Støjberg brugte ukorrekt begrundelse om EU-møde

Inger Støjbergs forklaring om, hvorfor Danmark ikke tog ordet på et COREPER-møde, viste sig ikke at holde vand. 19. april 2016

FEJL: Inger Støjbergs (V) begrundelse for, hvorfor Danmark ikke tog ordet på et COREPER-møde, viste sig at være forkert, da hun var til møde i Europaudvalget. Ministeren måtte tilsidst indrømme fejlen.

Tirsdag var integrationsminister, Inger Støjberg, tilbage i Europaudvalget for at få udvidet det danske mandat til den nye europæiske grænsekontrol. Sidste gang, det område var på dagsordenen, fik hun ikke det mandat, hun helst ville have haft, og derfor vendte hun nu tilbage.

Det nye møde var dog ikke uden kontroverser, eftersom Inger Støjberg oplyste, at Danmark på det COREPER-møde, der havde været i mellemtiden, ikke havde taget ordet, fordi emnet på mødet gik ind over Danmarks retsforbehold.

Den formulering undrede Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard.

"Jeg blev lidt overrasket over den formulering, der gik på, at grunden til, vi ikke tog ordet på COREPER-mødet, er vores retsforbehold. Det forstår jeg ikke. Vi har vel alle muligheder for at tage ordet, også selvom mødet er omfattet af retsforbeholdet. Grunden til, vi ikke tog ordet, var, at der ikke var mandat fra Europaudvalget. Er det ikke korrekt," spurgte Søren Søndergaard.

Efter ministerens første svar mente Søren Søndergaard ikke, at Inger Støjberg svarede helt klart.

"Jeg synes ikke, at ministerens udtalelser tilsidst var lysende klare. Kan ministeren ikke sige - klart og utvetydigt - at der er intet ved det danske retsforbehold, der gør, at vi ikke kan tage ordet på et COREPER-møde? Vi kan sagtens tage ordet, og det har intet med retsforbeholdet at gøre. Så når vi ikke gjorde det, var det af nogle andre grunde end retsforbeholdet," spurgte Søren Søndergaard.

Til det svarede Inger Støjberg kort:

"Det kan du have ret i."

Både EU-oplysningen og Danmarks faste repræsentation ved den Europæiske Union bekræfter, at intet forhindrer Danmark i at tage ordet på møder, hvor Danmark er omfattet af retsforbeholdet. COREPER-møder er møder, hvor de nationale ambassadører mødes for at drøfte de ministermøder, der skal afholdes i den nære fremtid.

Selve det udvidede mandat, som Inger Støjberg kom for at få, fik hun, så Danmarks mandat nu også omfatter den endelige tilslutning til den nye europæiske grænsekontrol. 

Forrige artikel Løhde: Vi sagde jo ikke goddag, må vi få et forbud mod mentolcigaretter Løhde: Vi sagde jo ikke goddag, må vi få et forbud mod mentolcigaretter Næste artikel Social dumping-forslag splitter rød blok Social dumping-forslag splitter rød blok