektoren.
EU's system for emissionshandel har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. EU-Kommissionen mener det ikke er klogt bevidst at fortsætte med at forsyne et allerede overforsynet marked. Derfor vil Kommissionen bane vej for en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne bortauktioneres. Med denne kortsigtede foranstaltning vil markedet komme til at fungere bedre, lyder argumentet.

Forslaget fra EU-Kommissionen har været kendt siden august. Alligevel er klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) stadig usikker på, om Danmark kan støtte klimakommissær Connie Hedegaards forslag om at udskyde salget af CO2-kvoter inden for EU.

Og det møder nu hård kritik fra fra en række organisationer, der frygter, at den danske klimastemme er blevet "ulden".

"Vi hører fra vores udenlandske samarbejdspartnere, at Danmark tøver med at støtte de små skridt frem mod det overordnede klimamål, Danmark har for EU. Vi er bange for, at industrien og Finansministeriet har fået for stor indflydelse på denne dagsorden, så vi ikke længere har den danske progressive stemme i EU, der er nødvendig," siger Søren Dyck-Madsen, klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Imod regeringens mål
Han har sammen med fire andre aktører skrevet et fælles indlæg til Altinget.dk (se link), hvor de langer ud efter regeringen for ikke at støtte klart op om de skridt, der skal føre til regeringens egne reduktionsmål for EU.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00