SF vil indføre europæisk Robin Hood-skat

FINANSSKAT II: SF vil arbejde aktivt for at få indført en europæisk skat på finansielle transaktioner, hvis de kommer i regeringen efter næste folketingsvalg. Socialdemokraterne er som udgangspunkt positive, men vil have USA med.
Foto: colourbox.com
En international beskatning af valutahandel og andre finansielle transaktioner er et nødvendigt tiltag for at regulere verdens finansmarkeder og dæmpe spekulationsbølgerne. Det siger medlemmer af oppositionens to største partier, S og SF.

"Hvis vi har lært noget af de sidste 10 år, så er det, at de finansielle markeder har handlet alt for ureguleret. En skat på finansielle transaktioner vil være en del af oprydningen", siger Steen Gade (SF) til Altinget.dk.

Fantastisk gennembrud
Tanken om en generel beskatning af finansielle transaktioner er igen blevet aktuel, efter den internationale økonomiske krise har ramt verdens økonomier hårdt. Internationale institutioner som IMF og Kommissionen har nedsat udvalg, der skal undersøge muligheden for at indføre en finansiel skat, og ideen støttes varmt af flere europæiske regeringsledere, heriblandt Nicolas Sarkozy, der har formandsposten for G20-møderne i år.

I Danmark siger centrale medlemmer af SF og Socialdemokraterne, at de, modsat den nuværende regering, vil arbejde aktivt for at få indført en international beskatning af finansielle transaktioner.

SF's udenrigsordfører, Steen Gade, kalder det et fantastisk gennembrud, at ideen nu bliver diskuteret på så højt niveau. Han har været aktiv tilhænger af en reguleringen af valutamarkederne siden 1990'erne.

Nu er vi nået så langt, at det diskuteres i Kommissionen. Det er et fantastisk gennembrud

Steen Gade (SF)
MF, udenrigsordfører

Et europæisk projekt
Også partiets EU-ordfører, Pia Olsen Dyhr, mener, at en skat på valutaspekulation vil kunne stabilisere markederne og modvirke økonomiske kriser, som man har set det i Irland og Grækenland.

Hun har selv arbejdet aktivt for at få sat spørgsmålet på EU's dagsorden. Det er nemlig en forudsætning for, at skatten kommer til at fungere, at den bliver indført på EU-niveau, mener Pia Olsen Dyhr.

Hun håber på, at hele EU kan blive enige om at indføre skatten på samme tid. Men hun afviser ikke ideen om, at en række EU-lande kunne danne fortrop og indfører skatten i en "Alliance af Velvillige", sådan som den franske præsident Nicolas Sarkozy har foreslået.

S: USA skal med
Tidligere formand for Socialdemokraterne og nuværende udenrigsordfører Mogens Lykketoft er også positivt indstillet over for ideen om at indføre en international finansskat. Ifølge ham, er det dog essentielt, at også USA tilslutter sig skatten.

"Hvis systemet skal virke effektivt, er det nødvendigt, at USA også indfører skatten og er med til at vride armen om på de lande, som i dag fungerer som internationale skattely", siger Mogens Lykketoft. Han noterer sig, at Barack Obama, som den første amerikanske præsident nogensinde, har talt positivt om at intervenere overfor skattely-landene.

Styrke finansmarkederne
Mogens Lykketoft deler ikke den nuværende regerings opfattelse af, at en international beskatning af finansielle transaktioner vil genere den kapitalistiske systems funktionsevne.

"Den nuværende økonomiske krise har jo vist, at markedet sagtens selv kan skabe deres egne problemer. Så jeg tror ikke på den indvending, at det går ud over effektiviteten i det økonomiske system. Tværtimod vil det jo kunne dæmpe spekulationsbølgerne," vurderer Mogens Lykketoft.

Heller ikke Pia Olsen Dyhr mener, at en sådan skat vil skade væksten i samfundet. Hvis man indfører en skat på valutaspekulationer, vil det, ifølge hende, mindske den skadelige spekulation, der ikke generer arbejdspladser eller økonomisk fremgang for samfundet som helhed, men kun til små grupper i finanssektoren.

"Det skal være med til at stabilisere finansmarkedet, det er noget, der er brug for i øjeblikket, hvis man skal fastholde arbejdspladser. For eksempel er der jo blevet spekuleret voldsomt imod det græske og irske marked, og det er jo noget, der påvirker i forhold til arbejdspladser. Så jeg synes, at en finansskat på valutaspekulationer kunne være med til at styrke, og ikke svække, markederne," siger Pia Olsen Dyhr.

Økonomisk bistand til ulandene
For både SF og Socialdemokraterne er den mest umiddelbare gevinst ved indførelsen af den finansielle skat, at man vil kunne stabilisere markederne og undgå store udsving. Men tilbage står spørgsmålet om, hvad pengene fra sådan en skat vil skulle bruges til. Her er SF og Socialdemokraterne enige - skatteindtægterne skal i første omgang bruges til at hjælpe den 3. verden til at leve op til klimaforpligtelserne.

"Oprindeligt var ideen jo, at det var en måde at finansiere den internationale udviklingsbistand. Det synes jeg stadig er en meget sympatisk idé," siger Mogens Lykketoft afsluttende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00