Debat

S: EU-exit løser ikke vores problemer

DEBAT: Et farvel til EU vil ikke betyde et farvel til alle tidens store problemer. Tværtimod, skriver Ole Christensen (S).

EU ikke er årsag til Europas problemer, men en del af løsningen, skriver Ole Christensen (S). 
EU ikke er årsag til Europas problemer, men en del af løsningen, skriver Ole Christensen (S). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Briterne står på kanten af en folkeafstemning, hvor de skal tage stilling til, om de vil blive i EU eller vende fællesskabet ryggen.

De seneste meningsmålinger spår en valggyser. De britiske EU-skeptikere får følgeskab af millioner af andre EU-borgere, og overalt strømmer stærkt højreorienterede partier frem. I Tyskland brillerede populistpartiet AFD med det bedste resultat til dato ved forårets regionalvalg, og i Østrig er Jörg Haiders gamle parti FPÖ med i slutspurten om præsidentposten. Fælles for disse partier er, at de er stærkt kritiske over for EU-samarbejdet.

Også i Danmark er den EU-skeptiske stil på mode. Danskerne har sandt at sige aldrig haft et nært forhold til EU, men på det seneste er det blevet endnu køligere. EU får skylden for stort og småt – flygtningekrisen og vores økonomiske udfordringer heriblandt. EU er med andre ord blevet en nem syndebuk, som mange ønsker hen, hvor peberet gror.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

EU-exit løser ikke alle problemer
Derfor er det relevant at stille ét spørgsmål: Vil et farvel til EU også betyde et farvel til alle tidens store problemer? Næppe. Lad mig tage flygtningekrisen som eksempel. Flygtningekrisen skyldes, at særligt Mellemøsten brænder. Derfor leder millioner af mennesker efter et nyt hjem. Det er forhold, som vi europæere har ringe indflydelse på.

Det, som EU i den forbindelse kan gøre, er at sørge for fælles løsninger på fælles udfordringer. Løsningerne har ikke stået i kø på det seneste, og det er frustrerende. Men alternativet til forhandlingerne om fælles løsninger er værre.

Flygtningekrisen er blot ét eksempel ud af mange på, at EU ikke er årsagen til problemerne, men en del af løsningen. 

Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Der er ikke noget, der tyder på, at presset på hverken Danmark eller de andre EU-lande vil blive mindre, hvis vi opløser EU. Flere eksperter mener derimod, at der så vil komme flere flygtninge til Danmark. Danmark er et af Europas rigeste lande med lav ledighed og en høj grad af tryghed og frihed. Det er klart, at mange flygtninge af den grund vil søge ly hos os. Det skal vi selvfølgelig tage hånd om. Men samtidig skal vi kunne følge med, så vi også i fremtiden har råd til børnehaver til vores børn og plejehjemspladser til de ældre og syge.

Thulesen-Dahl og co. mener, at vi kan forhindre, at flygtningene krydser vores grænser ved at indføre permanent grænsekontrol. Men verden er ikke, som den har været, og det kan blive overordentligt svært at kontrollere, hvem der kommer ind og ud. Jeg siger ikke, at vi skal gå med til alt, der kommer fra EU. Men det giver god mening at samarbejde om helt essentielle ting som at beskytte de ydre grænser og behandle asylansøgninger i det land, hvor flygtningene ankommer til. På den måde kan menneskesmuglere ikke bare shoppe rundt i de europæiske lande og finde det med de bedste forhold.

Gode løsninger kræver samarbejde
Flygtningekrisen er blot ét eksempel ud af mange på, at EU ikke er årsagen til problemerne, men en del af løsningen. Det europæiske fællesskab blev dannet på en ruinbunke. Det Europa, der var tilbage, var blevet splittet ad af hele to verdenskrige. Logikken dengang var simpel: Hvis vi samarbejder, skaber vi fred. Og med fred kommer velstand. I dag er Europa - trods udfordringerne - præget af både fred og velstand. Store dele af det europæiske projekt har derfor været en succes.

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi skal være blinde for de fejl, som EU har. Vi skal tværtimod gå kritisk men konstruktivt til værks, når vi samarbejder.

I disse EU-kritiske tider er det værd at tænke over, hvad der ville komme i stedet for, hvis vi smed barnet ud med badevandet. Der er nemlig ingen garant for, at der kommer noget bedre bagefter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Christensen

Fhv. MEP (S), fhv. viceborgmester, Brovst Kommune
butiksuddannet, merkonom

0:000:00