Debat

Skandinaviske MEP'ere: Black Friday må ikke blive en sort dag for statskasserne

DEBAT: Det er politikernes ansvar at få Amazon og de andre techgiganter til at betale skat. Men indtil det lykkes, opfordrer vi forbrugerne til at tænke over, hvor de lægger deres penge, skriver Kira Marie Peter-Hansen og Jakop Dalunde.

På fredag åbner landets butikker, storcentre og internetsider op for endnu en udgave af Black Friday, hvor kunderne har mulighed for at jagte gode tilbud.
På fredag åbner landets butikker, storcentre og internetsider op for endnu en udgave af Black Friday, hvor kunderne har mulighed for at jagte gode tilbud.Foto: Ida Guldbæk Arentsen Ritzau/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Jakop Dalunde (Miljöpartiet)
Medlemmer af Europa-Parlamentet for den Grønne Gruppe

For nylig gjorde Amazon sit indtog på det svenske marked, og snart finder e-handelsgiganten også vej til Danmark. Hvis vores butikker, detailhandel og arbejdspladser ikke skal bukke under for Amazons' pres, må vi i fællesskab kræve reelle skattebetalinger fra Amazon og andre techgiganter.

Den optimale løsning ligger hos OECD, men forhandlingerne trækker ud. Her og nu bør Danmark og Sverige følge i de franske og britiske fodspor og etablere en national techskat på multinationale virksomheder.

Og så skal vi kæmpe for, at man skal fremlægge et regnskab for hvert eneste land, man har forretning i, så vi kan følge med i, hvor overskud genereres, altså en såkaldt land-for-land-rapportering. For som det ser ud nu, udhules europæiske statskasser i lige så stor hast, som techgiganterne stormer frem.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Amazon og andre multinationale selskaber har længe skabt frygt på det europæiske marked. Ved at udnytte sin størrelse udkonkurrerer Amazon lokale erhvervsdrivende med lyssky metoder som elendige arbejdsvilkår for ansatte, ulovlig statsstøtte, misbrug af forbrugernes data og generel skatteundvigelse.

Og udfordringen vokser. E-handel bliver større og større, og coronaepidemien har kun fremskyndet denne proces.

Amazon og andre multinationale selskaber har længe skabt frygt på det europæiske marked.

Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Jakop Dalunde (Miljöpartiet)
Medlemmer af Europa-Parlamentet for den Grønne Gruppe

I de første fem måneder af epidemien voksede Amazons administrerende direktør Jeff Bezos’ formue med omtrent 450 milliarder kroner. Men på trods af den voksende formue betaler selskabet lidt eller ingen skat i de lande, hvor de har deres virke.

Læs også

Systemet er sygt
Problemet er, at Amazon og andre techgiganter udnytter et hullet system, som lokale småerhverv ikke har en chance for at benytte sig af. I mange tilfælde handler Amazon derfor inden for systemets rammer. Men så bør det da stå klart for alle, at systemet er sygt.

Hvis skattesystemet var effektivt, ville man selvfølgelig skulle betale skat af den indtjening, man skaber i et marked.

Men når vi ikke kan finde ud af at sætte en værdi på eksempelvis data om forbrugeradfærd, og når vi ikke kan lave regler for, at den slags værdi skal beskattes nationalt, så kan techgiganterne fortsætte deres stormløb mod statskasserne. De kan meget let overføre selve værdiskabelsen til dele af virksomheden, som er placeret i skattely.

Derudover udnytter Amazon og andre deres størrelse til at opnå særlige skattefordele. Og desværre falder også EU-medlemslande for tanken om store investeringer.

I 2017 vurderede EU-Kommissionen, at Luxembourg havde givet Amazon ulovlig statsstøtte på 250 millioner euro. Og senest har Amazon søgt den svenske regering om ikke at skulle betale en omdiskuteret kemikalieskat, hvilket den svenske finansminister Magdalena Andersson heldigvis afviste.

Hvis vi vil problemet til livs, må vi starte med at opnå indsigt i multinationale virksomheders aktiviteter. Derfor skal vi indføre land-for-land-rapportering som et EU-krav til techgiganterne. Det gjorde vi med bankerne, og det bør vi også gøre med virksomheder som Amazon.

Støt lokalt og støt de små
27. november er det Black Friday, en forbrugsfest for mange. Men i jagten på tilbud bliver vi nødt til at sørge for, at Black Friday ikke bliver en sort dag for statskasserne. Vi har nemlig brug for alle skattekroner til at investere i klimaet, velfærden og genopretningen af vores økonomi.

Hovedansvaret for at kurere det syge system ligger hos politikerne. Men indtil vi får løst problemerne, har vi en appel til forbrugerne:

Tænk over hvor og hos hvem, I køber jeres varer. Brug jeres penge hos firmaer, som I stoler på. Støt lokalt og støt de små.

Og mens I handler, vil vi kæmpe videre for, at Amazon og andre techgiganter bidrager solidarisk til de samfund og de arbejdstagere, der danner grundlaget for deres indtjening.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

0:000:00