Debat

SF før ministermøde: Wammen må stille sig i spidsen for nye skattely-kriterier i EU

DEBAT: De europæiske finansministre mødes for at diskutere EU's skattely-lister. Finansminister Nicolai Wammen må gå forrest med nye skattely-kriterier i EU's ministerråd, skriver to SF'ere.

Da to skattelylande uden videre røg af EU's liste, lovede finansminister Nicolai Wammen (S) at tage sagen op i EU's ministerråd. Vi vil holde ham op på løftet, skriver SF'ere.
Da to skattelylande uden videre røg af EU's liste, lovede finansminister Nicolai Wammen (S) at tage sagen op i EU's ministerråd. Vi vil holde ham op på løftet, skriver SF'ere.Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet og medlem af Folketinget

Finansminister Nicolai Wammen (S) og resten af EU's finansministre stryger ifølge nyhedsbureauet Reuters på fredag endnu et land fra EU's sortliste over skattely. Ovenikøbet sker det for lukkede døre og uden nogen debat. Og det er faktisk et alvorligt problem.

Der er tale om det lille mellemamerikanske land Belize, der har alt, hvad der skal til for at fungere som skattely-land, og udgør et godt billede på, at den er gal med EU's skattely-lister. 

Organisationen Tax Justice Network har undersøgt en lang række lande på EU's skattely-liste, og her scorer Belize dårligt, fordi landet hemmeligholder informationer om skattebetaling – faktisk kører Belize med omtrent samme grad af finansielt hemmelighedskræmmeri som de velkendte skattely-lande Schweiz, Panama og Caymanøerne.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Rigtig lusket bliver det, når det handler om udenlandske skuffeselskaber og udenlandsk ejede Belize-selskaber. Belize har for eksempel ingen krav til udenlandske skuffeselskaber om regnskabsaflæggelse og revision.

Og hvis man som udlænding drømmer om sit eget firma i Belize, så kan man oprette selskabet som en særlig kategori af selskaber, hvor man ikke behøver at betale skat lokalt.

Skattely plyndrer i dag vores samfund for milliarder af kroner, der kunne bruges meget bedre på velfærd, uddannelse og grøn omstilling.   

Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet og medlem af Folketinget

Belize forbindes med hvidvaskrisici
Kombination af målrettede skattetilbud til udlændinge og hemmelighedskræmmeri er den perfekte opskrift på skatteunddragelse og hvidvask. Det er nok ikke uden grund, at US State Department betragter Belize som et land forbundet med betragtelige hvidvaskrisici.

Skattely plyndrer i dag vores samfund for milliarder af kroner, der kunne bruges meget bedre på velfærd, uddannelse og grøn omstilling. 

Udvandingerne af skattely-sortlisterne viser, at Europa er alt for nølende og langtfra i mål, når det gælder om at bekæmpe skattely, og derfor skal vi have reformeret EU's skattelyliste med nye og skrappe kriterier.

For eksempel skal de lande, hvor selskabsskatten reelt er nul eller lige deromkring, selvfølgelig stå på listen, og så skal listen kunne bruges på EU's egne medlemslande – på den måde vil Luxembourg, Holland, Malta, Cypern og Irland ikke gå fri.

Læs også

Wammen må stille sig i spidsen
EU skal også hurtigst muligt indføre krav om åbenhed i de multinationale selskabers regnskab i alle lande (også kaldet offentligt land-til-land-rapportering) – så der på den måde kommer lys på eventuelle aktiviteter i skattely.

For få uger siden røg to andre skattelylande uden videre af listen, og i den forbindelse lovede finansminister Nicolai Wammen, at han vil tage sagen op i EU's ministerråd.

Vi kommer til at holde ham op på det løfte, for vi kan ikke acceptere, at EU på foruroligende vis fortsætter hvidvask af skattely-lande i stedet for at bekæmpe dem med ambitiøs fælles lovgivning. Wammen må stille sig i spidsen for nye ambitiøse skattelykriterier i EU's ministerråd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00