Stor alliance af medlemslande vil give Danmark kamp til stregen i slagsmålet om EU's budget

MODSTANDERE: Der er udsigt til meget svære forhandlinger, når Mette Frederiksen sammen med sine allierede skal kæmpe for, at EU-budgettet ikke bliver større. Over for Danmarks alliance står nemlig en større gruppe af medlemslande, der ikke er glade for de danske spareforslag.

Lederne af de fire Visegrad-lande er nogle af de vigtige stemmer i den store alliance, der kæmper EU's samhørighedsmidlers plads i det langsigtede budget. Fra venstre på billedet ses Slovakiets premierminister, Peter Pellegrini, Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, Polens premierminister Mateusz Morawiecki, og den ungarnske premierminister, Viktor Orban.
Lederne af de fire Visegrad-lande er nogle af de vigtige stemmer i den store alliance, der kæmper EU's samhørighedsmidlers plads i det langsigtede budget. Fra venstre på billedet ses Slovakiets premierminister, Peter Pellegrini, Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, Polens premierminister Mateusz Morawiecki, og den ungarnske premierminister, Viktor Orban.Foto: Det Europæiske Råd
Emma Qvirin Holst

Friends of Cohesion har afstemte interesser, og de har publiceret en fælles erklæring forud for forhandlingerne. Dette ville normalt være ret magtfuldt, men budgettet bliver vedtaget med enstemmighed, og dermed kan et enkelt land stoppe hele processen, selv om resten af medlemslandene er nået til enighed.

Marta Pilati
Politisk analytiker
Fakta
Hvad er EU’s langsigtede budget?
Budgettet fastsætter grænserne for EU's udgifter og strækker sig over en periode på syv år, og det kaldes for den flerårige finansielle ramme (FFR). Den FFR, som regeringslederne netop forhandler, skal gå fra år 2021 til og med 2027.  
Budgettet skal stemmes igennem med enstemmighed af medlemslandene.  

Den danske holdning til den flerårige finansielle ramme har under både den nuværende og den tidligere regering været, at et mindre EU bør være lig med et mindre EU-budget. Holdningen er, at medlemslandene bør prioritere frem for at hæve regningen.

Bissen var skruet på, da statsminister Mette Frederiksen (S) i oktober måned var til EU-topmøde i Bruxelles.

Her tog stats- og regeringscheferne nemlig for første gang hul på det store slagsmål om Unionens fremtidsbudget, og den danske statsminister havde et klart budskab med sig til den belgiske hovedstad: EU-budgettet skal ikke blive større.

Den holdning står hun ikke alene med. Hun har nemlig dannet sig en alliance med Sverige, Holland og Østrig, hvilket skal give Danmark en stærkere position i de svære forhandlinger.

Dokumentation

Budget-alliancerne

Frugal five

Danmark, Sverige, Holland, Østrig og Tyskland.

I teorien består den danske statsministers alliance af hele fem lande, der går under navnet De Sparsommelige Fem. Men Tyskland har allerede nu givet udtryk for fleksibilitet i forhold til at lade EU-budgettet stige, efter Storbritannien forlader EU-samarbejdet, og dermed er det kun fire af landene, der har svoret, at de ikke vil lade nogen af de andre i stikken, hvis EU-Kommissionen eller andre medlemslande tilbyder dem noget i bytte for, at de støtter et større budget.

Friends of Cohesion

Bulgarien, Tjekkiet, Cypern, Kroatien, Estland, Grækenland, Ungarn, Letland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien og Spanien.

De 16 medlemslande mødtes i starten af november til et møde i Prag, hvor de sammen skrev under på deres fælles holdning til EU-budgettet for 2021 til 2027. Fællesnævneren for punkterne i det dokument er, at samhørighedsmidlerne er en vigtig del af budgettet.

Gruppen rækker meget længere tilbage end denne omgang budgetforhandlinger. Alliancen så nemlig allerede dagens lys, dengang medlemslandene forhandlede om budgettet for 2007 til 2013.

Tilhængerne af landbrugsstøtten

Østrig, Bulgarien, Cypern, Tjekkiet, Kroatien, Estland, Frankrig, Grækenland, Ungarn, Irland, Letland, Litauen, Luxembourg, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Spanien og Malta

Denne alliance er ikke lige så tungtvejende som de to førstnævnte, men den er stadig værd at bemærke, da den er anført af det store EU-land Frankrig. Alliancen består af de lande, der bakker op om at fastholde det nuværende niveau af landbrugsstøtte, hvilket også er et område, som EU-Kommissionen har foreslået at skære på med henblik på at bruge midler på de nye prioriteter som forskning, klima og sikkerhedspolitik.

Nogle af landene i denne gruppe tilhører også andre alliancer. Men det skyldes, at kampen i denne gruppe udelukkende handler om landbrugsstøttens plads i budgettet og ikke selve budgettets størrelse.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00