Rusland lukker for gassen til Ørsted: ”Det er ren afpresning”

Onsdag morgen klokken 6 indstiller Gazprom leverancerne af gas til Ørsted. Det sker efter, at det danske energiselskab nægter at betale i rubler for den russiske gas. Det får os ikke til at vakle i støtten til Ukraine, siger statsminister Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen på vej ind til EU-topmødet i Bruxelles mandag, hvor nye sanktioner mod Rusland var på dagsordenen. 
Statsminister Mette Frederiksen på vej ind til EU-topmødet i Bruxelles mandag, hvor nye sanktioner mod Rusland var på dagsordenen. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Russiske Gazprom lukker onsdag morgen for gasleverancerne til Ørsted.

Det skriver det danske selskab i en pressemeddelelse tirsdag.

Putins beslutning om at lukke for gassen til Danmark er ren afpresning og fuldstændig uacceptabelt.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Dermed bliver Danmark det fjerde land efter Bulgarien, Polen og senest Finland, der også har afvist det russiske krav om at betale for gas i rubler, hvilket også har fået russerne til at lukke for gasleverancerne dertil.

”Gazprom Export har den 31. maj meddelt Ørsted, at selskabet indstiller leverancen af gas til Ørsted den 1. juni 2022 klokken 6,” skriver Ørsted i pressemeddelelsen, hvor der tilføjes:

”Gazprom Export har fastholdt kravet om, at Ørsted skal betale for gas i rubler. Det er Ørsted ikke forpligtet til under kontrakten, og vi vil fortsætte med at betale i euro.”

Det russiske krav er stillet til "uvenlige" stater, efter Rusland har invaderet Ukraine og er blevet ramt af en række sanktioner fra EU. 

Ren afpresning

Ørsteds beslutning om at afvise rubel-kravet får opbakning fra regeringen, skriver Mette Frederiksen (S) i et opslag på Instagram.

”Putins beslutning om at lukke for gassen til Danmark er ren afpresning og fuldstændig uacceptabelt,” skriver den danske statsminister.

”Det får ikke os til at vakle i forhold til støtten til Ukraine. Tværtimod understreger det kun, at vi i Danmark og Europa hurtigst muligt skal gøre os helt uafhængige af russisk gas,” tilføjer hun.

Læs også

Har planer, hvis situationen forværres

At russerne kunne finde på at lukke for gassen til Ørsted, har man forberedt sig på, lyder det fra Energistyrelsen.

Umiddelbart får det derfor ikke den store betydning for den danske forsyningssikkerhed, da vi står på tærsklen til sommeren, og Danmark fortsat kan købe på det europæiske gasmarked.

”Vi har stadigvæk gas i Danmark, og vi regner ikke med, at den situation ændrer sig her og nu. Men Danmark har planer klar, hvis situationen bliver forværret,” siger Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw i en pressemeddelelse.

I Danmark opvarmes 380.000 hustande med gas for at cirka 800.000 danskere kan holde varmen. Oveni bruger store dele af industrien gas i produktionen.

Bliver der en reel forsyningskrise, vil dele af industrien som det føste blive bedt af Energinet om at slukke for produktionen. 

Hårde snakke på direktionsgangene 

Normalt er Danmark selv producent af gas fra Thyrafeltet i Nordsøen, men det sker ikke for tiden på grund af restaurering og står først klar igen om et års tid. Til gengæld er der blevet skruet op i produktionen af den normalt noget dyrere biogas, som nu udgør 25 procent i gasnettet herhjemme.

Det russiske stop for gas til Ørsted kommer kun et døgn efter, at EU har besluttet at forbyde det meste af olieimporten fra Rusland, som en del af de seneste sanktioner mod aggressionerne i Ukraine.

Og energikrigen vil komme til at ramme den europæiske industri, benzinpriser og varer, vurderer Trine Villumsen Berling, der til daglig forsker i energi- og sikkerhedspolitik og relationen til Rusland ved DIIS.

"Jeg hørte en analytiker sige, at prisen på en liter benzin nok snart vil kunne runde 20 kroner. Det lyder meget realistisk,” sagde Trine Villumsen Berling til Altinget tirsdag formiddag og tilføjede:

”Oveni står vi i den situation, at Ørsted ikke vil betale med rubler for den russiske gas, og Gazprom derfor snart måske stopper gasleverancerne. Dermed kan virksomheder ende med at mangle både olie og gas til at fortsætte deres produktion. Så der er ingen tvivl om, at der foregår nogle hårde snakke på direktionsgangene lige nu.”

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Mette Frederiksen (@mette)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00