Debat

Replik: Det er noget sludder at påstå, at EU og statsministeren ikke holder fast i kravene til Polen

Vibe Termansen har misforstået forholdet mellem statsministeren, Polen, EU og undlader at nævne Mette Frederiksens mere Polen-kritiske udtalelser, skriver Jens Mørch.

Termansen skriver, at Ursula von der Leyen og Mette Frederiksen har kastet det sidste disciplineringsmiddel over for Polen under bussen. Men sådan forholder det sig langt fra, skriver Jens Mørch.
Termansen skriver, at Ursula von der Leyen og Mette Frederiksen har kastet det sidste disciplineringsmiddel over for Polen under bussen. Men sådan forholder det sig langt fra, skriver Jens Mørch. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis man har gjort sig den ulejlighed at læse forfatter Vibeke Termansens udlægning af forholdet mellem Europa-Kommissionen, Danmark og Polen i Altinget, så er det forståeligt, at man kan blive vred på såvel EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, som den danske statsminister Mette Frederiksen (S).

Men forfatteren har tydeligvis helt misforstået de faktiske forhold omkring Europa-Kommissionen, Polen og Danmarks statsminister.

Indlægget blev bragt mandag under overskriften: Polens politiske langefinger til EU indvarsler det endegyldige dødsstød til retsstaten. Men det er noget sludder, der er skrevet.

Termansen skriver blandt andet:

"De tilbageholdte midler fra corona-genopretningsfonden var det absolut sidste disciplineringsmiddel, EU havde for at stå fast på retsstatens principper i Polen. Men den mulighed har von der Leyen, Mette Frederiksen og andre nu kastet under bussen."

Har de det? Nej, tværtimod.

Kommissionen har klare demokratiske betingelser

Det er korrekt, at medier verden over har skrevet, at Polen nu får EU-penge, men det er også noget sludder. Det er da også siden blevet rettet hos mange respekterede medier. 

Der kan være mange grunde til at skælde ud på dem begge, men foreløbig er der ingen grund til at gøre det i denne sag

Jens Mørch, chefredaktør, Polennu.dk

Faktum er, at Europa-Kommissionen har besluttet at godkende Polens genopretningsplan, men med helt klare betingelser på en lang række områder, herunder at fyrede dommere genansættes, og at den politiske kontrol over dommerne – uanset hvordan den sminkes – ophører straks. Før det sker, kan der IKKE udbetales penge til Polen.

Først skal EU-domstolen godkende de ændringer, som den polske regering har lavet, og det sker næppe foreløbigt.

Alene af den grund, at nedlæggelsen af det særlige disciplinærkammer som parlamentet behandler, anses som ren sminke af såvel dommerforeninger som af Europa-Kommissionen. Og ikke nok til at gøre hverken EU-domstolen eller Europa-Kommissionen tilfredse. Og så skal det hele godkendes i sidste ende af EU-stats- og regeringscheferne.

Udeladte citater

Forfatteren bebrejder også, at Danmarks statsminister roser Polen i store vendinger:

"Vi bør anerkende Polen som et af de vigtigste medlemslande i EU," sagde Frederiksen.

Men hvad er der galt i den udtalelse – det er da den skinbarlige sandhed, om end det kan være svært for nogle at fordøje. Og i øvrigt roste Mette Frederiksen polakkerne med afsæt i den helt enestående indsats, som det polske samfund yder i forhold til Ruslands krig i Ukraine.

Polen yder en ubeskrivelig indsats, når det gælder husning af flygtninge og som distributør af alt fra fødevarer til våben til Ukraine.

Her er, hvad den danske statsminister sagde på samme møde om retsstaten i Polen, som Termansen af uforklarlige årsager ikke har gengivet:

"Jeg synes, vi skal være et af de lande, der står meget på rule of law. Det er en af Danmarks vigtigste opgaver. Der er stærke kræfter i Polen og andre lande, som værdimæssigt trækker i en anden retning end den, jeg mener."

Læs også

Ingen grund til at skælde ud i denne sag

Mette Frederiksen har i øvrigt kæmpet indædt i EU, for den mekanisme der kan fratage et medlemsland penge, hvis ikke de følger spillereglerne. På et direkte spørgsmål om lempelserne på kravene til retsstaten i Polen, svarende statsministeren:

"Jeg er ikke værdirelativist på nogen områder – overhovedet," sagde Mette Frederiksen.

Frederiksen sagde også, at hun forventer at følge Europa-Kommissionens indstilling i sagen om Polen. Og den er da også meget klar:

Ingen penge til Polen før Kaczynski-regeringen har rettet ind. Det er udmeldingen fra såvel Europa-Kommissionen som fra den danske statsminister. Der kan være mange grunde til at skælde ud på dem begge, men foreløbig er der ingen grund til at gøre det i denne sag.

Snarere tværtimod.

Omtalte personer

Vibe Termansen

Journalist og historiker
cand.mag. (Københavns Uni. 2005)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion