Debat

Schaldemose: Radikale må ændre kurs, hvis de vil have indflydelse

DEBAT: Der er intet forkert i, at etablerede partier ændrer kurs og lytter til befolkningen. Sådan har Socialdemokratiet gjort på udlændingeområdet. Radikale bør gøre det samme, hvis ikke de vil ende som mange andre af Europas etablerede partier – uden reel indflydelse, skriver Christel Schaldemose (S).

Der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet har rykket sig på udlændingeområdet, men det er, fordi vi følger med tiden, skriver Christel Schaldemose (S).
Der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet har rykket sig på udlændingeområdet, men det er, fordi vi følger med tiden, skriver Christel Schaldemose (S).Foto: European Parliament Audiovisual
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Valget i Italien for tre måneder siden har vist, hvad der sker, når etablerede partier ”overrumples” af de nye såkaldte protestpartier. Man kan mene om partierne, hvad man vil, men de er helt legitimt valgt. 

Jeg er egentlig ikke så vild med begrebet protestpartier. For hvad kendetegner et sådant parti? Det ligger jo i ordet protest, at de protesterer mod noget.

I Italien protesterer Lega og Femstjernebevægelsen mod de etablerede partier, og det er noget, der vinder genklang blandt vælgerne. Simpelthen fordi de etablerede partier ikke har fulgt med tiden.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Radikale må protestere over Socialdemokratiet så meget, de vil, men et markant flertal af danskerne har ikke behov for at protestere over vores udlændingepolitik.

Christel Schaldemose (S)

Jeg er overbevist om, at protestpartierne har en kort levetid. I hvert fald som protestparti. For på et tidspunkt bliver de nødt til at se realiteterne i øjnene og levere politiske resultater på mange flere områder, end de måske lige har lavet partiprogram på.

S følger med tiden
Det samme har vi set i Danmark. Liberal Alliance startede sit politiske liv som en form for protestparti. Under navnet Ny Alliance og med ordene ”nok er nok” med henvisning til Dansk Folkepartis øgede indflydelse. I dag er Dansk Folkeparti ironisk nok Liberal Alliances parlamentariske grundlag i regeringen.

Vi lytter, vi ser virkeligheden, og vi justerer vores kurs på den baggrund. Det kunne Radikale måske lære noget af?

Christel Schaldemose (S)

I disse dage er det så Radikale, der protesterer. Mod Socialdemokratiet. De er klar til at vælte en socialdemokratisk regering, der endnu ikke findes, hvis ikke de får indflydelse på udlændingepolitikken.

Der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet har rykket sig på udlændingeområdet, men det er, fordi vi følger med tiden. I mange andre europæiske lande bløder socialdemokraterne, fordi de ikke har turdet tage tyren ved hornene. De har ikke lyttet til borgerne.

Det gør vi i Danmark. Vi lytter, vi ser virkeligheden, og vi justerer vores kurs på den baggrund. Det kunne Radikale måske lære noget af?

Ellers ender de som mange andre etablerede partier i Europa: uden reel indflydelse. Politik er som resten af verden dynamisk.

Hvad skal der ske?
I Italien har det kostet de etablerede partier indflydelse, og to protestpartier har taget regeringsansvaret.

Det er, som jeg skrev i starten, helt legitimt. Men er det smart? Jeg tvivler. Det må være op til italienerne at vurdere, og de får i hvert fald chancen for at vælge om før eller siden. Men det betyder ikke, at resten af Europa ikke må kommentere det.

Jeg forstår udmærket, at andre lande rundt om i Europa ser på med bekymring. Hvad byder den nye regering på? Vi ved det ikke. Det er helt ukendt grund. Og særligt for de lande. der ligesom Italien er med i euroen.

Forestil jer hvad der ville ske, hvis Nye Borgerlige og Alternativet gik sammen i regering i Danmark. Det er tæt på at være den konstruktion, Italien har fået. Et er sikkert, og det er, at det ville skabe stor usikkerhed om, hvad der skulle ske politisk.

Problemet med protestpartierne er jo netop, at man ikke ved, hvad man får. De har skarpe holdninger på nogle enkelte områder, og de andre områder ”kigger vi på” senere.

Derfor er det så vigtigt, at vi etablerede partier fornyer os, så befolkningens behov for politiske eksperimenter bliver mindre.

Der er intet forkert i, at etablerede partier justerer i politikken, hvis det er baseret på at lytte til vælgerne og agere i forhold til de bekymringer, de har. Tværtimod. Hvis ikke vi gør det, bliver vi irrelevante, og så kommer protesterne.

Jeg vil nødig se, at vi skal have italienske tilstande i Danmark. Jeg tror heller ikke, vi får det. Radikale må protestere over Socialdemokratiet så meget, de vil, men et markant flertal af danskerne har ikke behov for at protestere over vores udlændingepolitik. Og det er vigtigst for os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00