Debat

S: EU er vejen til billigere realkredit

DEBAT: Højere kapitalkrav til bankerne kan gøre danske boliglån dyrere. Men reglerne er ikke vedtaget endnu, og der er store chancer for, at vi kan redde den billige udgave af realkreditten gennem EU, skriver Jeppe Kofod (S).

Reglerne om strengere kapitalkrav er ikke vedtaget endnu, og der er store chancer for, at vi kan redde den billige udgave af realkreditten, skriver Jeppe Kofod (S).
Reglerne om strengere kapitalkrav er ikke vedtaget endnu, og der er store chancer for, at vi kan redde den billige udgave af realkreditten, skriver Jeppe Kofod (S).Foto: Socialdemokraterne.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

"If it ain't broke, don't fix it", lød mantraet fra en af Jimmy Carters rådgivere, da han var amerikansk præsident.

Jeg mener, det er tid til at gentage dette mantra, når det gælder den danske realkredit. Realkreditten er kommet under et voldsomt pres. Det er til trods for, at realkreditten er blandt verdens mest sikre, mest stabile og bedst regulerede lånetyper.

Nye regler kan ramme boligejere 
Inden længe bliver der vedtaget nye bankregler fra Basel-Komitéen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Basel-Komitéen har til opgave at skabe en ny global bankregulering. Det er der behov for, så verden ikke bliver kastet ud i finanskriser og bankbobler i fremtiden. Men et af forslagene er problematisk for danske boligejere. Forslaget handler nemlig om at sætte højere kapitalkrav til bankerne. Hvis vi ikke reagerer, kommer det også til at påvirke de danske realkreditinstitutter.

I værste fald kommer et boliglån på 2,5 millioner til at blive 12.500 kroner dyrere om året på grund af de nye regler. Det må ikke ske.

Basel-komitéen er hverken åben, demokratisk eller gennemskuelig. Derfor skal de selvfølgeligt heller ikke have hverken lov, ret eller mulighed for, at regulere danske boliglån.

Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Den seneste tids mediedækning giver indtrykket af, at realkreditsystemet, som vi kender det, allerede er i opløsning på grund af de kommende regler. Det er ikke tilfældet. Men mens realkreditinstitutterne håber på det bedste, så begynder de – siger de selv – at forberede sig på det værste.

Det mener jeg ikke, at der er nogen grund til. For reglerne er ikke vedtaget endnu, og der er alle chancer for, at vi kan redde den billige udgave af realkreditten gennem EU.

Fælles front i EU
Før jul skrev jeg et åbent brev, sammen med 10 andre danske europa-parlamentarikere, til den britiske EU-kommissær Lord Hill. Han er den ansvarlige kommissær, som skal sørge for, at EU's medlemslande lever op til de nye regler, som er på vej fra Basel.

Vi forklarede kommissær Hill, at der ikke er nogen grund til at fikse det danske realkreditsystem. Realkreditten bliver kaldt verdens bedste boligfinanciering, og systemet er bestemt ikke ødelagt.

Brevet er blevet læst, og Hill har forstået budskabet. Hill har for nylig udtalt, at han gerne ser en løsning, hvor danske realkreditinstitutter kan undtages fra de nye skrappe kapitalkrav. Og det er hele humlen i sagen.

Basel-komitéen er hverken åben, demokratisk eller gennemskuelig. Derfor skal de selvfølgeligt heller ikke have hverken lov, ret eller mulighed for, at regulere danske boliglån. De skal og kan komme med forslag. Men den endelige udmøntning må det være op til politikere at fastsætte. Og her er EU den kompetente myndighed. Hér sætter vi folkevalgte politikere hårdt ind og kræver en bedre, mere fornuftig og billigere løsning.

Slå koldt vand i blodet
Jeg mener derfor, at danske realkreditinstitutter bør slå koldt vand i blodet. Vi er i dialog med kommissær Hill, og på baggrund af vores henvendelse ser perspektiverne stadig lyse ud.

Dermed er der altså heller ikke nogen god forklaring på eller undskyldning for, at hæve helt almindelige realkreditkunders bidragssatser med de ublu beløb, vi har hørt i den seneste tid.

Det er almindelig sund fornuft at udvise rettidig omhu. Men at hæve bidragssatserne med tusindvis af kroner over natten er hverken fornuftigt, rettidigt eller forsvarligt.

Vi skal i stedet bevise over for Kommissær Hill, at realkreditten er en sikker lånetype. Og her sidder vi med gode kort på hånden. For realkreditten klarede sig igennem den værste finanskrise siden 1930'erne, og den er det bedste værn mod fremtidige kriser.

Bankreguleringen skal modvirke kasinoøkonomien, som startede finanskrisen. Det må ikke koste danske boligejere tusindvis af kroner, som har taget et sikkert lån med garanti. Boligejere med et realkreditlån har valgt en af de mindst risikable investeringer på markedet. Derfor skal de naturligvis ikke reguleres på samme måde som ulvene på Wall Street.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00