Rasmus Nielsen: Stem søndag – ellers går demokratiet sin vej

KOMMENTAR: Europæere tror, EU går i opløsning, ligesom mange frygter krig mellem europæiske lande. På så alvorlig en baggrund er høj valgdeltagelse søndag vigtigere end nogensinde, skriver udgiver Rasmus Nielsen.

Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Rasmus Nielsen

Det er højspændt, politisk festtid. Kandidaterne og medierne kører parløb i maskinrummet med vælgeren på forsædet. Skønt. Nogle bliver tykke, nogle tynde, rynkerne stiger til panden, og der produceres flere grå hår end normalt, hvis man da ikke taber dem.

Alle er som olympiske gymnaster, der skal toppe lige på stregen. Økonomisér med din tid og din fysik, så kommer resten af sig selv. For argumenterne ... de sidder der jo.

Vi medier bruger den bedste håndværksmæssige kunnen og rutine, vi har lært. Der skal træffes mange beslutninger af redaktørerne på kort tid. Billedmixerne og lydproducerne på live-tv skal snarrådigt dele sol og vind lige mellem kandidater og værter, der ivrigt taler i munden på hinanden. Hvert sekund, hver stemme tæller. Det er hårdt og sjovt på samme tid for alle folkestyrets stjerner og vandbærere.

Vælgerne? Vi må hen at stemme på søndag. Hvis vi da ikke har brevstemt. På Amager stod en borger i kø en time for at stemme. Bravo. Lad den tålmodige stemme medvirke til, at valgdeltagelsen igen begynder at kravle op ved disse så vigtige europæiske valg.

Der er noget særligt ved at være spidskandidat til Europa-Parlamentet, da landet er en stor kreds, og spidserne tegner deres parti i alle de centrale tv- og andre mediedebatter.

De fem gamle partier møder med fire veteraner og en debutant. Jeppe Kofod (S), Margrete Auken (SF), Morten Løkkegaard (V) og Morten Helveg Petersen (R) er nok danske, men ægte paneuropæiske politikere af format. Hjemme kunne de snildt være ministre. De kender deres kontinent og de store linjer i den europæiske, politiske udvikling, hvad enten det gælder klima, vandrende arbejdstagere, grænseforhold eller skatteharmonisering. De genvælges alle til Europa-Parlamentet, og så mangler vi bare at få den konservative Pernille Weiss med over stregen.

Altingets gård ved Christiansborg, der tilbyder 30 vælgermøder frem til grundlovsdag, havde besøg af spidskandidaterne forleden til en intens, tidlig morgen-klimadebat kurateret af Mandag Morgens europaredaktør, hvor de mere end 100 unge fremmødte snuppede en croissant og lyttede engageret med. Herligt. Selv om det bliver svært at overbevise kulminearbejdere i det gamle DDR og Polen, at de skal omskoles grønt. Europa kom lige ned i gården i Ny Kongengade den morgen. Tak, fordi I kom ...

Skønt – for der er ellers meget at være bekymret for. Europæerne frygter, at EU går i opløsning inden for ti-tyve år - ja, og dét, der er værre, og som EU blev oprettet i 1950'erne for at forhindre:

Krig. Inden for ti år! Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for tænketanken European Council on Foreign Relations i Berlin, der har spurgt i alt 46.000 repræsentative europæere fra 14 EU-medlemslande, heraf 2.500 danskere.

Adspurgt, om det er sandsynligt, at der inden for de næste ti år vil opstå krig mellem EU-medlemslande, svarer en overraskende stor andel af befolkningen i flere europæiske lande ja: 38 procent af hollænderne ser det som sandsynligt, mens tallet er 35 procent i Østrig og Frankrig samt 33 procent i Polen og Ungarn. Kun 17 procent af danskerne ser dog en europæisk krig som sandsynlig.

Særligt EU-borgere, som ikke har tænkt sig at stemme ved det igangværende kontinentale valg, eller som vil stemme på partier, der placerer sig yderst på fløjene, ser krig mellem EU-lande som sandsynligt, skriver den britiske avis The Guardian. 46 procent af de vælgere, som vil stemme på Marine Le Pens EU-skeptiske parti Rassemblement National, finder det realistisk, mens det gælder for 41 procent af tyske Alternative für Deutschlands støtter.

Mere end halvdelen af de adspurgte europæere i undersøgelsen anser det som "sandsynligt" eller endog "meget sandsynligt", at EU kollapser inden for de kommende ti-tyve år.

Forventningen om et forestående EU-kollaps er størst i Slovakiet – her finder 66 procent det "sandsynligt" eller "meget sandsynligt" – og i Frankrig, hvor Rassemblement National fører i flere af de seneste meningsmålinger, tror 58 procent af de adspurgte, at EU vil kollapse inden 2040.

Danmark er et af de lande, hvor færrest af de adspurgte forventer, at Unionen vil bryde sammen. Herhjemme finder 41 procent det scenarie realistisk. Som bekendt er der efter Brexit-kaosset større dansk opbakning til EU end længe.

Derfor: Stem, stem, stem på søndag. Stem socialdemokratisk, konservativt, liberalt, radikalt, alternativt, socialistisk. Stem på en DF-skeptiker eller en modstander fra Folkebevægelsen eller Enhedslisten. Bare brug din stemmeret, og stem for demokratiet. Ellers går det sin vej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00