S: Junckers 10.000 grænsevagter nytter ikke noget

DEBAT: Så længe EU ikke gennemfører en grundlæggende omlægning af asylsystemet, kan EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers løfte om 10.000 grænsevagter hverken gøre fra eller til, skriver Peter Hummelgaard (S), der ser frem til en ny formand for Kommissionen.

Af Peter Hummelgaard (S)
EU-ordfører

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg aldrig har været nogen stor fan af Jean-Claude Juncker. Faktisk mener jeg, det var en skandale, at han i sin tid blev udnævnt til formand for EU-Kommissionen.

Juncker var stats- og finansminister i Luxembourg i en tid, hvor landet fungerede som skattely ved at lave hemmelige aftaler med store virksomheder – den såkaldte Luxembourg-finte. At stille ham i spidsen for EU i en tid, hvor skattesnyd er en af de største trusler mod vores velfærdssamfund, lyder mest af alt som en dårlig joke.

Efter at have hørt Junckers tale om Unionens tilstand har jeg desværre ikke fået ændret den opfattelse. Juncker undgik en række vigtige emner – og når han endelig talte om de vigtige, så var det for tyndt og for ukonkret.

Når den største nyhed i medierne dagen derpå er, at Kommissionen vil have os til at stoppe med at stille urene frem og tilbage mellem sommertid og vintertid, så siger det noget om ambitionsniveauet. 

Hvad skal 10.000 nye grænsevagter lave?
Lad mig alligevel starte i det positive hjørne. Det virker, som om Juncker og Kommissionen nu er ved at få øjnene op for, at der skal styr på EU’s ydre grænser. Kommissionen lover 10.000 ekstra grænsevagter frem mod 2020.

Men spørgsmålet er, hvad de 10.000 grænsevagter egentlig skal lave. For så længe vi ikke tager skridtet fuldt ud og gennemfører en grundlæggende omlægning af den måde, vores asylsystem fungerer på, så kan 10.000, 20.000 eller 30.000 grænsevagter jo ikke gøre så meget andet end at tage imod de asylansøgere, der kommer.

Derfor burde Juncker have brugt anledningen til at stille sig i spidsen for, at der oprettes fælles modtagecentre uden for EU. Kun på den måde kan vi for alvor få vendt udviklingen og få kontrol med vores grænser og med tilstrømningen til Europa.

EU må levere svar på lønmodtagernes bekymringer
Men mit største problem i Junckers tale var alt det, han ikke talte om. Ikke mindst den usikkerhed, der i kølvandet på finanskrisen er eksploderet blandt lønmodtagerne i mange europæiske lande.

Især blandt dem med kort uddannelse og usikre job, som føler sig presset af arbejdskraftens frie bevægelighed og globaliserings konstante ræs mod bunden.

Her fejler Juncker fuldstændig. Det blev til en enkelt sætning om, at vi ikke må ignorere lønmodtagernes bekymringer. Men ingen løfter, ingen konkrete planer, ikke engang nogle dybere overvejelser over, hvad der er årsagen til bekymringerne.

Efter Brexit var der ellers bred konsensus om, at EU måtte tage ved lære. Der var endda konkrete modeller på bordet. Eksempelvis i forhold til at give landene nogle redskaber til at bekæmpe velfærdsturisme. Men nu er det tilsyneladende alt sammen lagt på hylden. Det er et kæmpe problem for EU.

Det er fint, at EU har Erasmus-programmer, så unge studerende kan komme på spændende udviklingsprogrammer i de europæiske storbyer. Men hvis ikke EU evner at forstå og levere løsninger på almindelige menneskers bekymringer, så bliver Brexit ikke sidste eksempel på, at borgerne vender EU-projektet ryggen. Uanset hvor mange grafer og regneark Juncker kan fremlægge, som viser, at det indre marked giver et plus på bruttonationalproduktet.

Juncker forsømte også at bruge tiåret for finanskrisen til at reflektere over den krisepolitik, EU har ført. En politik, som har været en gennemført katastrofe. Ikke kun for de borgere, der er blevet ramt af EU’s hårde sparekrav, men i høj grad også for EU’s image som garant for vækst og arbejdspladser. Men her nøjedes Juncker med frejdigt at erklære, at vi nu har lagt krisen bag os. Ikke et ord om de 19 millioner EU-borgere, der stadig er arbejdsløse.

Nye kræfter må i front for EU
Jeg er stadig af den klare overbevisning, at EU er vores bedste redskab til at løse en række af de væsentlige problemer, vi står overfor. Men det kræver altså politikere, som er villige til at fokusere på de rigtige spørgsmål og levere de rigtige løsninger. Det mener jeg ikke, at Juncker har været.

For mig at se er der derfor ingen tvivl om, at målet for socialdemokraterne i Europa må være at stille med en stærk kandidat, når der til næste år skal vælges ny kommissionsformand. En kandidat, som kan sætte en ny dagsorden med fokus på tryghed og retfærdighed for de europæiske lønmodtagere.

Det var en fejl, at Juncker overhovedet blev kommissionsformand. Efter fem år med ham i spidsen så trænger vi virkelig til at få nogle nye kræfter i front.

Forrige artikel Oceana til EU-Kommissionen: Stop overfiskeri i Østersøen Oceana til EU-Kommissionen: Stop overfiskeri i Østersøen Næste artikel Bendt Bendtsen: Protektionisme kalder på europæisk sammenhold Bendt Bendtsen: Protektionisme kalder på europæisk sammenhold
 • Anmeld

  laurids.hedaa

  jobbeskrivelse for 10.000 grænsevogtere.

  Det har også undret mig, hvad de mange vogtere skal lave. Skal de forhindre at migrantskibe lander i EU? Også selvom de ikke har andre steder at tage hen. Skal vogterne lade havarerede skibe inden for sømiliegrænsen gå til bunds med mand og mus? Eller skal de "bare" registrere migranterne for så at lade dem sejle deres egen sø i EU? Eller skal de fængsles`?

 • Anmeld

  Anne Albinus

  vedr. fælles modtagecentre uden for EU

  Peter Hummelgaard : "Derfor burde Juncker have brugt anledningen til at stille sig i spidsen for, at der oprettes fælles modtagecentre uden for EU. Kun på den måde kan vi for alvor få vendt udviklingen og få kontrol med vores grænser og med tilstrømningen til Europa."

  Borgmestre fra kommuner, hvortil der er kommet mange migranter - bl.a. Lampedusa og Traiskirchen - har i en erklæring opfordret EUs ledere til en fælles ansvarlig og solidarisk migrationspolitik.

  De insisterer på mere udviklingsbistand, lovlige indvandringskanaler og en kvoteordning for flygtninge i EU. De siger klart "nej" til den "umenneskelige ide om at bygge flygtningelejre uden for EU”.

  Den østrigske indenrigsminister Herbert Kickl (FPÖ) har kritiseret, at EU-Kommissionen ikke har fremsat konkrete forslag til landings- og afrejseplatforme i Nordafrika i strid med topmødet i juni, men EU-migrationskommissær Dimitris Avramopoulos har begrundet det med negative reaktioner fra afrikanske lande. Som bekendt har alle nordafrikanske lande indtil nu afvist det, ligesom flertallet af afrikanske lande gjorde det på en sikkerhedskonference i Rabat i juni i år.

  https://diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5499269/EUGipfel_Auf-der-Suche-nach-der-Trendwende-in-der-Migrationspolitik

  https://www.noen.at/niederoesterreich/politik/auf-salzburg-gipfel-gemeinsamer-appell-von-traiskirchen-und-lampedusa-asyl-fluechtlinge-illegale-migration-migration-salzburg-andreas-babler-115132878


 • Anmeld

  Christian X

  Hvorfor er nedenstående blevet slettet?

  Har vi fået svenske tilstande på Altinget?

  En kommissionsformand skal være indstillet på at presse afrikanske lande til at tage imod deres eget fødselsoverskud - det kunne måske omsider få dem til at indføre familieplanlægning og adgang til prævention, abort og sterilisering for alle, der måtte ønske det - uanset om de har råd eller ej. Uden den form for bistand er alt andet nyttesløst.

 • Anmeld

  Poul B. · Pensionist. iagttager

  @ Peter Hummelgaard

  Du har aldeles fuldstændig ret Peter. Du har også forstået at EU agerer totalt bovlam.
  Jeg har set andetsteds, at de 10.000 grænsevagter (med maskinpistoler?) skal have både 8 timers fritid og bagefter 8 timers søvn.
  Desuden ved man impirisk at der altid er 10-15% sygdom (det er jo offentligt arbejdområde) Aktivt kan kun 3.000 være på jobbet. Det er fredag, og dermed weekend, så Juncher skal nok have en lille èn til næsen. God weekend. Poul
  PS. Peter, hvad ville du foreslå, hvis du var MEP'er med fyrstelig løn og kr. 32.000,- pr. md. 'skattefri 'blyantpenge' og diæter?

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Meget fint indlæg!

  Juncker var en stor fejltagelse i EU regi.

  Han kommer jo som leder af skattesvindlerlandet der. At lade ham lede brexit med UK -som er verdens største skattely- , er som at give en ræv fri adgang til hønsegården.
  (Det kan kun gå galt i egeninteresser.) Vi må håbe at resten af EU ef med EU og ikke købte faldet af vognen? Eneste håb!

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  10.000 grænservogter er ikke nok.

  Mindst 30.000 er nødvendige..Såvel som regler om lejre, ingen adgang for muslimer til statsborgerskabet osv.

  DK er jo 90% ateistisk blandt etniske?

  Dette er Dansk kultur. Man kan forlange at indvandrer er ateistiske lige som den Danske kultur?

  Vi ved jo alle at religiøse stammer ser kvinder som anden rangs? Og dette er ikke Dansk kultur.

 • Anmeld

  Max Tranebæk · Flymekaniker

  Ødelægger vores gode velfærd og demokrati med indvandring fra Mellemøsten

  EU har begået en uoprettelig fejl som ødelægger vores gode velfærd og demokrati. ved at fjerne vores inder landegrænser og ikke samtidig sørge for at EU ydre grænser fungeret.

  Som har bevirket en massiv indvandring fra Mellemøsten, med stort set kun muslimer.

  jeg syntes med al respekt ikke, når sandheden skal frem, at de flygtninge vi modtage og har modtaget.

  På nogen måde, ligner eller agere som reelle Flygtninge.
  Der er noget galt.

  Kære:
  Egohumanister, Venligboer, politisk-korrekte og andet godtfolk. Se virkeligheden som den er.
  Det er venligt ment.