Debat

S om EU-fiskeregler: "Messerschmidt skyder sig selv i foden med kirurgisk præcision"

REPLIK: Messerschmidts angreb mod EU's fiskeripolitik er hyklerisk. Han kritiserer dyrplageriet, men stemmer ikke for et forbud mod pulsfiskeri. Til gengæld glemmer han dansk fiskeris største udfordring: Brexit, skriver Ole Christensen. 

Enten lyver Morten Messerschmidt altså, eller også har han ikke vidst, hvad han har stemt, skriver Ole Christensen.
Enten lyver Morten Messerschmidt altså, eller også har han ikke vidst, hvad han har stemt, skriver Ole Christensen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Christensen
Medlem af Europa-Parlamentet (S)

I denne uge kunne jeg på Altinget læse, at Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt bekymrer sig om det danske fiskeri.

Det glæder mig egentlig, for netop nu arbejder vi med vigtig lovgivning i Parlamentets fiskeriudvalg, der også får konsekvenser i Danmark.

I denne uge har Parlamentet vedtaget regler for, hvilke redskaber fiskerne må bruge, så de fisker på den mest bæredygtige måde.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Og sidst, men ikke mindst, er Brexit den store ubekendte for dansk fiskeri.

En spritny rapport fra Aalborg Universitet vurderer, at fisk for én milliard kroner og i værste tilfælde over 800 danske arbejdspladser risikerer at gå tabt som konsekvens af Brexit.

Messerschmidt efterlyser, at vores fiskeriminister konfronterer sin hollandske kollega med beskyldningerne om snyd. Hvis han havde fulgt lidt med, så ville han vide, at sådan et møde fandt sted i sidste måned.

Ole Christensen

Disse åbenlyse udfordringer bekymrer Messerschmidt sig dog ikke om i sit indlæg. I stedet skyder han en ordentlig salve meget ukonkrete spredehagl afsted, og han misser fuldstændig nuancerne, og han går decideret galt i byen flere gange i sit indlæg.

Hollændere skal overholde regler
”EU-regler truer dansk fiskeri,” siger han og henviser til, at hollandske bomtrawlere flittigt fisker i dansk farvand.

Det er helt i tråd med reglerne i EU’s fiskeripolitik, og det er de samme regler, der giver danske fiskere ret til at fiske i andre EU-farvande, og det benytter danske fiskere sig flittigt af – lige fra Storbritanniens kyster til den nordlige del af Biscayen.

Det er givtigt for dansk fiskeri og helt efter reglerne.

Kystfiskerne i Nordjylland har på det seneste beskyldt de hollandske bomtrawlere for at snyde med deres kvoter. Holland har en kvote på 1.700 tons rødspætter i Skagerrak og en kvote på 50.000 tons rødspætter i Nordsøen.

Men den forholdsvis lille kvote i Skagerrak til trods, har man observeret, at de hollandske trawlere ligger meget længere tid i Skagerrak, end det normalt ville tage at fiske kvoten på de 1.700 tons.

Ifølge de nordjyske fiskere er der ingen tvivl om, at bomtrawlerne fanger flere rødspætter end de må i det attraktive Skagerrak og så sejler ind i Nordsøen, hvor fiskene bliver afskrevet på den store kvote på 50.000 tons.

Det vil selvfølgelig være i klokkeklar strid med reglerne, og det er op til den danske fiskerikontrol at sørge for, at den slags svindel ikke sker.

Men indtil videre er flytteriet af fisk fra Skagerrak til Nordsøen kun beskyldninger, og fiskerikontrollen har trods intensiveret kontrol endnu ikke opdaget noget. Løsningen findes ikke i Bruxelles.

For nok er det EU, der sætter de overordnede rammer for fiskeripolitikken, men herefter er det op til medlemslandene at sørge for, at der bliver kontrolleret, og at reglerne bliver overholdt.

Selvfølgelig skal hollænderne overholde reglerne. Det er vi ikke uenige om, og jeg har tiltro til, at fiskerikontrollen gør sit for at kontrollere.

Messerschmidt efterlyser, at vores fiskeriminister konfronterer sin hollandske kollega med beskyldningerne om snyd. Hvis Messerschmidt havde fulgt lidt med, så ville han vide, at sådan et møde faktisk fandt sted i sidste måned.

Den slags diplomati er nødvendigt, og sidste år langede én af de hollandske producentorganisationer ud efter de hollandske trawlere i dansk farvand og formanede dem om, at de skal overholde reglerne og stoppe med at skade de hollandske fiskeres omdømme. Danmarks Fiskeriforening er også opmærksomme, og de siger også, at de vil drøfte sagen med deres hollandske kolleger.

Hyklerisk holdning til dyrevelfærd
Messerschmidt får også skrevet: ”Og glemmes skal heller ikke dyrplageriet, når de store trawlere bruger kraftige elektriske stød”.

Her henviser han til pulsfiskeriet, der med elektrisk stimulering får fladfisk op fra havbunden og i nettet. Det bruges ikke af danske fiskere, men især af hollandske, og det er også en hollandsk udviklet teknologi.

Og her skyder Messerschmidt sig selv i foden med kirurgisk præcision. For i denne uges afstemning om de tekniske foranstaltninger var der en lang stribe af ændringsforslag, der ville forbyde pulsfiskeriet.

Sammen med sine to partikammerater Anders Vistisen og Jørn Dohrmann stemte Messerschmidt mindst ti gange for en liberalisering af reglerne om pulsfiskeri.

Enten lyver Morten Messerschmidt altså, eller også har han ikke vidst, hvad han har stemt.

Hvis han oprigtigt bekymrer sig om det danske fiskeri, så skal han naturligvis være velkommen. Men det virker bare som om, at han er ude på at forarge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Ole Christensen

Fhv. MEP (S), fhv. viceborgmester, Brovst Kommune
butiksuddannet, merkonom

0:000:00