EU's socialdemokrater fører snævert i første parlamentsvalgsprognose

VALG: EU's socialdemokrater er et mulehår foran den konservative gruppe i stor prognose for europaparlamentsvalget til maj. Midterpartierne afgiver stemmer til EU-skeptikerne, hvilket peger mod bredt samarbejde efter valget, vurderer forsker.
Simon Hix professor ved London School of Economics præsenterede valgprognosen på vegne af PollWatch Europe onsdag i Bruxelles.
Simon Hix professor ved London School of Economics præsenterede valgprognosen på vegne af PollWatch Europe onsdag i Bruxelles.Foto: Burson-Marsteller/Suzanne Schols
Michael Hjøllund

BRUXELLES: Var der valg til Europa-Parlamentet i morgen, ville de socialdemokratiske medlemmer i S&D-gruppen med en lille margin blive Europa-Parlamentets største gruppe.

Det er resultatet af den ny stor prognose fra det Bruxelles-baserede initiativ PollWatch2014, der har analyseret målinger fra alle EU's medlemslande.

I prognosen får S&D 29 procent af sæderne i Europa-Parlamentet, mod 25 procent af sæderne i dag. Den store konservative gruppe, EPP, indkasserer til gengæld en tilbagegang på ni procentpoint og får 27 procent af Parlamentets pladser.

Dermed ser socialdemokraterne ud til at gøre comeback efter et historisk ringe europaparlamentsvalg i 2009.

Fakta
Initiativet PollWatch Europe vil frem mod europapparlamentsvalget den 22-25. maj offentliggøre prognoser for valgets resultat.

Prognoserne baserer sig så vidt muligt på målinger, der viser hvad folk vil stemme til Europa-Parlamentsvalget, men også tværsnit af meningsmålinger til nationale parlamenter inddrages, hvis andet materiale endnu ikke er tilgængeligt.

I første omgang kommer der en ny prognose hver anden uge, men når valget kommer tættere på, bliver de offentliggjort på ugentlig basis.


Kilde: www.pollwatch2014.eu

"Socialdemokraterne havde et virkelig dårligt valg i flere af de store EU-lande tilbage i 2009, så på sin vis er der tale om et pendul-sving den modsatte vej denne gang," siger Simon Hix, professor ved London School of Economics, der står bag prognosen.

Han understreger, at der stadig er tolv uger til valget, og det derfor er for tidligt at konkludere, at socialdemokraterne også vil være størst, når stemmerne er talt op.

Det parti, der bliver størst, vil insistere på at have mest ret til at kræve kommissions-formandsposten

Christel Schaldemose (S)
Europaparlamentariker

I en række simuleringer af valgresultatet, som professoren har foretaget med udgangspunkt i den nye prognose, bliver socialdemokraterne størst i 60 procent af udfaldene. Den konservative gruppe bliver størst i de resterende 40 procent. 

Stærk fremgang til EU-skeptikere
Prognosen viser også en stærk fremgang til EU-kritiske partier på yderfløjene til både venstre og højre side.

Prognosen spår 92 sæder til primært EU-kritiske partier, der endnu ikke har en gruppe i Parlamentet. Blandt dem er blandt andet det hollandske frihedsparti PVV, samt fransk Front National, der har talt om at stifte en ny gruppe sammen.

Samtidig varsles fremgang til højrefløjens EFD, der blandt andet tæller Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt. Det samme gælder den yderste venstrefløj i form af GUE/NGL, hvor danske Folkebevægelsen mod EU hører hjemme.

Tilsammen vil de tre grupperinger have 178 pladser i Parlamentet ifølge prognosen.

Artiklen fortsætter under grafen

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0AsLnnCCo_skSdGVDVW5pSDlYVXY4VmZCLXdJdE5Rc1E&transpose=0&headers=1&range=A5%3AC13&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":null,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"series":{"0":{"color":"#d9d2e9"},"1":{"color":"#351c75"}},"booleanRole":"certainty","title":"EU's socialdemokrater f\u00f8rer sn\u00e6vert","height":371,"animation":{"duration":0},"legend":"right","width":450,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"isStacked":false,"tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram1"} </script> 

Navneforklaring: S&D:Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet, EPP:Gruppen for Det Europæiske Folkeparti (Kristelige Demokrater), ALDE: Gruppen Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa, G/EFA:Gruppen De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance, ECR: De Europæiske Konservative og Reformister, EUL/NGL: Den Europæiske Venstrefjøjs Fællesgruppe/Nordisk Grønne Venstre, EFD: Gruppen for Europæisk Frihed og Demokrati, NI: Medlemmer uden gruppe.

Stor-koalition
En styrkelse af EU-kritikernes grupper vil føre til mere samarbejde over midten, mener Simon Hix

"Vi kommer til at se en stor-koalition i det næste Europa-Parlamentet, fordi midten bliver presset. Det tvinger de to store grupper til at arbejde mere sammen end tidligere," siger han.

Han påpeger, at Parlamentet vil opleve, hvad han kalder "skyggen fra Berlin," med henvisning til, at man i Tyskland har en stor koalitionsregering, der tæller både socialdemokrater og kansler Angela Merkels konservative.

En vurdering, der deles af den konservative gruppes danske medlem Bendt Bendtsen.

"Det bliver ikke nemmere at få noget i gennem Europa-Parlamentet. Vi havner i samme situation som Tyskland i dag, hvor man er nødt til at arbejde sammen. Dem, der vil Europa det godt, vil være nødt til at give sig for et bredt samarbejde," siger han.

S: Vigtigt hvem der bliver størst
Også i den socialdemokratiske lejr er man enig i den udlægning.

Ifølge Christel Schaldemose, gruppeleder for de danske Socialdemokrater i Parlamentet, vil det dog ikke betyde, at ideologiske forskelle bliver ligegyldige.

"Der vil være en forståelse for, at det vil være mere vigtigt at nå et kompromis, men jeg har svært ved at forestille mig, at højre-venstre-skillelinjen vil blive udvisket," siger hun og tilføjer:

"Når jeg tænker på, hvordan den her valgperiode er gået, har den konservative gruppe været stor og kørt ret hårdt på i nogle bestemte sager. Bliver vi mere jævnbyrdige, vil det derfor være en fordel for os."

Christel Schaldemose påpeger, at en rolle som det største parti også vil være vigtigt i et forstærket midtersamarbejde mellem socialdemokrater og konservative. Ikke mindst, når Europa-Parlamentet for første gang skal høres i forbindelse med udnævnelsen af en ny formand for EU-Kommissionen.

"Det parti, der bliver størst, vil insistere på at have mest ret til at kræve kommissionsformandsposten," siger hun.

Kan styrke demokratiet
Simon Hix er ambivalent på spørgsmålet om, hvad det stigende antal EU-skeptikere vil komme til at betyde for Europa-Parlamentet.

"På den ene side vil det brede midtersamarbejde være godt for EU-politikken, for så kan der blive gennemført en masse ting. På den anden side vil det være nemt for EU-kritikerne at sige: Se hvad vi sagde, valget betyder ingenting," vurderer Simon Hix.

En styrket stemme til EU-kritikerne kan til gengæld også betyde, at den kritiske del af EU's befolkning føler sig bedre repræsenteret.

"En del af den faldende tillid til EU-systemet blandt borgerne skyldes, at vælgerne ikke føler sig repræsenteret. Hvis de nyvalgte kritikere dukker op og deltager i debatten, vil det måske få flere til at se, at der rent faktisk foregår politik og debat i Europa-Parlamentet," siger Simon Hix.

PollWatch Europe vil, i takt med at valget nærmer sig, offentliggøre nye prognoser på www.pollwatch2014.eu.

Valget til Europa-Parlamentet finder sted fra den 22.-25. maj. 

Dokumentation

Sådan har PollWatch Europe gjort 

Indtil nu består prognosen af EP-meningsmålinger fra otte lande, mens der for de resterende tyve bruges et tværsnit af meningsmålinger for de nationale parlamentsvalg.

Forskerne bag modellen har lavet prognoser på to tidligere europaparlamentsvalg. Erfaringerne fra disse har dannet grundlaget for den statistiske model, der ligger til grund for prognosen.

Data fra de tidligere valg viser, at store partier klarer sig dårligere til EP-valg end i nationale valgmålinger, mens små partier klarer sig bedre. Dette gælder særligt for partier i opposition.

Denne betragtning indregnes i modellen, når der anvendes målinger, der omhandler nationale valg.

Jo flere EP-målinger fra medlemslandene der kommer, jo færre målinger om nationale valg vil blive brugt i modellen. 

PollWatch Europe er et samarbejde mellem stemme-overvågningstjenesten Votewatch.eu, forskere på London School of Economics-initiativet EuropeDecides og lobby-virksomheden Burson-Marsteller.

Kilde: Simon Hix


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00