Debat

SF: Lad ikke EU's klimalov gå til spilde

DEBAT: Det er helt afgørende, at EU's klimalov, der torsdag sættes til afstemning i Europa-Parlamentet, får ambitiøse mål, skriver SF i Europa-Parlamentet. 

Et reduktionsmål lavere end 65 procent for 2030 er uansvarligt, mener SF.
Et reduktionsmål lavere end 65 procent for 2030 er uansvarligt, mener SF.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken og Kira Marie Peter-Hansen, medlemmer af Europa-Parlamentet for SF

Torsdag er der meget på spil for klimaet.

Der stemmer Europa-Parlamentets miljøudvalg om EU’s klimalov - den europæiske pendant til Danmarks klimalov der som bekendt fastsatte at Danmark skal reducere sin udledning af klimagasser med 70 procent i 2030.

SF’s gruppe i Parlamentet, Den Grønne Gruppe, har arbejdet hårdt for en række forslag der kan få EU’s klimapolitik på ret kurs ved eksempelvis at afskaffe al statsstøtte til fossile brændstoffer og oprette et uafhængigt klimaråd.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Diskussionen om hvor ambitiøs EU’s klimalov skal være, er absurd. Klimaet er ikke en forhandlingspartner. Derfor skal klimaloven naturligvis følge videnskabens anbefalinger. Et reduktionsmål lavere end 65 procent for 2030 er med andre ord uansvarligt.

Det bliver tæt
Alt tyder på at afstemningen bliver uhyggeligt tæt. Derfor kan det blive afgørende hvordan de danske medlemmer af miljøudvalget stemmer. Støtter de en grøn fremtid med et stabilt klima - eller sender de bare tankeløst en stadigt voksende klimaregning til børneværelset?  

EU’s klimaambitioner betyder faktisk meget. Ikke alene har EU et alt for stort klimaaftryk. Endnu vigtigere er EU's rolle i den globale klimadiskussion. Hvis ikke EU tager teten og viser vilje til at tage sin fair share, hvordan skal vi så overtale Kina, Indien og de andre store udledere til at leve op til klimakravene?

I det globale diplomati er timing afgørende. På næste års FN-klimatopmøde skal verdens lande forpligte hinanden på nye reduktionsmål. Hvis EU tropper op med et slattent klimamål for 2030, er udsigterne for en global aftale elendige. Hvem i alverden kan dog være interesseret i det?

----

Der er efter ønske fra skribenten ikke anvendt startkomma i indlægget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00