Debat

SF om undtagelsestilstand for klimaet: Venstre og Konservative stemte helt sort

DEBAT: Venstres Morten Løkkegaard og Asger Christensen samt Konservatives Pernille Weiss stemte nej, da Europa-Parlamentet erklærede undtagelsestilstand for klimaet. Klimaet befinder sig ellers i en nødsituation, skriver Kira Marie Peter-Hansen.

28. november erklærede Europa-Parlamentet undtagelsestilstand for klimaet. SF's Kira Marie Peter-Hansen stemte for. Hun ses øverst til venstre i billedet.
28. november erklærede Europa-Parlamentet undtagelsestilstand for klimaet. SF's Kira Marie Peter-Hansen stemte for. Hun ses øverst til venstre i billedet.Foto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Der er bare ingen tvivl længere: Klimaet befinder sig i en nødsituation.

Der går nærmest ikke en dag, uden at vi hører ny forskning fortælle os, at vi er på det gale spor. Udledningerne fortsætter med at stige, og tiden, vi har tilbage til at rette op på klodens tilstand, skrumper dag for dag.

Derfor var det stort, da Europa-Parlamentet med et sikkert flertal i sidste uge erklærede ”climate emergency”. Selvfølgelig stemte hele Den Grønne Gruppe for. Det gjorde flertallet af danske medlemmer heldigvis også. Selv Dansk Folkepartis Peter Kofod fortjener en tak for at stemme for resolutionen som den eneste i sin gruppe.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

De stemte imod
Kun Venstres Morten Løkkegaard og Asger Christensen stemte imod.

Den tredje venstremand, Søren Gade, stemte for, men Morten Løkkegaard har siden forsikret, at Søren Gades stemme var en fejl. Selvfølgelig stemmer Venstre sort i samlet flok.

Udledningerne fortsætter med at stige, og tiden, vi har tilbage til at rette op på klodens tilstand, skrumper dag for dag.

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Og så er der lige konservative Pernille Weiss. Hun stemte nej og var hurtig på sociale medier med forklaringer om, hvorfor hun og den konservative gruppe ikke kunne stemme for:

Er Pernille Weiss på den grønne eller sorte side?
Men efter at have forsvaret sin stemmeafgivning i et døgns tid på Twitter og i radio, fandt Pernille Weiss pludselig ud af, at hun havde stemt forkert, og at nej skulle rettes til ja.

Den konservative gruppe, der er Europa-Parlamentets største, var næsten splittet 50/50. Og jeg er egentlig lidt i tvivl om, hvorvidt Pernille Weiss hører til på den grønne eller sorte side.

Pernille Weiss' forgænger, Bendt Bendtsen, var et grønt anker i den ellers ret sorte konservative gruppe. Den depeche håbede jeg, at Pernille Weiss ville løbe videre med. 

Med deres nej-stemmer placerer Morten Løkkegaard, Asger Christensen og Søren Gade sig i det sorte mindretal i deres liberale gruppe, der hedder Renew Europe. Gruppen skal forestille at være progressiv.

Den melding er åbenbart ikke nået til Venstre-folkene.  

Kræver handling nu
FN's miljøprogram, Unep, udgav i denne uge en rapport, der viser, at vi i EU skal nå 65 procent reduktion i 2030, hvis vi skal holde den globale opvarmning på under 1,5 grader.

Vi er netop nu på vej imod en temperaturstigning på 3,2 grader med katastrofale følger for klodens befolkning, samfund og natur og miljø.

Klimaet kræver handling nu. Derfor stillede vi i Den Grønne Gruppe nogle meget konkrete ændringsforslag. For flotte ord nytter ikke meget, hvis der ikke er handling bag dem.

Læs også

Vi må ikke lade os lulle i søvn
Vi mener for eksempel, at Kommissionen skal sikre, at al lovgivning skal have en klimadimension, og at alle investeringer og handelsaftaler skal være i overensstemmelse med Parisaftalen.

Og sidst men ikke mindst, at der skal fremsættes en klimalov for EU, der kræver 65 procent reduktion af drivhusgasudledninger i 2030. Det kan give os de rammer, der sørger for, at vi er på rette spor til at afværge de værste udsigter for mig og mine fremtidige børn.

Alle de forslag blev stemt ned, og det bekymrer mig. For vi må simpelthen ikke lade os lulle i søvn nu. Det er stort, at vi er kommet så langt og tør sige, hvor slemt det står til med klimaet.

Næste skridt er forhåbentligt, at vi får handling bag ordene. Det vil jeg og Den Grønne Gruppe i hvert fald kæmpe benhårdt for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asger Christensen

MEP (V), gårdejer
Bygholm Landbrugsskole (Horsens 1979)

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00